100 vuotta sitten
Isot harppaukset talotekniikan kehityksessä kiihdyttivät kerrostalojen rakentamista 1900-luvun alkupuolella. Taloihin saatiin sähkö ja sen myötä valaistus ja hissit, tehokas ja paloturvallinen keskuslämmitys sekä siistit ja mukavat sisä-WC:t. Uudenaikaista huipputekniikkaa edustivat joka asuntoon vedetyt puhelinjohdot sekä summerit, joilla saattoi avata talon ulko-oven asunnosta käsin.
Talot olivat niin yksinkertaisia, että osaavan mestarin ohjauksessa kuka tahansa saattoi osallistua niiden rakentamiseen.
Toisaalta talot olivat niin yksinkertaisia, että osaavan mestarin ohjauksessa kuka tahansa saattoi osallistua niiden rakentamiseen. Osa kaupunkien taloyhtiöistä oli työväestön itse omiin tarpeisiinsa perustamia, jolloin tulevat asukkaat olivatkin mukana rakentamassa asuntojaan. Asuintalojen huolto onnistui tavallisilta talonmiehiltä, joiden tärkeimmät työkalut olivat lapio, harava ja puukko.
20 vuoden kuluttua
Tulevaisuuden kerrostalo on asumiskone täynnä digitaalisesti ohjattavaa tekniikkaa. Nämä pääosin talon rakenteisiin piilotetut järjestelmät ohjaavat asumisen mukavuutta, kuten lämpötiloja ja valaistusta, energian kulutusta ja hukkaenergian talteenottoa, jätteitä ja päästöjä, turvallisuutta sekä informaatiota. Kaikkea, mitä talossa tapahtuu, voidaan tarkkailla ja säätää etänä ja mahdolliset häiriöt paikallistaa nopeasti ja tarkasti.
Teknologian edistymiselle ei ole vaihtoehtoja, sillä sen avulla hallitsemme asuinympäristöä ja säästämme luonnonvaroja. Hintansa tosin on tälläkin – järjestelmien mutkikkuus vie ne kauas tavallisen asukkaan osaamisen ja ymmärryksen tuolle puolen.
Ei siis ihme, ettei kerrostalojen työmaille ole enää meillä maallikoilla asiaa ja talojen huoltoon tarvitaan talonmiehen asemesta monenlaisia erikoisasiantuntijoita.