Osakkaan pitää aina maksaa vastiketta taloyhtiölle. Myös silloin, kun hän ei käytä asuntoa. Vastikkeiden perusteet on määrätty yhtiöjärjestyksessä, ja tyypillisesti niitä ovat pinta-ala, osakkeiden lukumäärä, todellinen kulutus tai henkilöiden lukumäärä.
Yhtiöjärjestyksessä voidaan myös määrätä, että erityyppisiä menoja varten on erilaisia vastikkeita. Tällaisia erillisvastikkeita voivat olla esimerkiksi vesimaksu, arvonlisäverovastike tai hissivastike. Liikehuoneistojen vastikeperuste voi olla erilainen kuin asuinhuoneistoissa, esimerkiksi kaksinkertainen.
Vastike ei ole luonteeltaan käyttöön liittyvä maksu. Se maksetaan siksi, että omistetaan osakkeita.
Mistä vastike koostuu?
Taloyhtiö perii yhtiövastikkeen, joka koostuu hoitovastikkeesta, pääomavastikkeesta ja mahdollisesta erillisvastikkeesta. Hoitovastikkeella katetaan taloyhtiön hoito- ja ylläpitomenot. Hoitovastike koostuu muun muassa taloyhtiön kunnossapidosta, ylläpidosta sekä hallintomenoista. Pääomavastikkeella katetaan taloyhtiön pitkäaikaiset menot, kuten esimerkiksi peruskorjauksesta ja uudistuksesta aiheutuneet kustannukset (ks. tarkemmin alla).
Sanasto
Yhtiövastike = koostuu hoitovastikkeesta ja pääomavastikkeesta sekä mahdollisista erillisvastikkeista, kuten vesimaksusta tai hissivastikkeesta
Hoitovastike = hoitovastikkeella katetaan taloyhtiön ylläpito- ja hoitomenot
Pääomavastike = pääomavastikkeella (eli rahoitusvastikkeella) katetaan pitkävaikutteiset menot, jotka aiheutuvat kiinteistön ja rakennuksen hankinnasta, rakentamisesta, peruskojauksesta ja uudistuksesta. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä toisin.
Erillisvastike = esimerkiksi vesimaksu tai hissivastike