Energianeuvonta auttaa energiakysymyksissä – tällaisia kysymyksiä neuvojat saavat

Kirjoittanut Tiina Katriina Tikkanen 27.2.2023
Anna-Kaisa Jormanainen

Energiakriisi on näkynyt alueellisissa neuvonnoissa yhteydenottojen kasvamisena. Taloyhtiöiltä kysymyksiä tulee kuitenkin verraten vähän.

Jokaisessa Suomen maakunnassa Ahvenanmaata lukuun ottamatta toimii Energiaviraston rahoittama energianeuvonta. Neuvonnasta saa neuvoja ilmaiseksi asumiseen liittyviin energia-asioihin.

Alueiden energianeuvojilta voi kysyä esimerkiksi vinkkejä sähkön ja veden kulutuksen pienentämiseen. Lisäksi heiltä saa tietoa lämpöpumpuista ja aurinkosähköstä sekä apua energiatehokkaaseen rakentamiseen. Energianeuvonnasta vastataan kysymyksiin myös kotitalouksien aiheuttamista energiapäästöistä.

Henkilökohtaisen neuvonnan lisäksi energianeuvojia voi kutsua taloyhtiön tai yhdistyksen kokoukseen kertomaan energia-asioista.

– Erityisesti erilaiset paikallisyhdistykset, kuten Martat ja eläkeläisyhdistykset, ovat olleet aktiivisia pyytämään mukaan kokouksiin, sanoo Varsinais-Suomen energianeuvoja Liisa Harjula.

Kysymyksiä sähkösopimuksista ja energian säästämisestä

Asumiseen liittyvät, henkilökohtaiset yhteydenotot ovat lisääntyneet energiakriisin myötä ainakin Varsinais-Suomen ja Etelä-Karjalan maakuntien energianeuvonnoissa. Viime kesänä tilanne oli kotitalouksien yhteydenottojen osalta vielä rauhallinen.

– Kun palasin töihin elokuussa, sähköpostiin oli tullut valtavasti kysymyksiä ja puhelin soi jatkuvasti, Harjula sanoo.

Etelä-Karjalan energianeuvoja Tanja Nyholm kertoo, että viime talveen verrattuna henkilökohtaisten yhteydenottojen määrä on kolminkertaistunut.

– Etelä-Karjalassa korkein piikki yhteydenotoissa koettiin viime syksynä.

Kun palasin töihin elokuussa, sähköpostiin oli tullut valtavasti kysymyksiä ja puhelin soi jatkuvasti.

Energianeuvoja Liisa Harjula

Alkusyksyllä tulleissa kysymyksissä ihmiset kaipasivat usein tietoa sähkösopimuksista. Monet kysyivät, millainen sopimus kannattaisi tehdä talvea ajatellen.

Energianeuvontaan tulee yhteydenottoja sekä sähköpostilla että puhelimitse, ja etenkin puheluissa korostui vertaistuen tarve.

– Ihmiset halusivat puhua sähkön hintojen rajusta noususta, Nyholm lisää.

Syksyn edetessä energianeuvontaan tulevien yhteydenottojen määrä väheni. Yksi syy vähenemiseen saattaa Harjulan mukaan olla valtionhallinnon lanseeraama Astetta alemmas -energiansäästökampanja, jonka nettisivuilta löytyy tietoa energiansäästämisestä. Myös Nyholm arvelee, että ihmiset ovat jo sisäistäneet asumiseen liittyvät energiansäästövinkit melko hyvin.

Omakotitaloasujat ottavat yhteyttä useammin

Jutuntekohetkellä sekä Etelä-Karjalassa että Varsinais-Suomessa henkilökohtaisia yhteydenottoja asumiseen liittyvistä energiakysymyksistä tulee viikoittain. Toisina päivinä useampi, mutta välillä on päiviä, kun kysymyksiä kotitalouksilta ei tule lainkaan.

Useimmiten yhteydenotot ovat ihmisiltä, jotka asuvat omakotitalossa. Moni kaipaa neuvoja, miten sähkölämmitteisessä omakotitalossa kannattaisi toimia.

– Kysytään esimerkiksi ilmalämpöpumpusta tai siitä, kuinka paljon voi pudottaa sisälämpötilaa, Harjula kertoo.

Energianeuvonnoissa on keskusteltu omakotitaloasukkaiden kanssa paljon puunpoltosta ja ilmanvaihdosta, sekä lämpimän käyttöveden osuudesta lämmityskuluissa.

– Kysymyksiä aurinkopaneeleista on tullut jonkin verran, Nyholm lisää.

Sekä Nyholm että Harjula uskovat aurinkosähköjärjestelmiin liittyvien kysymysten kasvavan kevään edetessä.

Energianeuvonta saa taloyhtiöiden asukkailta yhteydenottoja omakotitaloasujia selkeästi harvemmin. Taloyhtiöt eivät myöskään ole pyytäneet kovin aktiivisesti energianeuvojia yhtiökokouksiin.

Energianeuvonta tarjoaa ratkaisuja pidemmälle tulevaisuuteen

Jos taloyhtiön asukkaalta tulee kysymys, se liittyy usein sähköautojen lataamiseen tai siihen, ettei asukas koe taloyhtiön tekevän tarpeeksi energian säästämiseksi.

– Saatetaan olla turhautuneita siitä, että tiivisteet vuotavat, eikä taloyhtiö ole korjannut asiaa, Nyholm kertoo.

Harjulan mukaan energianeuvontaan tulevista kysymyksistä voi päätellä, että vaikka nyt mietitään, miten selvitään tästä lämmityskaudesta ja talvesta, moni pohtii samalla sellaisiakin ratkaisuja, jotka kantavat tulevaisuuteen. Se on hyvä asia.

– Energiankäyttöä pitää vähentää ja energiatehokkuutta parantaa pitkäjänteisesti.

Lue lisää energianeuvonnasta täältä.

Lue myös: Taloyhtiön energiakustannukset – tiedätkö, mitä talosi syö?

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 1/2023

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia