Olen asunut 14 eri taloyhtiöissä. Suurimmassa osassa asunnoista olen ollut vuokralla, kaksi asuntoa olen ostanut. Ja kaksi kertaa istunut myös taloyhtiön hallituksessa.
Taloyhtiöelämä on siis melkoisen tuttua. Asumisen taitoja olen kuitenkin opetellut kantapään kautta. Tässä mokia, joita olen tehnyt 15−20 vuotta sitten.
Olen ostanut asunnon lukematta isännöitsijäntodistusta tai yhtiöjärjestystä
25−vuotiaana ostin ensiasunnon silloisen kumppanini kanssa. Se oli ihanasti rempattu ja sijaitsi ylimmässä kerroksessa. Ihan mahtavat perustelut siis!
Koska en lukenut isännöitsijäntodistusta tai yhtiöjärjestystä, minulla ei ollut hajuakaan mahdollisista remonteista, menneistä tai tulevista. En myöskään tiennyt, oliko lain vaatimassa yhtiöjärjestyksessä sellaisia kohtia, jotka vaikuttivat asumiseemme, esimerkiksi vastikeperusteisiin.
Onneksi mitään yllättävää ei päässyt tapahtumaan ja myin osuuteni asunnosta eromme jälkeen.
Lue lisää: Kaikki mitä sinun pitää tietää taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä
Olen riuhtonut terassilta irti taloyhtiön istuttamat pensaat
Voisi ajatella, että kun ostaa itselleen asunnon, siellä saa tehdä melkeinpä mitä tahansa. Näin asia ei kuitenkaan ole.
Tarkennetaan ensin yleisesti käytettyä sanaa asunto: taloyhtiöissä ei ole asuntoja vaan huoneistoja. Osakas saa ostamillaan osakkeilla oikeuden hallita huoneistoa ja siihen mahdollisesti kuuluvaa parveketta tai terassia.
Esimerkiksi rivitalossa piha-alue kuuluu yhtiön hallintaan, ellei hallintaa ole erikseen määritelty yhtiöjärjestyksessä. Kannattaa siis lukaista yhtiöjärjestys ja tarvittaessa kysyä hallitukselta, miten saa toimia. Pienellä vaivalla asiat tulevat tehtyä oikein.
Lue lisää: Onko pihan aitaaminen rivitalossa sallittua?
Lue lisää: Parvekkeesta kesähuone? Parveketta saa sisustaa varsin vapaasti
Olen porannut vuokra-asunnon seinään valtavan kokoiset reiät
Yhdessä vuokra-asunnossa halusin katonrajaan pitkän hyllyn kirjoille. Jotta hyllystä tuli vankka, tarvittiin betoniseinään melkoisesti isoja ruuveja. Ajattelin, että poraaminen on sallittua, sillä reiät ja jäljet katsotaan normaaleiksi asumisen jäljiksi.
Ei se aina niin mene. Vaikka vuokranantajalta ei tarvitse kysyä lupaa esimerkiksi taulujen ripustamiseen tai hyllyjen kiinnittämiseen, tilanne voi olla toinen, jos reikiä on paljon ja jäljet massiiviset.
Ihme ja kumma sain muuttaessani vuokratakuun kokonaisuudessaan takaisin. Toisinkin olisi voinut käydä.
Lue lisää: Avoin asenne ja tarkka budjetointi − näillä eväillä pärjää kotoa omilleen muuttava nuori
Olen mennyt hallitukseen, koska minua ehdotettiin
Taloyhtiön hallitus on loistava paikka vaikuttaa omaisuuden hoitamiseen ja asumismukavuuteen. Hallitustyö kiinnosti, ja kun naapuri ehdotti minua yhtiökokouksessa hallitukseen, sanoin asiaa miettimättä kyllä. Ei olisi pitänyt.
Olin pienen vauvan äiti ja todella väsynyt. En ymmärtänyt taloyhtiön asioista mitään ja koin, että minun pitäisi opiskella kauheasti asioita. Sinänsä uuden oppiminen käy minulta helposti, mutta siloisessa elämäntilanteessa se oli liikaa.
Vaikka kannustan kaikkia edes miettimään hallitukseen menemistä, ei asiaa kannata päättää hätiköiden. Ei ole yhtään itsekästä miettiä, onko omassa elämässä tilaa uudelle. Saattaa olla, että juuri siinä hetkessä ei ole, mutta myöhemmin on.
Olen jatkanut bileitä yli puolen yön
Kun aloin opiskella, asuin kimppakämpässä Helsingin kantakaupungissa. Ihan tavallisessa vanhassa taloyhtiössä, jossa asui sekä osakkaita että vuokralaisia.
Koska meillä oli iso kämppä ja eloisa porukka, järjestimme bileitä. Ihailtavan oikeaoppisesti laitoimme ilmoitustaululle lapun järjestämistämme juhlista, jotka lupasimme lopettaa klo 22 mennessä. No, emme lopettaneet.
Kun juhlat olivat parhaimmillaan, ajantaju katosi. Yhtäkkiä huomasimme, että kello on yli puolenyön ja bileet parhaimmillaan.
Poliisit eivät onneksi tulleet ovelle. Pari naapuria kyllä tuli, ja otimme asian vakavasti. Pahoittelimme asiaa ilmoitustaululla ja kunnioitimme jatkossa yörauhaa.
Lue myös: Näin tehdään taloyhtiölle hyvät järjestyssäännöt