Esteetön taloyhtiö syntyi muiden remonttien rinnalla

Kirjoittanut Veera Saloheimo 28.3.2019
As Oy Säästösillassa tehtiin kattava esteettämyysremontti muiden isojen remonttien ohessa. Kuva: Juho Kuva

As Oy Säästösillassa tehtiin kattava esteettömyysremontti samassa rytäkässä muiden isojen remonttien kanssa. Muun muassa luiskat ja hissit ovat helpottaneet sekä rollaattoreiden että lastenvaunujen kanssa liikkuvia asukkaita.

Tässä taloyhtiössä kelpaa kulkea kotoa asioille ja takaisin, vaikka aistit eivät olisi niin terävät, jalka ei nousisi kuin parikymppisellä tai mukana olisi jokin apuväline. As Oy Säästösillassa Helsingin Oulunkylässä parannettiin esteettömyyttä kerralla, ja samalla tehtiin muitakin remontteja.

Kierros taloyhtiön tiloissa paljastaa, että esteettömyyden eteen on tehty paljon. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Rauno Parkkila ja isännöitsijä Pia Laine Realia Isännöinnistä esittelevät paikkoja ylpeänä.

Esteettömyys on huomioitu jo pihalla: Piha-alueelle on lisätty runsas valaistus, ja kulkureittejä on parannettu niin, että esimerkiksi lasten leikkipaikalle pääsee nyt vaikka pyörätuolilla. Kunkin ulko-oven luokse on rakennettu luiska, ja lisäksi ulko-ovissa on valmius moottorikäyttöön. Rakennusten takaovet on vaihdettu erityisleveisiin vasikallisiin oviin. Vasikallinen ovi tarkoittaa kaksiosaista ovea, jossa toinen, kapeampi puoli, pidetään useimmiten kiinni.

Yhteistilat sopivat nyt kaikille

Yhteistiloillekin on tapahtunut monenlaista. Kynnykset on poistettu kokonaan, joten kenenkään kulku ei tyssää esteeseen, vaikka olisi renkaiden päällä. Käytävillä liikuttaessa ei tarvitse hapuilla valokatkaisimia, sillä valot toimivat liiketunnistimilla kaikissa yhteisissä tiloissa vain pesutupaa lukuun ottamatta.

Hissi lisää ikääntyneiden kotona asumisen aikaa ARA:n kyselyn mukaan kahdeksalla vuodella.

Saunaan pääsee nyt komeasti sisään apuvälineenkin kanssa, sillä vanha 60-senttinen oviaukko on levennetty 80-senttiseksi. Lisäksi saunan tiloissa on hyvä valaistus. Suihkussa on invaistuin, ja pesuhuone ja sauna on varustettu useilla tukikahvoilla. Taloyhtiön pesutuvassa esteettömyyttä on kohennettu vaihtamalla kuivaushuoneen ovi kevyeen liukuoveen.

Yksittäisten esteettömyysparannusten lisäksi kulkemista helpottaa suurin uudistus: taloyhtiön jokaiseen neljään rappuun on jälkiasennettu hissit. Saatavilla olevista vaihtoehdoista taloyhtiöön mahtui suurin malli, ja nyt kolmen kerroksen väliä voi kulkea peräti kahdeksan ihmisen voimin.

Tässä taloyhtiössä asuu muutamia iäkkäitä ihmisiä, jotka käyvät kodin ulkopuolella vain terveysasemalla. Heille hissin merkitys on korvaamaton. Hissi lisääkin ikääntyneiden kotona asumisen aikaa ARA:n kyselyn mukaan kahdeksalla vuodella.

Synergiaetuja remonttien yhdistämisestä

Esteettömyyttä parannettiin samassa rytäkässä linjasaneerauksen sekä ikkunoiden ja parvekeovien vaihdon kanssa. Samalla As Oy Säästösillassa tehtiin lukuisia muita, pienempiä korjauksia, kuten otettiin käyttöön sähköinen lukitusjärjestelmä, korjattiin autotallien ovet sekä uudistettiin teleyhteydet.

Pia Laineen mukaan remonttien yhdistämisessä on ensinnäkin se etu, että yhdelle isolla lainalle saa pankista edullisemman koron. Rahoitusvastike on nyt pitkäksi aikaa asukkaille stabiili, ja kaikille on sama 25 vuoden laina-aika.

Remonttien yhdistämisessä on se etu, että yhdelle isolla lainalle saa pankista edullisemman koron.

Lisäksi asukkaat selvisivät ”yhdellä sotkulla” saaden kerralla monta paikkaa kuntoon. Asukkaat joutuivat muuttamaan pois remontin alta noin kahdeksi kuukaudeksi, kun putkiremontti eteni rappu kerrallaan.

Asukkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä remontin jälkeen, vaikka kaikki eivät olleetkaan varauksetta mukana heti aluksi.

– Joidenkin voi olla vaikea myöntää itselleen, että tulee pian tarvitsemaan hissiä esimerkiksi ikääntymisen takia, isännöitsijä Pia Laine miettii.

Esteettömyysremontin kustannukset jäävät pieniksi etenkin suurten remonttien rinnalla. Remontin kustannusrasitteen kannalta keskeinen merkitys oli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n myöntämillä avustuksilla, erityisesti hissiavustuksella.

Info: Neuvontaa ja julkista tukea tarjolla

  • Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA tukee avustuksin hissien jälkiasennuksia ja liikkumisesteiden poistamista. Avustuksista on saatava myöntöpäätös ennen töiden aloittamista.
  • Hissiavustusta voi saada hissin asentamiseen kerrostaloon, jonka porrashuoneessa ei ennestään ole hissiä. Avustuksen määrä on enintään 45 prosenttia hissin rakentamiseen liittyvistä kokonaiskustannuksista.
  • Esteettömyysavustusta voi saada esimerkiksi ulko-ovien leventämiseen tai kulkuluiskien, kaiteiden tai porrashissin rakentamiseen. Esteettömyysavustuksen määrä on enintään 45 prosenttia korjauskustannuksista.
  • Avustusta jälkiasennettaviin hisseihin saa myös useimmilta suurimmilta kaupungeilta, yleensä 10 prosenttia kustannuksista.
  • Invalidiliiton alainen Esteettömyyskeskus ESKE tarjoaa lyhytkestoista maksutonta esteettömyysneuvontaa puhelimitse ja sähköpostitse, puh. 09 613 191, eske@invalidiliitto.fi. Lisäksi Esteettömyyskeskus tekee esteettömyyskartoituksia ja -konsultointia ja järjestää koulutuksia ja luentoja.
  • Helsingissä saa hissiasiamieheltä maksutonta tukea ja neuvontaa jälkiasennushissien suunnitteluun ja rakentamiseen. Simo Merilä, puh. 09 310 36122, simo.merila@hel.fi.
Veera Saloheimo

Kirjoittaja: Veera Saloheimo

Haluan palvella lukijoita tarjoamalla kirjoituksillani vinkkejä ja hyötytietoa sujuvaan arkeen ja fiksuun taloudenpitoon taloyhtiössä. Hankalistakin ilmiöistä kerrotaan ymmärrettävällä kielellä.  

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Veera Saloheimo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Hissit Korjaushanke Rahoitus