Venäjän sota Ukrainassa on heittänyt bensaa liekkeihin energia-asioissa, mutta kytenyt on jo pidempään. Ilmastonmuutoksen vuoksi Suomikin on irtaantumassa fossiilisista polttoaineista. Varmaankin liian hitaasti ja liian myöhään ilmaston kannalta, mutta kansalaisten kukkarossa muutos tuntuu nyt vauhdilla. Sota ja ilmastonmuutos siis ovat tuoneet energiaan liittyvät kysymykset monen taloyhtiön agendalle. Sumeammallakin kristallipallolla näkee selkeästi, että taloyhtiön, joka haluaa olla tulevaisuudessakin houkutteleva ja kustannustehokas asukkaille, on syytä olla myös energiatehokas ja mieluusti myös hiilineutraalisti lämmitetty.
Sota ja ilmastonmuutos ovat tuoneet energiaan liittyvät kysymykset monen taloyhtiön agendalle.
Meidän talomme lämmönjakohuoneessa tämä näkyy uudistuksina. Kuten tuhannet muutkin taloyhtiöt, me olemme tämän vuoden aikana kilpailuttaneet maalämpöhankkeen, joka on tarkoitus toteuttaa ensi keväänä. Ensi vuoden syyskylmiä lämmitetään jo pihamme kallioperän lämmöllä. Lisäksi katolle asennettava lämmöntalteenottolaitteisto imee hukkalämpöämme takaisin käyttöön.
Tulikuumassa markkinatilanteessa päätöksenteko taloyhtiössä vaatii kylmää päätä. Maalämpöhankkeiden urakkahinnat sidotaan useissa tarjouksissa raakaöljyn ja rakennuskustannusten nouseviin indekseihin. Tarkat kustannukset selviävät vasta remontin toteutumisen myötä.
Ja silti mekin päätimme tehdä muutoksen. Näin me yritämme rauhoittaa tilannetta lämmönjakohuoneessamme, ja samalla turvata asukkaiden taloutta pitkälle tulevaisuuteen.