Miten hyvä hallintotapa toimii sinun taloyhtiössäsi?

Kirjoittanut Tommi Leppänen 18.1.2018

Taloyhtiön Hyvä hallintotapa- suosituksen julkaisemisesta on kulunut lähes puolitoista vuotta, ja sen käytäntöjä ja periaatteita sovellettaneen jo monissa taloyhtiöissä. Suosituksen vahvoina viesteinä ovat suunnitelmallisuus ja avoimuus, joka mahdollistaa osallistumisen ja taloyhtiön toiminnan seuraamisen.

Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suosituksen sovellettavuus kiinnostaa vahvasti myös sen laatijoita ja Isännöintiliittokin on mukana järjestämässä kyselytutkimusta, joka käynnistyy 5. helmikuuta. Kyselyn toteuttamisessa on mukana myös oikeusministeriö ja tarkoituksena on kuulla mahdollisimman laajasti taloyhtiökentän sidosryhmiä aina osakkaista kiinteistönvälittäjiin.

Toivottavasti mahdollisimman monella on aikaa vastata kyselyyn. Mikäli suositus ei ole itselle vielä tuttu, ehtii siihen hyvin vielä tutustua.

Tänäkin vuonna taloyhtiöissä tehdään tuhansia ja taas tuhansia päätöksiä, jotka vaikuttavat yhtiössä osakkaiden ja asukkaiden elämään – toiset enemmän, toiset vähemmän. Tehdyt päätökset vaikuttavat todella paljon suurten peruskorjausten tarpeessa oleviin taloyhtiöihin, ja näitä yhtiöitä on runsaasti.

Toimivan taloyhtiön kannalta on tärkeää, että taloyhtiön johto kiinnittää huomiota siihen, miten osakkaat saadaan mukaan päätöksiin ja pysyvät kartalla yhtiön suunnasta. Erityistä vastuuta kantaa myös isännöinti, sillä alan ammattilaisina heidän odotetaan tuovan tuoreita avauksia yhtiön käytännön toiminnan kehittämiseen.

Vuosi 2018 olisi oivallinen paikka tehdä oman kunnonkohotuksen tavoin loikka myös taloyhtiöiden hyvän hallinnon edistämisessä.

Tommi Leppänen

Kirjoittaja: Tommi Leppänen

Tommi Leppänen työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana tammikuun 2019 loppuun asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tommi Leppänen →

8 kommenttia

  1. Olen asunut samassa taloyhtiössä lähemmäs 30 v. Aiemmat hallitukset ja varsinkin 2010 vuoden jälkeen on ollut hyvää pöhinää – paitsi tämä viimeinen vuosi. Hallituksen tarkka ja osaava naispuheenjohtaja väistyi perhesyiden vuoksi syrjään, samoin vanha isännöitsijä jäi eläkkeelle, samasta, isosta isännöintitoimistota tuli uusi “kossi” hänen tilalleen. Uusi hallitus on yhdessä isännöitsijän kanssa lapiokaupalla mättänyt osakkaiden rahaa taivaan tuuliin. Yksi iso korjausremontti ja pari pienempää – kaikki tilit ovat tyhjät – urakoitsijoiden valvonta jäänyt tekemättä – ovathan isännöitsijän yhteistyökumppaneita ja yksi hallituksen jäsen itsekin remonttifirman omistaja – isännöitsijää ei kannata suututtaa – voi omat urakat jäädä saamatta. Osakkailla olisi muutakin tekemistä, kuin näiden setvimiseen aikaansa käyttää. Todella harmillista.

    1. Etkö tiedä, jotta investoinnit nostaa taloyhtiön arvoa? Kannattaa investoida suuria summia, jotta arvo nousee vielä enemmän (ironiaa).

      Itse olen todennut, jotta nainen isännöitsijänä ja hallituksen puheenjohtajana ei ole ollenkaan huono juttu, mikä kysessä ei ole joka paikkaan singahteleva Tupperware-sankari. Todennäköisyys kaikkiin kolttosiin ja suhmurointeihin on pienempi, kuin erityisesti vanhoilla miehillä.

  2. Kenelle kysely Hyvästä hallintotavasta on suunnattu? Jos meille kaikille, miten siihen voi osallistua?

    1. Yleensä kaikki kyselyt tehdään hallituksien jäsenille, jotta isännöinti saa mahd. hyvät arvosanat. Missään nimessä laskun maksajilta (osakkailta) ei voi kysyä. Tulisi liian rehellinen mielipide ja usein tylyä palautetta. Hyvän palautteen perusteella on helppo tuottaa markkinointipropagandaa.

      Ehkä nyt kysytään laajemmin, jos kyselyä ei ole puuhaamassa isännöintiliitto heidän omiin tarkoituksiin.

    2. Kaikille sidosryhmille tuotetaan oma kyselynsä ja ehdottomasti kaikkia kannustetaan osallistumaan vastaamaan. Valitettavasti kyselyn toteutus on hiukan viivästynyt. Laitan kyselyn linkin tänne heti kun se saadaan maailmalle.

      Tässä välissä kannattaa vastata sähköistä asunto-osakerekisteriä koskevaan kyselyyn osakkaille ja asukkaille, joka on nyt avoinna osoitteessa. https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/207/

  3. Olen asunut yhtiössä vuodesta 1990 ja nauttinut leppoisasta asumisesta. kunnes 2011 muutti pariskunta joka alkoi hallita koko yhtiötä. Mies on hallituksen puheenjohtaja joka alkoi solvata ja nimitellä heti ensimmäisenä vuotena, kun satuin olemaan erimieltä asioista hänen kanssa. Tämä käsittämätön käytös on jatkunut näihin päiviin asti. Olen saanut uhkauksia kaiken aikaa, mm,että hän pitää huolen siitä, etten asu talossa enää kauaa, on tullut lähestymiskieltohaaste, joka perättömänä ei johtanut mihinkään, on tullut huomautuksia ja varoituksia joihin olen vastannut ja pyytänyt tulla kuulluksi, mutta mihinkään en ole saanut vastauksia ja käsimerkit ja huutelut jatkuu. On ystävä isännöitsijän kanssa joka on melkeimpä samanlainen, kokouksissa ei vastaa asiallisiin asukkaiden kysymyksiin yms. tämä diktatuuri on jatkunut ja kaikki vain hymistelee. Rivarissa asuu useampi mummo joten kunnon hallitusta ei saada koolle.

    1. Tässä realisoituu kolhoosiasumisen riskit. Ei lämmitä mainoslauseet “taloyhtiöasuminen on mainettaan parempaa.”

      Kiinteistöjen kunnon lisäksi ostajan pitää tehdä riskiarvio myös hallitukselle. Onko toimivaa ja osaavaa hallitusta, vai perässävedettäviä lampaita, jotka ovat kumileimaisimia? Itse voi osallistua hallitukseen, mutta ei yksin paljoa voi vaikuttaa, jos sisäpiirillä on oma agenda.

      Oma lukunsa on isännöitsijä. Kuinka moni asunnonostaja miettii etukäteen mahdollisia verkostoja ja korruptiota?

  4. Asun taloyhtiössä, jossa hallitus kokoontuu yhtiökokouksen jälkeen järjestäytymään ja seuraavan kerran tilinpäätöskokoukseen.
    Yhtiökokouksen jälkeen niukka tiedote ja jouluksi yleismoniste, jossa ohjeita (käärepapereista, kuusesta,..) ja varoitukset (kynttilöistä, kinkkurasvasta).
    Nelisen vuotta olen tässä yhtiössä asunut ja jossainhan sitä ihmisen pitää asua.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen