100 vuotta sitten
Joulukoristelu oli melko uusi muoti. Tokihan joulua oli aina juhlittu ottamalla esiin parhaat astiat ja pöytäliinat, mutta kuusi koristeineen ja muut varsinaiset joulukoristeet levisivät Euroopan hoveista porvariskoteihin 1800-luvun mittaan.
Tärkeimpiä joulukoristeita olivat kuuset, ovikranssit sekä kynttilät.
Tärkeimpiä joulukoristeita olivat kuuset, ovikranssit sekä kynttilät. Lippunauhoilla, paperiketjuilla ja lasipalloilla koristeltuja joulukuusia saattoi olla varsinkin herrasväen asuintalojen pihoilla tai paraatiovien luona. Kranssin tai lyhteen kiinnittäminen oveen oli sukua kansanperinteeseen kuuluville tavoille paholaisen karkottamiseksi. Eläviä kynttilöitä poltettiin ikkunoissa ja joulun kohokohtana myös kuusessa, joskin se vaati palovaaran vuoksi herpaantumatonta tarkkailua.
20 vuoden kuluttua
Vaikka ihmisten tavat, kulttuurit ja uskonnot moninaistuvat, joulukoristeet ja etenkin jouluvalot tuovat tunnelmaa ja kaivattua valoa vuoden pimeimpään hetkeen myös tulevaisuudessa. Tämä osataan ottaa huomioon jo taloja suunniteltaessa: pihoille istutetaan kuusia ja niiden lähelle pystytetään sähkötolppia, jotta valojen ripustaminen käy kätevästi. Samoin asuntojen parvekkeet varustetaan useilla sähköpistokkeilla koristevaloja varten. Kallista ja ympäristöä rasittavaa sähköä tähän tunnelmointiin tietysti kuluu, mutta onneksi led-tekniikka tekee valoista hyvin säästeliäitä, kestäviä ja turvallisia.
Yhteisökulttuurin kehittyessä yhä useampien taloyhtiöiden asukkaat virittävät yhteisin ponnistuksin talojensa ikkunoihin hauskoja joulukalentereita, jotka luovat yhteishenkeä tekijöilleen ja jouluiloa kaikille lähialueen asukkaille.