Nyt ei ole tarkoitus puhua joulusiivousten tekemisestä, vaikka nurkan takana sekin urakka odottaa. Ei, nyt on framilla ihan toisentasoiset pölyt kuin villakoirat.
Nimittäin asbestipöly. Asia, joka olisi kiva lakaista maton alle remontin suunnittelussa, kun ylimääräistä vaivaa ja rahanmenoahan se vain tietää. Eikä remonttikaan ehtisi jouluksi valmiiksi, tuumii Oskari Osakas suunnitellessaan 70-luvun alussa rakennetun rivitaloasuntonsa alkuperäiskunnossa olevan kylpyhuoneen saneeraamista 2020-luvun vaatimuksia vastaavaksi.
Harmillista, että moista myrkkyä onkin männävuosina käytetty rakentamisessa ja rakennusmateriaaleissa. Isännöitsijältä Oskari oli muutostyöilmoitusta toimittaessaan kuullut, että asbestia on käytetty 50-80-luvuilla putkieristeissä, ruiskutuseristeenä, tasoitteissa, kiinnityslaasteissa, maaleissa, liimoissa, rakennuslevyissä, ilmastointikanavissa, muovimatoissa, saumauslaasteissa, kaakeleissa, vinyylilaatoissa, palokatkoeristeissä, ovissa, etenkin palo-ovissa, proppausmassoissa, sekä vesikatto- ja julkisivumateriaaleissa…Voi hyvänen aika.
Melkoinen virkaintoilija tuo isännöitsijä, ja oli vielä sitä mieltä, että hänen osakkaana kuuluisi huolehtia siitä, että asbestipöly ei pääse asunnossa remontin yhteydessä valloilleen. Oskari Osakas on ehdottomasti sitä mieltä, että taloyhtiö saa kyllä moiset selvittelyt ja ylimääräiset purkukustannukset maksaa. Eihän hän ole sitä asbestia sinne rakenteisiin ollut laittamassa. Viatonhan hän on.
Mutta mietitäänpä, olisiko isännöitsijä sittenkin ollut oikeassa. Oskari googlettaa ja päätyy työsuojelun nettisivuille. Siellä kerrotaan, että työnantajalla on ensisijainen velvollisuus ehkäistä asbestipölylle altistumista. Mutta kyllä, oikeassa isännöitsijä näköjään oli: rakennuttajan velvollisuuksiin kuuluu varmistaa, ettei purettavissa rakenteissa ole asbestia ja huolehtia asbestin löytyessä, että purkutyö tehdään asbestipurkutyönä. Sen verran Oskarikin on rakentamisen kanssa ollut tekemisissä, että ymmärtää olevansa oman kylppäriremonttinsa rakennuttaja. Hänhän tässä urakoitsijan valitsee, kaakelin värit päättää sekä koko lystin maksaa.
Oskari lueskelee lisää ja huomaa, että asbestin selvittäminen ei olekaan ihan mahdoton tehtävä. Rakennusmateriaaleista otetaan näytteitä ja toimitetaan ne esimerkiksi Työterveyslaitoksen laboratorioon analysoitavaksi. Jouluna ei kyllä vielä kylvetä uudessa kylpyammeessa, mutta parempi tehdä asiat sillä lailla, että omassa kodissa on turvallista asua niin remontin aikana kuin sen jälkeenkin, Oskari päättää.
Oskari ryhtyy tuumasta toimeen, ottaa näytteet ohjeiden mukaisesti ja toimittaa ne Työterveyslaitokselle. Parin viikon kuluttua analyysivastaus kilahtaakin sähköpostiin. Oskarin iloksi asbestia löytyy vain vähäisessä määrin. Toki sekin täytyy purkaa asbestityölle asetettujen vaatimusten mukaisesti. Onneksi isännöitsijällä oli vinkata useita eri firmoja, joilla on pätevyydet asbestitöiden tekemiseen. Oskari pyytää ja saa kaikilta vinkatuilta yrityksiltä tarjoukset purkutyöstä. Nyt vain parasta tekijää valitsemaan, Oskari myhäilee. Kyllä tämä remontti tammikuun lopussa näyttäisi jo valmistuvan.
Terveellisiä ja turvallisia remontteja itse kullekin.