Nyt on pitkästä aikaa paras hetki toteuttaa remontit

Kirjoittanut Olli Rekonen 21.11.2024

Taloyhtiö, joka haluaa toimia suunnitelmallisesti ja ennakoiden, laatii taloyhtiöstrategian. Sen tekemiseen kannattaa käyttää ammattilaisten apua, sekä kuunnella asukkaiden ja osakkaiden näkemyksiä ja toiveita.

Asuinrakennusten kunnon kannalta olisi hyvä, että taloyhtiöissä ryhdyttäisiin edistämään korjaushankkeita, joita on laitettu jäihin viime vuosien taloustilanteen vuoksi. Isännöintiliiton vuoden 2024 Talousbarometrin mukaan 38 prosenttia isännöitsijöistä on sitä mieltä, että heidän hallinnoimissaan taloyhtiöissä on yleisesti ottaen tehty liian vähän korjauksia.

Nyt on monilla mittareilla mitattuna taloyhtiölle paras aika moneen vuoteen ryhtyä remonttiin. Remonttihintojen räväkkä nousu on päättynyt ja monin paikoin hintojen on jopa raportoitu lähteneen laskuun kysynnän puutteen vuoksi. Tarjouksia saanee tällä hetkellä hyvin ja hankkeita on mahdollista saada käyntiin nopeasti. Samaan aikaan korkotaso laskee, mikä laskee myös taloyhtiölainojen maksueriä. 

Tarjouksia saanee tällä hetkellä hyvin ja hankkeita on mahdollista saada käyntiin nopeasti.

Taloyhtiöitä kannattaisi johtaa nykyistä suunnitelmallisemmin ja ennakoivammin. Hyvä keino tähän on luoda taloyhtiölle pitkän aikavälin strategia, johon sisällytetään tiedot taloyhtiön nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä teknisen kunnon, mahdollisten korjaustarpeiden ja talouden näkökulmasta.

Hyvin tehty strategia huomioi osakkaiden ja asukkaiden toiveet. Hallitus voi toteuttaa esimerkiksi asukaskyselyn, jossa selvitetään, mitä mieltä asukkaat ovat taloyhtiössään asumisesta, mikä siellä toimii, mitä voisi kehittää ja mihin asioihin taloyhtiön pitäisi panostaa tulevaisuudessa. Näin taloyhtiöllä on jatkossa remontteja ja kunnostustöitä suunnitellessaan selkeä näkemys siitä, mitä osakkaat ja asukkaat pitävät tärkeinä.

Taloyhtiöstrategiaan kannattaa ottaa mukaan osakkaiden ja asukkaiden toiveet.

Taloyhtiöstrategian laatimiseen kannattaa ottaa mukaan hallitus, osakkaat ja isännöinti. Hallitus ja isännöinti arvioivat ulkoisten konsulttien käyttämisen tarvetta prosessin eri vaiheissa, mutta erityisesti kuntoarvion toteuttajan kannattaa olla ammattilainen.

Strategiaa ei tarvitse päivittää joka vuosi, mutta se kannattaa hyväksyttää vuosittain yhtiökokouksessa. Strategia on hyvä käydä tarkemmin läpi ainakin viiden vuoden välein, tai silloin kun taloyhtiön osakkaiden tilanteet tai näkemykset ovat muuttuneet merkittävästi.

Taloyhtiöstrategia toimii asunnonostajan apuvälineenä: ostaja näkee strategiasta, millaisesta yhtiöstä hän on osaketta ostamassa. Strategia kertoo yhtiöstä huomattavasti enemmän kuin pelkkä lakisääteinen viiden vuoden kunnossapitotarveselvitys.

Olli Rekonen

Kirjoittaja: Olli Rekonen

Suomalainen taloyhtiömaailma on kansainvälisesti ainutlaatuinen. Erilaiset taloyhtiöt eri puolella Suomea ovat jatkuvasti eri tilanteissa, eikä ole aina helppoa muodostaa kattavaa kokonaiskuvaa siitä, missä mennään. Tutkimuspäällikkönä pyrin taklaamaan tätä ongelmaa tutkitulla tiedolla. Vastaan Isännöintiliiton kyselyistä ja tuotan taloyhtiöihin liittyvää dataa.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Olli Rekonen →

Kirjoita kommentti

Hienoa että haluat jakaa omia kokemuksiasi. Pysy kuitenkin asiallisesti asiassa. Karsimme etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Rahoitus Taloyhtiöstrategia