“Halvemmaksi se tulee kuin korjata poksahtaneet putket jokaisesta asunnosta”

Kirjoittanut Piia Sandström 24.11.2023
Kuva: Pixabay

Kotitalon someseuraajat: "Taloyhtiön ylivoimaisesti fiksuin talousteko on ennakointi."

Fiksuinta, mitä taloyhtiö voi oman taloutensa eteen tehdä, on ennakoida ja huolehtia remonteista sekä korjauksista hallitusti. Näin totesi liki puolet 166:sta Kotitalon kyselyyn vastanneesta henkilöstä.

– Saneeraukset on hyvä suunnitella pitkällä tähtäimellä, jotta talous kestää ja asukkaille ei tule tarpeetonta häiriötä Marika Ristonmaa totesi.

Nimerkki Forsellen on samoilla linjoilla:

– Esimerkiksi putkiremontti tulee halvemmaksi kuin se, että jokaisessa asunnossa korjataan erikseen vesivahinkoja poksahtaneiden putkien vuoksi.

Puskurirahan kerääminen yllätysten varalta on fiksua.

Kyselyyn vastanneet lähettivät taloyhtiöiden hallituksille terveisiä: olkaa mieluummin yksi askel edellä kuin kaksi jäljessä. Huolehtikaa ajoissa remonteista, huolloista, korjauksista ja ylläpidosta. Vastaajista 12 uskoo, että siihen pystyy aktiivinen, osaava ja asukkaita kuunteleva hallitus.

Neljä vastaajaa kehui hallituksen päätöstä kerätä vastikkeilla vararahastoa yllätysmenojen kattamiseksi.

– Fiksuin talousteko on puskurirahan kerääminen yllätysten varalta, Aila Ruonansuu vahvistaa.

Vararahastoa kannattaa myös Anita Isosomppi, joka muistutti 11 muun vastaajan tavoin, että kilpailutus erilaisissa hankkeissa ja remonteissa on yksi tärkeimmistä keinoista saada taloyhtiölle säästöjä.

– Ennakointi, kilpailutus, vararahasto ja osaava sekä luotettava isännöitsijä, hän listasi taloyhtiön fiksuimmat talousteot.

Asiantuntevan isännöinnin perään kuulutti kaikkiaan viisi vastaajaa.

Lajittelu säästää luonnonvaroja ja rahaa

Ennakoinnin ja tulevaan varautumisen jälkeen toiseksi fiksuimpana taloyhtiön taloustekona pidettiin lajittelua. Vastaajista 19 kertoi taloyhtiön saaneen säästöjä aikaiseksi lajittelemalla jätteet aiempaa tarkemmin. Huolellinen lajittelu säästää luonnonvarojen lisäksi selvää rahaa, sillä se vähentää sekajätteen määrää.

Fiksuina taloustekoina pidettiin myös energiaremontteja, kuten maalämpöön siirtymistä, avoimuutta, yhteistyötaitoja, huoneistokohtaisia vesimittareita ja lämpötilan laskemista asunnoissa.

– 1,5 asteen lämpötilan laskemista ei juurikaan asunnossa huomaa, mutta taloyhtiön taloudessa kyllä, nimimerkki Tyyppi Vorssasta kertoi.

1,5 asteen lämpötilan laskemista ei juurikaan asunnossa huomaa, mutta taloyhtiön taloudessa kyllä.

Yksi vastaajista olisi halunnut kääntää kysymyksen päälaelleen.

– Kysyisitte, mikä on tyhmin teko? Olisi fiksua osata avata suunsa yhtiökokouksissa, mutta heitä on liian vähän. Myös hallitustyöskentelyyn kannattaisi perehtyä, nimimerkki Tarjaita totesi.

Mikä on taloyhtiön fiksuin talousteko -kysely oli avoinna Kotitalon Facebook- ja Instagram-tileillä lokakuussa 2023. Kyselyyn vastasi 166 henkilöä. Kaikkien vastaajien kesken arvottiin Kotitalon tuotepalkinto, jonka voitti Aila Ruonansuu.


Taloyhtiön fiksuin talousteko, 5 suosituinta vastausta:

  • Ennakointi ja tulevaan varautuminen esimerkiksi remonteissa ja huolloissa
  • Jätteiden lajittelu
  • Osaava ja asukkaita kuunteleva hallitus
  • Kilpailutus
  • Asiantunteva isännöitsijä
Piia Sandström

Kirjoittaja: Piia Sandström

Minusta on kiehtova ajatus, että taloyhtiössä erilaiset ja ainakin aluksi toisilleen vieraat ihmiset onnistuvat parhaimmillaan luomaan yhdessä turvallisen ja onnellisen kotitalon. Näitä onnistumisia, taloyhtiöasumisen faktoja ja tarinoita haluan Kotitalon verkkotuottajana välittää taloyhtiöihin päätöksenteon ja hyvän asumisen tueksi.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Piia Sandström →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen