Sekä taloyhtiön että vuokranantajan tekemä remontti vaikuttaa aina asumismukavuuteen. Vuokralainen voi saada vuokranalennusta tai vapautua vuokranmaksusta jopa kokonaan, jos hän ei voi asua asunnossa remontin aikana ollenkaan tai voi käyttää vain osaa kodista.
Vuokranalennus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vuokran voi jättää automaattisesti maksamatta. Vuokranalennuksen määrä riippuu asumishaitan määrästä ja siitä, mitä asunnon kunnosta on alun perin sovittu vuokraustilanteessa.
Vuokranantaja yleensä ehdottaa vuokralaiselle, kuinka paljon vuokranalennus voisi olla sekä arvioi, kuinka paljon vuokra nousee remontin jälkeen. Jos vuokranantajan ehdotus on vuokralaisen mielestä kohtuuton, osapuolet voivat keskustella asiasta. Vuokranalennuksen lopullinen määrä ja remontin todellinen haitta ovat yleensä selvillä vasta remontin jälkeen.
Ilmoita vioista vuokranantajalle
Vuokralaisen pitää pitää hyvää huolta vuokraamastaan asunnosta. Siksi vuokranalennusta on turha toivoa, jos on itse aiheuttanut esimerkiksi vesivahingon unohtamalla astianpesukoneen päälle tai jos kunnossapitovastuu kuuluu vuokrasopimuksen mukaan vuokralaiselle.
Jos vuokralaisena huomaat kodissa jonkin vian, ilmoita siitä heti vuokranantajallesi. Vioista on hyvä ilmoittaa myös taloyhtiön edustajalle. Kiireellisistä vahingoista ilmoitetaan päivystävälle huoltomiehelle ja muista havaituista vahingoista isännöitsijälle.
Asunto remontin ajaksi?
Yleensä asunnon vahingot korjataan niin, että siellä voi asua. Vuokranantajan ei tarvitse hankkia vuokralaiselle uutta asuntoa remontin ajaksi, mutta on hyvän vuokratavan mukaista tarjota sijaisasuntoa, jos siihen on mahdollisuus.
Jos remontista aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia, kuten muuttokustannuksia, kotivakuutus voi korvata ne. Vuokralainen, muista siis aina kotivakuutus!