Millainen on vastuullinen taloyhtiö? Olet ehkä törmännyt vastuullisuus-sanaan jo monella suunnalla, mutta oletko ajatellut, mitä se tarkoittaa asumisessa ja taloyhtiön toiminnassa?
Englannin kielestä muotoiltu sanahirviö ESG, vapaasti suomennettuna ympäristövastuullisuus (environment), sosiaalinen vastuullisuus (social) ja hyvä hallintotapa (governance), tuntuu vielä ehkä kaukaiselta, jopa sanahelinältä. On kuitenkin syynsä siihen, että vastuullisuusasioista puhutaan, ja pitäisi puhua vielä isommalla megafonilla.
Taloyhtiöt ovat avainasemissa päästöjen vähentäjinä, jos yhtiökokouksissa ja hallituksissa tehdään vastuullisia ratkaisuja.
Ensinnäkin, meillä on vain tämä yksi pallo. Ympäristökysymykset ovat siinä jamassa, että on kyseenalaista, jätämmekö tuleville sukupolville elinkelpoisen planeetan. Pariisin ilmastosopimuksessa on sovittu radikaalista päästöjen vähentämisestä, mutta tavoitteista ollaan vielä kaukana. Luontokato ja pölyttäjähyönteisten radikaali väheneminen ovat valtamediassa valitettavan pieniä uutisaiheita ongelman laajuuteen nähden.
Asuminen aiheuttaa neljäsosan päästöistämme. Kääntäen: taloyhtiöt ovat avainasemissa päästöjen vähentäjinä, jos yhtiökokouksissa ja hallituksissa tehdään vastuullisia ratkaisuja. Valtaosa rakennuskannastamme on rakennettu 1960- ja 1970-luvuilla, ja nämä rakennukset ovat nyt peruskorjausiässä. Päättämällä ajoissa tarvittavista remonteista voidaan vaikuttaa jo paljon. Paitsi mittavilla energiaremonteilla, päästöihin voidaan vaikuttaa myös paljon pienemmillä teoilla: esimerkiksi laskemalla lämpötilaa yleisissä tiloissa, viestimällä lämpimän veden kohtuullisesta käytöstä ja vaihtamalla valaistusta liiketunnistimilla toimiviin ledeihin.
Viistosateet ovat ehkä rummuttaneet jo sinunkin ikkunaasi. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt eivät tule lähivuosina ainakaan vähenemään. Piha- ja kellaritulvia voidaan ehkäistä vettä sitovalla kasvillisuudella. Silti monen kerrostalon piha on pelkkää asfalttia. Mitä tulee pörriäisiin, niiden elinoloja voi – ja kannattaa – parantaa taloyhtiöissäkin. Pölyttäjiä tarvitaan kipeästi kaupungeissakin.
Entäs ihmiset sitten, se sosiaalisen vastuullisuuden puoli? Väestö ikääntyy ja ikäihmisten määrä taloyhtiöissä lisääntyy. Onko teidän yhtiössänne mietitty vaikkapa yhteisöllisyyden lisäämistä ikäihmisten – ja kaikkien asukkaiden! – turvaksi? Pieni suuri teko voi olla ihan vain penkin lisääminen pihamaalle. Pihan soisi olevan ihmisten, ei autojen.
Kyse on loppupeleissä arvoista. Millaiset ovat teidän taloyhtiönne arvot?
Eihän yhtiössänne syrjitä ketään – ei vuokralaisia, sijoittajaosakkaita, ikäihmisiä tai ulkomaalaistaustaisia? Saavuttavatko tiedotteet myös vieraskieliset? Entä kuinka hyvin yhtiönne palvelee kierrättävän ja pyöräilevän asukkaan elämäntapaa? Löytyykö päästöttömälle kaksipyöräiselle näppärä varasto tai teline, johon sen saa kunnolla lukittua?
Entäpä hallituksen toiminta, hyvä hallintotapa? Kestääkö se vastuullista läpivalaisua? Ovatko yhtiönne hallituspaikat avoimia eri ikäisille ja eri taustaisille henkilöille, jottei vain yhden ihmisryhmän ääni tule kuuluviin? Tarkistatteko sidosryhmien, kuten isännöitsijän, huoltoyhtiön tai remonttiurakoitsijoiden, taustoja korruption tai vaikkapa verovelkojen osalta?
Kyse on loppupeleissä arvoista. Millaiset ovat teidän taloyhtiönne arvot?
Vastuullinen taloyhtiö on houkutteleva ja arvonsa säilyttävä taloyhtiö.