Kun kotona on tapahtunut palo- tai vesivahinko, on mietittävä, voiko asukas jäädä kotiin asumaan korjauksen ajaksi. Kaikki riippuu siitä, kuinka laaja vahinko on ollut. Taloyhtiön edustaja, viranomainen tai muu asiantuntija arvioi tapauskohtaisesti, voiko asunnossa asua. Yleensä vahingot korjataan niin, ettei asukkaan tarvitse muuttaa muualle.
Jos esimerkiksi vesivahinko on ollut pieni ja kosteutta on levinnyt vain keittiöön, asukas voi yleensä asua kotona. Vaurioitunut tila eristetään muusta asunnosta korjauksen ajaksi muovisuojalla.
Jos kosteutta on sen sijaan päässyt sekä keittiöön että kylpyhuoneeseen ja molemmat huoneet täytyy purkaa ja kunnostaa samanaikaisesti, asunnossa ei yleensä voi asua remontin aikana. Tällöin asukkaan on muutettava sijaisasuntoon.
Sijaisasuntoon evakkoon
Asukas voi saada sijaisasunnon ja muuttokustannusten korvauksen omalta vakuutusyhtiöltä. Sijaisasumisesta ja muuttokustannusten korvaamisesta on sovittava oman vakuutusyhtiön kanssa ennen muuttoa. Taloyhtiö ei korvaa sijaisasumiskustannuksia.
Kodin on kuitenkin oltava vakuutusyhtiön mielestä asumiskelvoton, jotta vakuutus korvaisi sijaisasunnon ja muuttokustannukset.
Faktaa asuntopaloista ja vuotovahingoista
- Suomessa syttyy yli 2000 asuntopaloa vuodessa.
- Vuodessa sattuu yli 1000 vaaratilannetta, jossa palon alku uhkaa levitä rakennuksessa.
- Asuinkiinteistöjen kiinteistö- ja kotivakuutukset korvaavat tuhansia vahinkoja vuosittain.
- Kiinteistövakuutuksista korvataan palovahinkojen aiheuttamia omaisuusvahinkoja vuosittain noin 30 miljoonalla eurolla.
- Kotivakuutuksista korvataan palovahinkoja lähes 70 miljoonalla eurolla vuosittain.
- Kiinteistövakuutuksista korvataan yli 10 000 vuotovahinkoa vuosittain. Näiden korvaussumma on yli 40 miljoonaa euroa.
- Kotivakuutukset korvaavat yli 20 000 vuotovahinkoa vuosittain. Näiden korvaussumma on yli 80 miljoonaa euroa.
Lähde: Asuinkiinteistöjen pelastussuunnitelman laadinta
Yhdenkin vesi- tai palovahingon estäminen säästää taloyhtiön ja osakkaiden rahaa. Paljon käytännön esimerkkejä ja lisätietoa vahinkojen ehkäisemisestä löydät Kunnossapitovastuu-oppaasta.