Ihan ensiksi haluan vakuuttaa, että hallitustyö ei ole rakettitiedettä. Ajattelen siitä itse vähän niin kuin työyhteisöstä tai vaikkapa toimivasta parisuhteesta: parasta on, kun jokainen saa hyödyntää omia vahvuuksiaan.
Voi olla, ettet vielä tiedä omia vahvuuksiasi hallitustyöskentelyssä. Sekään ei haittaa! Kokemuksen karttuessa tulet huomaamaan, että hallituksessa on tilaa monenlaiselle osaamiselle. Sieltä ne jokaisen omat vahvuudet pikkuhiljaa nousevat pintaan.
Muistan hyvin, kuinka tulin itse ensimmäistä kertaa valituksi taloyhtiön hallitukseen. Useita asioita oli yhtiössä hiukan rempallaan. Katto veteli viimeisiään, tilinpäätöksestä pomppasi silmään ylihintaisia kuluja ja piha huusi istutuslaatikoita ja yhteisöllisyyttä. Minulla oli ideoita asioiden korjaamiseksi, ja niin tulin valituksi. Nykyään olen viiden yhtiön hallituksessa, ja koen toimivani kaikissa hiukan erilaisessa roolissa.
Kuinka valtavasti hallitustyöskentely tulee haukkaamaan vapaa-ajastasi? Tähän voit hallituksen jäsenenä vaikuttaa myös itse.
Hallitustyöskentely hoituu nykypäivänä pitkälti sähköpostilla tai whatsappilla. Päätöksiä, eli kokouksia vaativien asioiden ulkopuolella hallitus voi – ja kannattaakin – käydä epävirallista keskustelua. Tähän sopii mikä tahansa viestintäväline, jota kaikkien on helppo käyttää. Uutena hallituksen jäsenenä voisit myös ehdottaa ensimmäistä kokoontumista ihan kasvotusten, jotta tulette tutuiksi.
Mitä tulee hallituksen aktiivisuuteen, se vaihtelee. Jossain yhtiössä kokoonnutaan vain “pakon edessä”, kun päätettävää ilmenee. Eräässä yhtiössä olemme ottaneet tavaksi kokoontua (etänä) tunnin mittaiseen kokoukseen joka kuukauden ensimmäisenä torstaina. Säännöllinen kokoontuminen on ollut hyvä tapa, sillä näin on tullut käytyä läpi myös monia ei-niin-kiireellisiä asioita. Olemme muun muassa hommanneet yhtiöön runkolukittavat pyörätelineet, laittaneet vuokralle yhtiön tyhjäkäytöllä olleet kellaritilat ja tiivistäneet saunavuoroja. Eräässä yhtiössä taas on ollut tapana järjestää hallituksen toimesta joka vuosi kevättalkoot, joissa laitetaan kerralla porukalla kuntoon jokin hiukan isompi projekti, kuten vaikkapa vintin siivous.
Tässä kohtaa mietit varmaankin ajankäyttöä. Kuinka valtavasti hallitustyöskentely tulee haukkaamaan vapaa-ajastasi? Tähän voit hallituksen jäsenenä vaikuttaa myös itse. Usein asioiden käsittely hoituu huomattavasti rivakammin nopealla kokouksella kuin siten, että jokainen runoilee kirjallisesti ajatuksensa sähköpostitse. Siksi kerran kuussa tai kerran keväässä kokoontuminen on omasta mielestäni ollut toimivaa.
Tulet pian huomaamaan, että sinulla on uusia taitoja ja aivan uusia verkostoja.
Hallitukseen kuuluminen tuo sinulle monenlaista lisäarvoa. Pääset oikeasti päättämään asioista. Jos vaikkapa yhtiön pyöräsäilytys voisi mielestäsi olla paremmin suunniteltu ja sinulla on siihen idea, nosta ideasi esiin ja toteuttakaa se heti. Pienet, arkiset teot ovat niitä, jotka vaikuttavat asukkaiden elämään. Eivät siis lainkaan merkityksettömiä.
Sitten on tietysti talouspuoli, jota on myös syytä ymmärtää. Tässäkin ymmärrys lisääntyy kokemuksen karttuessa, eli kukaan ei ole seppä syntyessään. Perehdy yhtiön talouteen ja kysy ainakin, milloin huolto ja siivous on viimeksi kilpailutettu. Hyvä isännöitsijä on hallituksen oikea käsi ja helpottaa huomattavasti hallitustyötä. Onhan teillä sellainen?
Kysy! Tyhmiä kysymyksiä ei todellakaan ole. Tulet pian huomaamaan, että sinulla on uusia taitoja ja aivan uusia verkostoja.