Talkoot voivat olla vuoden kohokohta

Kirjoittanut Piia Kunnas 19.10.2020

Olen asunut taloyhtiössä, jossa en oppinut tuntemaan ketään ja taloyhtiössä, jossa tunsin hyvin lähes jokaisen samassa rapussa asuvan.

Ensimmäisessä yhtiössä asuin parikymppisenä vajaan vuoden. Juttelin naapurin kanssa lähinnä silloin, kun korvakoruni tipahti hissikuiluun.

Toisessa yhtiössä osallistuin joka vuosi talkoisiin. Kannoin lähikaupasta kertakäyttömukeja ja pesin pyörävaraston ikkunoita.

En ole asunut yhtiössä enää vuosiin, ja noista talkoistakin on jo lähes 15 vuotta. Yhteys moniin siellä asuneisiin ihmisiin on kuitenkin säilynyt. Se yhteys syntyi tekemisen kautta.

Talkoot ovat luonnollinen hetki aloittaa yhdessä tekeminen ja tutustuminen. Joissakin yhtiöissä talkoilla tehdään isojakin kunnostustöitä. Toisissa talkoot pidetään, vaikka varsinaista hommaa ei juuri olisikaan.

Kuulin taloyhtiöstä, jossa talkoot olivat vuoden kohokohta.

Kuulin taloyhtiöstä, jossa talkoot olivat vuoden kohokohta. Valmistautuminen alkoi jo edellisenä päivänä. Yhtiön hiekkapihaan haudattiin silloin rosvopaisti.

Seuraavana päivänä haravoitiin, kitkettiin ja kunnostettiin. Talkoiden lopuksi kaivettiin rosvopaisti esiin. Se oli hieno päätös päivälle. Syötiin hyvin, juteltiin ja ihailtiin tehtyä työtä. Oltiin samaa porukkaa.

Talkoisiin on helppo tulla, vaikka ei tuntisi ketään. Multasormet voivat hivuttautua harventamaan norjanangervoa, nikkaristit maalaamaan pihakeinua. Vaikka ei kokisi mitään näistä puuhista omakseen, harava pysyy kaikkien kädessä ja kahvi, mehu, pulla tai makkara maistuu useimmille.

Kun on kerran haravoinut yhdessä naapurin kanssa, rappukäytävässä on mukavampi vaihtaa kuulumiset. Kun on muutaman kerran vaihtanut kuulumiset, on helpompi pyytää naapuria piipahtamaan kaupassa, jos ei itse voi. Ja mitä tutumpia ollaan, sitä luontevampaa on keskustella myös taloyhtiön yhteisistä asioista. Niistä vaikeistakin.

Siitä huolimatta kaikki eivät innostu talkoista. Ei tarvitsekaan. Haastan kuitenkin jokaisen miettimään, miten yhteisöllisyyden sytykkeitä saisi vietyä arkeen, juuri teidän taloyhtiössänne tai naapuritaloyhtiöiden kanssa.

Olisiko se kerran kuussa toistuva nikkarointihetki lapsille? Tai pihajumppa, joka on sovitettu taloyhtiön asukasprofiiliin?

Talkoilla on suuri merkitys asukkaiden välisten sosiaalisten suhteiden, ja sitä kautta yhteisöllisyyden, syntymiseen. Yhteisöllisyys voi kuitenkin syntyä myös toisenlaisen tekemisen kautta. On vain löydettävä se omaan taloyhtiöön sopiva tapa.

Piia Kunnas

Kirjoittaja: Piia Kunnas

Isännöintiliiton tuottajana autan Kotitalo-median lukijoita saamaan tietoa ja inspiroitumaan erilaisista taloyhtiöasumisen aiheista.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Piia Kunnas →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Naapurit