Taloyhtiön hallituksessa toimiminen on erilaista kuin liikkeenjohtaminen siinä suhteessa, että taloyhtiössä ei ole absoluuttista, hierarkista määräysvaltaa, sanoo Aalto-yliopiston markkinoinnin professori ja Aalto University Executive Educationin toimitusjohtaja Pekka Mattila.
– Taloyhtiön hallitukselle on olennaista kyky löytää liittolaisia ja muodostaa koalitioita. Pelkällä älyllä ja oikeassa olemisella ei menesty, jos ei löydä liittolaisia, Mattila sanoo.
Hän on ollut sekä jäsenenä että puheenjohtajana useissa taloyhtiöiden hallituksissa.
Mitkä ovat taloyhtiön isoja kysymyksiä?
Mattilan mukaan hyvässä hallituksessa pitää näkyä selvä ero strategisten asioiden ja operatiivisen tai taktisen toiminnan välillä.
– Joskus hallitus puuhailee pihakukkien parissa, kun pitäisi ymmärtää, mitkä ovat isoja strategisia kysymyksiä.
Isoihin kysymyksiin kuuluu esimerkiksi se, miten taloyhtiön omaisuutta johdetaan.
– Keskinäiseen syyttelyyn on helppo luiskahtaa hallituksen, isännöitsijän ja osakkaiden kesken.
Hallitus ei voi tehdä isännöinnin töitä
Jos taloyhtiön johtamisessa on ongelmia ja halutaan muutosta, hallituksen pitäisi Mattilan mielestä ensin katsoa itseensä: olemmeko kartalla ja teemmekö oikeita asioita?
– Jos näyttää huonolta, peli pitää viheltää poikki – tehdä esimerkiksi sukupolvenvaihdos hallituksen jäsenistössä, Mattila neuvoo.
Seuraava tarkistettava kohde on suhdetoimitusjohtajaan eli isännöitsijään: onko työnjako kunnossa ja voiko isännöitsijään luottaa? Joskus hallitus yrittää korjata ongelmatilannetta niin, että se alkaa itse hoitaa isännöinnille kuuluvia tehtäviä. Silloin vajotaan vain syvemmälle työnjako-ongelmaan.