Asumisen hiilijalanjälki on suuri, ja lisäksi asukkaat maksaavat esimerkiksi lämmityksestä sievoisia summia. Molempia voi hillitä tekemällä taloyhtiössä energiaremontin.
Lue lisää: Sanakirja: Energiaremontti
Aloite energiaremonttiin, jossa taloyhtiö siirtyy toiseen lämmitysmuotoon, voi tulla isännöitsijältä tai hallitukselta, mutta suunnittelusta ja kilpailutuksesta päätetään yhteisesti yhtiökokouksessa. Koska on kyse mittavasta hankkeesta, on tärkeää valmistella asia huolella ja esitellä se osakkaille selkeästi.
Pohjatyönä hankkeelle teetetään aina huolellinen suunnittelu ja lähetetään yhdenmukaiset tarjouspyynnöt. Yhdenmukaisilla tarjouspyynnöillä saadaan realistisemmat arviot remontin kestosta ja kuluista. Näin tarjousten vertailu on helpompaa.
Jos taloyhtiö harkitsee siirtymistä maalämpöön, täytyy etukäteen selvittää myös luvat, sillä maalämpöporauksia ei voi tehdä esimerkiksi pohjavesialueella. Mikäli osoittautuu, ettei maalämpöremonttia ole mahdollista toteuttaa, voi harkita muita vaihtoehtoja. Muita energiavaihtoehtoja ovat esimerkiksi poistoilman lämmöntalteenotto tai erilaiset lämpöpumput.
Lue lisää: Taloyhtiön kannattaa varmistaa maalämpöluvat
– Kaiken pohjana on huolellinen suunnittelu. Laadukkaaseen ja ammattitaitoiseen suunnitteluun kannattaa panostaa, isännöitsijä Reijo Hyvärinen Taloasema Keski-Uusimaa Oy:stä sanoo.
Suunnittelun ja kilpailutuksen jälkeen asia käsitellään uudelleen yhtiökokouksessa, jossa päätetään energiaremontin rahoituksesta ja toteutuksesta.
– Yleensä esimerkiksi maalämpöhybridijärjestelmä, jossa tehdään sekä maalämpö että poistoilman lämmöntalteenotto, saa osakkailta vihreää valoa. Taloyhtiöissä koetaan ekologisuuden olevan vetovoimatekijä asuntokaupoilla. Säästötkin ovat mittavat, kun lämmityskustannukset nousevat joka vuosi. Maalämpöä ei ainakaan toistaiseksi veroteta, joten kustannukset pysyvät sen osalta pienempinä, Hyvärinen toteaa.
Lue myös: Maalämpöön vaihtaminen toi säästöä