Liikenteen tulevaisuuden näkymät ovat puhuttaneet alkuvuonna useaan otteeseen, ja jos käytyyn keskusteluun on uskominen, jonkinlainen mullistus on odotettavissa. Yksi ilmentymä liikenteen murroksesta on sähköautojen lisääntyminen. Varmaa on, että sähköautojen yleistyminen tulee virittämään yhä enemmän keskustelua myös taloyhtiöissä.
Miten siis voin hankkia sähköauton, jos asun taloyhtiössä? Onko toimivia ratkaisuja ylipäätään olemassa? Yksinkertainen vastaus – kyllä on.
Muutaman sähköauton lataaminen voidaan mahdollistaa yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä, kun autopaikat ovat taloyhtiön hallinnassa. Tärkeää on kartoittaa sähköverkon kapasiteetti ja latauspaikan haluavien määrä taloyhtiössä, jotta osakkaiden yhdenvertaisuus toteutuu tältä osin. Hyvin usein näin päästään alkuun, sillä latauspisteille ei ole vielä niin suurta tarvetta ja sähköverkkokin pääosin kestää muutaman auton lataamisen.
Jos taloyhtiössä löytyy enemmän latauspisteen haluavia osakkaita, nämä latauspisteen tarvitsevat osakkaat voivat ryhtyä edistämään asiaa vähemmistöosakkaiden hankkeena. Tämä edellyttää yhtiökokouksessa 2/3- enemmistöllä tehtävää päätöstä. Kustannukset kohdistuvat niille osakkaille, jotka osallistuvat hankkeeseen.
Jos osakas haluaa asennuttaa omassa hallinnassaan olevalle parkkipaikalle latauspisteen, tarvitsee hän luvan taloyhtiöltä. Käytännössä hallitus voi antaa tähän luvan, kunhan sähköverkon riittävyys ja muiden osakkaiden halu asentaa sähköauton latauspiste tulee tässäkin yhteydessä kartoitetuksi. Tässä tapauksessa kustannukset tulevat osakkaalle.
Sähköauton lataamisesta syntyvät kustannukset tulee aina kohdentaa latauspisteen käyttäjälle.
Asunto-osakeyhtiöt eivät ole este sähköautojen lisääntymiselle, kunhan tarve syntyy. Hyvin perusteltuina ja selkeästi esitettyinä asiat etenevät.