Ennen taloyhtiön siivosi talonmies, tulevaisuudessa robotit

10.2.2016
Kuva: Väinö Kannisto / Helsingin kaupunginmuseo Talonmies huolehti aikoinaan myös ulkoalueiden siisteydestä. Kuvassa talonmies Heinonen työssään Helsingin Agricolankadun ja Torkkelinkadun risteyksessä 1950-luvulla.

Taloyhtiön pihan, rappukäytävän ja yhteisten tilojen siisteys on nykyään yleensä siivousyrityksen vastuulla. Ennen siistimisen hoiti talonmies, tulevaisuudessa siivoavat robotit.

Nykypäivänä porrassiivojan voi tavata rapussa kulkiessaan. Siivouspalvelut kilpailutetaan taloyhtiön tarpeiden mukaan – toinen yhtiö tarvitsee siivousta tiheämmin, toisen lattiapinta vaatii erityisosaamista. Myös vuodenajan vaihtelut tuovat siivoukseen omat haasteensa.

Siivoojia on tarvittu ja tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessakin. Murroksilta siivousala ei silti ole välttynyt.

100 vuotta sitten

Siivous oli raskasta – eikä ollut luutaa ja rättiä kummoisempia välineitä.

Sata vuotta sitten taloyhtiöissä oli miltei poikkeuksetta talonmies, jonka tehtävänä oli talon lämmitys, kaikinpuolinen huolto sekä siivous.

Talonmiehet asuivat talossa perheineen ja työskentelivät pariskuntana. Itse talonmies piti siistinä ulkoalueet ja teki lumityöt, talonmiehen vaimo luuttusi rappukäytävät, pesi ikkunat ja siivosi saunat. Jos aikaa jäi, he tekivät maksusta myös kotisiivouksia.

Ja siivottavaa piisasi! Sata vuotta sitten tuli vähemmän liikenteen pölyä, mutta puulämmitys tuprutti nokea asukkaiden riesaksi. Siivous oli raskasta – eikä ollut luutaa ja rättiä kummoisempia välineitä.

Talonmiesten perheiden asuinolot olivat kehnot, ja tekemistä oli tauotta vuorokauden ympäri. Väki vaihtui tiuhaan ja työn taso vaihteli sen mukana.

20 vuoden kuluttua

Tulevaisuudessa tilojen ja pintojen helppohoitoisuus ja siivous otetaan huomioon jo talojen suunnittelussa ja niiden elinkaarianalyysissä. Se on olennainen osa ympäristövastuullista asumistaloutta.

Siivousrobottitekniikka ottaa isoja askeleita eteenpäin.

Alan teknologia kehittyy voimakkaasti. Materiaaleista tulee itsepuhdistuvia tai mahdollisimman vähällä vaivalla ja kemikaalikuormalla puhdistettavia. Siivousrobottitekniikka ottaa isoja askeleita eteenpäin.

Suurten pintojen, kuten käytävien ja ikkunoiden, puhdistus käy jo kokonaan koneellisesti. Hygienian kannalta kriittiset laitteet, esimerkiksi wc-istuimet ja pesualtaat, sisältävät desinfiointiautomatiikkaa.

Siivoukseen sisältyy tulevaisuudessakin inhimillisen elämän jälkien korjaamista, ja siinä tarvitaan lopulta aina myös ihmisen silmää ja kättä – ainakin viimeisen silauksen tekemiseen.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki