Mihin isännöinnistä voi valittaa?

Kirjoittanut Marjut Joensuu 27.2.2018

Suomi24-keskustelupalstalla osui silmiin kysymys: voiko isännöitsijästä ja isännöintitoimistosta valittaa/kannella mihinkään. Valitusoikeutta ei tässä maassa ole rajattu, joten valituksia voi meistä jokainen suoltaa vapaasti. Voimme valittaa naapureille, työkavereille, someen, paikallislehteen, isännöitsijälle tai vaikka presidentille. Valittaminen voi olla ajankulua, elämäntapa ja ammattivalittajiakin kuulemma on.

Valittamisesta ei ole yleensä kenellekään mitään hyötyä. Valittamisen sijaan suosittelen rakentavaa keskustelua, sillä se on kaikille mukavampaa ja parhaimmillaan auttaa ratkaisemaan ongelmia. Joskus ratkaisut eivät miellytä kaikkia osapuolia. Silloinkaan valittaminen ei yleensä johda mihinkään.

Isännöinti on palveluliiketoimintaa, joka palvelee miljoonia taloyhtiössä asuvia ja osakkeita omistavia ihmisiä. Monesta muusta palvelusta poiketen yksittäinen kuluttaja ei voi valita omaa isännöitsijäänsä vaan valinnan tekee taloyhtiön puolesta hallitus.

Jos osakkaalla tai asukkaalla on ongelmia isännöinnin kanssa, kannattaa siitä kertoa hallitukselle. Hallitus tekee sopimuksen isännöintiyrityksen kanssa ja vastaa siitä, että taloyhtiön isännöintipalvelut toimivat sopimuksen mukaan. Kun hallitus on tietoinen ongelmista, se voi puuttua niihin.

Jos hallituksella on ongelmia isännöinnin kanssa, kannattaa siitä keskustella ensin isännöitsijän ja seuraavaksi tämän esimiehen kanssa. Palvelua on helpompi parantaa, kun isännöitsijä ja isännöintiyrityksen johto on tietoinen asiakkaan kokemista ongelmista.

Mihin isännöinnistä voi kannella ja mitä hyötyä siitä on?

Taloyhtiön hallitus voi tehdä kantelun, jos se epäilee, että isännöintiyritys on toiminut isännöinnin eettisten ohjeiden vastaisesti. Kantelu tehdään Isännöintiliitolle tai Isännöinnin auktorisointi ISA ry:lle.

Kantelu ei poista mielipahaa, ei paranna tulehtuneita suhteita, ei hävitä ongelmia eikä tuo hyvitystä kärsimyksistä. Valvontamenettelyssä selvennetään tilanne, jotta osapuolet voivat löytää ratkaisut ja sopia asiansa.

Valvontamenettelyssä ei selvitetä rikoksia eikä oteta kantaa vahingonkorvauksiin. Näitä varten meillä on poliisi ja oikeuslaitos.

Nimimerkki ”jimizzz” oli Suomi24:ssa varsin osuvasti tiivistänyt vastauksen otsikon kysymykseen:

  • Jos kyseessä on rikos, poliisille.
  • Jos kyseessä on epäasiallinen käytös, taloyhtiön hallitukselle.
  • Jos isännöitsijä perii maksamattomia vastikkeita, peilille.
Marjut Joensuu

Kirjoittaja: Marjut Joensuu

Marjut Joensuu työskenteli Isännöintiliiton johtajana ja vt. toimitusjohtajana maaliskuuhun 2019 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marjut Joensuu →

16 kommenttia

  1. Valittaminen hallitukselle ei auta, jos hallituksella ja isännöitsijällä on omat päämäärät esim. lisärakentamisessa ja isännöitsijä ajaa hallituksen jäsenien etua. Hyvä esimerkki on http://www.museokatu.com.

    Taloyhtiön hyvä hallintotapa on selkeä suositus. Kaikki menee hyvin, jos edes tärkeimmissä asioissa noudatetaan sitä. Eihän se mikään laki ole. Eikä As Oy lakia aina noudateta, jos osakasanalyysin perusteella on helppo päätellä, että kukaan ei kannetta käräjäoikeuteen nosta. Asioita runnotaan yhtiökokouksessa läpi ja isännöitsijä sitten kirjoittaa jälkikäteen sopivan pöytäkirjan. Pöytäkirjan tarkastajaksi pitää valita sopivat henkilöt.

    Asioita kannattaa miettiä etukäteen. Asunnon kunnosta ja korjausvajeesta on ollut puhetta. Vielä enemmän pitää tuoda esille taloyhtiön hallinon merkitystä asunnon arvoon. Onko taloyhtiössä henkilöitä hallitukseen, joilla on tervettä harkintaa asioihin ja kyky isännöinnin ohjaukseen, vai onko kysessä As Oy Hömelö, jossa kukaan ei osaa sanoa mitään? Voi olla hieman karu huomata asunnon oston jälkeen tilanne. Pienissä taloyhtiöissä jokainen pääsee melko varmasti hallitukseen, jos kysessä ei ole menossa sisäpiirin etua palvelevia projekteja, joista ulkopuoliset halutaan pitää ulkona. Yksin voi tuoda asioita esille, mutta suuria muutoksia ei saa aikaan, jos muut on eri mieltä.

    Asunnon ostossa kannattaa miettiä myös isännöitsijää. Hyvät asunnot viedään käsistä, eikä niissä voi miettiä. Jotkut asunnot ovat pitkään tarjolla ja niiden taustoja voi tutkia. Isännöitsijät vaihtuu aika ajoin, mutta usein sama pysyy pitempään. Isännöitsijän taloyhtiöt voi selvittää nettihaulla. Hyvällä tuurilla löytyy tuttuja taloyhtiöitä, joista voi kysyä kokemuksia. Hyvällä tuurilla isännöitsijä on rakennusmestari, jolla on aktiivisia taloyhtiötä. Huonolla tuurilla löytyy todellisia katastrofeja. Ei kannata tieten tahtoen hankkiutua ongelmien pariin, jos muita vaihtoehtoja on tarjolla. Ammattitaito on tärkeä, mutta suuria painoarvo pitää antaa henkilökemialle. Nuoria tai vanhempana alalle tulleita ei pidä väheksyä. Ammattitaito kasvaa koko ajan, mutta luonne ei muutu helpolla kokonaan toiseksi.

    Jos hallitus ei ole tyytyväinen isännöitsijään joka tekee selviä virheitä, eikä kovin helpolla muista osakkaista ei saa hallitusta, niin silloin isännöintifirma heti vaihtoon. Miksi kuluttaa molempien aikaa kinasteluun? Isännöitsijän aikaa vapautuu tuottavimpiin taloyhtiöihin.

    Kysymyksiä:
    – Onko ongelmia enemmän “verkostoituneissa” suurissa yrityksissa, vai pienissä?
    – Mistä ongelmat johtuu? Onko osakas käsittänyt asian väärin?
    – Toimistot kokee asiakkaaksi hallitukset. Aina esitellään tuloksia hyvästä tyytyväisyydestä. Onko tutkittu ongelmia juurisyytä? Onko kyse ikiongelmasta, eli tiedotus?
    – Onko kyse tietoisesta toiminnasta vai kiireessä tapahtuneista virheistä?
    – Onko suhteessa enemmän ongelmia nais- vai miesisännöitsijöiden kohteissa? Oma näkemys on, että naisia ei todellakaan pidä aliarvioida alalla. Todennäköisesti “verkostoituminen” ei ole liian syvällistä.

    Ikäviä asioita ei tietysti helpolla tutkita. Tulos voi olla huonoa mainosta, jos esim. pienet liittoon kuulumattomat pärjäisi hyvin.

    Jos osakkaiden mielestä asiat ei mene oikein, kannattaa laittaa palautetta hallitukselle. Palautteen voi laittaa myös isännöitsijälle, jos epäilee palautteen perillemenoa. Jos edelleen systemaattisesti ja tietoisesti toimitaan väärin, kannatta kokemukset jakaa julkisesti. Julkisuus ja isännöintiyrityksen maineen menetyksen pelko ovat parhaita vakuutuksia osakkaille pahimpia tarkoituksella tehtyjä väärinkäytöksiä vastaan. Isännöitiyritykset ja isännöintiliitto käyttää julkisuutta omien tavoitteiden ajamiseen? Miksi ei sitten osakkaat? Alussa mainitussa kohteessa Helsingissä julkisuudella oli selvä vaikutus asioiden etenemiseen.

  2. Kun taloyhtiöillä pitäisi olla strategia, siihen voisi liittää liittää hyvä hallintotapa-suositus.

    1. Taloyhtiön hallintotapa taitaa olla monessa isossa yrityksessä vain kaunis mainosvihko. Liitto mainostaa ihan hyvin sitä. Firmat ei kuitenkaan toimi sen mukaan, ei edes isoissa asioissa. Tulisi ylim. työtä. Ja ennen kaikkea ihmiset voisi kiinnostua taloyhtiöstä. Tällöin isännöintsijän olisi vaikempi nauttia “lisätöistä ja niiden tuomista mahdollisuuksista.” Osakkaat kannattaa pitää hieman pimennossä ja etäisenä. Pääsee itse helpommalla.

  3. Isännöintiliittoon kuuluvan isännöitsijän Joulu-tervehdys: Vuosi 2017 alkaa olla lopuillaan ja Joulun ja Uuden Vuoden ajat taas kerran käsillä. Onkin aika kiittää LIKI kaikkia as oy:n osakkaita kuluneesta vuodesta ja toivottaa MELKEIN kaikille Rauhaisaa Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta. Tämä tiedote oli jaettu MELKEIN kaikille osakkaille. Samassa tiedotteessa kerrottiin ihan asiallistakin tietoa, mm. uusi hallituksen kokoonpano, Sähköntasauslaskelmaa varten mittarin lukeman ilmoitus.

  4. Mitä tehdä, kun isännöitsijän ja hallituksen yhteydenpito on vain yhteen suuntaan ja informointi huoltofirmaan ei toimi. Eli hän ei vastaa puhelimeen, spostiin eikä tekstareihin, eikä ota kantaa.
    Miten tapahtuu isännöitsijän vaihto?

  5. Taloyhtiössä kohdellaan yhtä osakasta(hallituksen jäsen) erilailla kuin toisia. Esim muutostyöhakemukset yleensä isännöisijä päättää ja sitten osakas voi tehdä/teettä . Yhdelle osakkaalle vaaditaan hallituksen käsittely, sitä ennen isännöisijä on vaatinut työntekijöistä kaikki mahdolliset tiedot ja sitten isännöisijä jakaa ko.materiaalin hallituksen jäsenille kotiin. Muiden osakkaiden muutostyöilmoituksia ei sitten saa itselle (hallituksen jäsen) saa vain käydä toimistolla katsomassa. Mistään kokouksista isännöisijä ei jaa pöytäkirjoja. Niitä saa vaan käydä toimistolla katsomassa. Avoimuus puuttuu kaikesta tekemisestä.

  6. Valittaisin hallitukselle, mutta kun ei kerrota ketä kuuluu ja varjokokous ollut jo 6.6 mitään tietoa kokouksesta ei ole kenellekään kerrottu. Esim puheenjohtajasta ei tietenkään tietoa 😒

    1. Isännöitsijöiden toimintaan on kiinitettävä huomio.Rahastus mielessä taloyhtiöt kiinostavat ei niinkään työ.Jätetään hommat hoitamatta joudutaan sanomaan tekemättömistä töistä.Asiaoiden hoito muutuu erimielisyyksiin isännöitsiän puolelta.Aika kummalista onko hämärtynyt minkä vuoksi tekevät isännöitsiä hommia.Mainostetaan sujuvanpaa arkia osakaille ei pidä paikaansa.Tämä ei ole nokitelua vaan faktaa .

  7. Asunto-osakeyhtiötalossa;jossa on yksityinen hoivapalveluyritys vuokralla.Hoivapalveluyritykselle pitää maksaa asuntoneliöiden mukaan palvelumaksua,johon kuuluu turvapuhelin.Vaikka palvelua osakkeenomistaja/asukas ei tarvitse. Palvelua ei voi kilpailuttaa,koska taloyhtiö on niin JOSKUS säännöt tehnyt.

  8. Mistä voisin saada apua ongelmaani? Kerrostalossa, josta omistan huoneiston (vuokralla), yksi mies omistaa yli puolet talon asunnoista ja tämän nojalla hallitsee koko hallitusta ja toimii itse isännöitsijänä. Olemme vuokralaiseni kanssa lähes vuoden taistelleet viemäriongelmien kanssa, mutta isännöitsijä/hallitus ei suostu hoitamaan asiaa. Viime aikoina viesteihini ei ole enää edes vastattu, enkä oikein tiedä miten etenisin asiassa, kun ei ole ketään kenen kanssa neuvotella. Tilanne on melko uskomaton, mutta täyttä totta vuonna 2021 Suomessa. Olen tehnyt itse kaiken voitavani asian suhteen, mutta epäilen että taloyhtiö=yksi sama mies (isännöitsijä) tietää, että kaikki talon vanhat viemärit olisi puhdistettava ja se taas maksaa rahaa.

  9. Vuosikausien vaateet uudehkon kerrostalon viemärihaittojen korjaamiseksi. Hallitus kädetön, ajaa vain omien tarkoitusperien mukaisia remontteja. Isännöitsijät eroavat nopeaan tahtiin. Löytyisikö asiallisten isännöitsijöiden yhteystietoja.

  10. Jos taloyhtiö ei hoida pyynnöistä huolimatta vastuulleen kuuluvia asioita (kuten ei yleensä hoida) mitään muuta keinoa kuin vaatia asian hoitamista käräjäoikeuden kautta ei käytännössä ole.

    Järjestelmä ei tietenkään toimi, koska hyvin harva taloyhtiö hoitaa vapaaehtoisesti mitään (valtaosa on täysin retuperällä), käräjille lähteminen on täyttä arpapeliä, alle vuodessa tuskin tapahtuu mitään ja maksaa vähintään kymmenkertaisesti sen minkä asia hoitaminen itse maksaisi. Ei mitään järkeä.

    Nykyisin järjestely on niin pähkähullu, että takaat näissä muiden lainatkin. Itse pysyisin näistä mahdollisimman kaukana.

  11. Olen osakkeen omistaja taloyhtiössä jossa on alakerrassa myös liiketilaa. Tilassa on asunut jo vuosikaudet henkilö josta haluaisinkin saada tietoa että saako liiketilassa asua 24/7. Neuvotaan ottamaan taloyhtiön hallitukseen mutta ongelmana näen että hallitus ja isännöitsijä ovat jo asiasta olleet tietoisia alusta asti. Isännöitsijätoimiston toimitusjohtaja on nyt vaikka sukunimellä Meikäläinen, isännöitsijätoimiston vastuu henkilö kuuluu hallitukseen, hallituksessa on neljä henkilöä joista kaksi on myös sukulaisia eli isännöitsijätoimiston toimitusjohtaja ja kaksi hallituksen jäsentä ovat sukulaisia/samaa perhettä keskenään. On aika vaikeata saada asioita käsiteltäväksi ja eteenpäin kun vastassa on tällainen rintama. Isännöitsijä ei puutu eikä hoida asioitaan kuten ei myöskään hallitus. Mistä taholta voin kysyä saako liiketiloissa asua vakituisesti sillä isännöinti ja hallitus ovat asiasta tietoisia sekä ymmärtääkseni hallitus on järjestänyt liiketilan henkilölle asunnokseen.

  12. Ongelma(t) alkoi(vat) vuosia sitten. Asun rivitalossa vuokralla vanhan äitini kanssa joka tarvitsee apua. Naapuri hankki ison koiran ja heti hankintapäivästä lähtien koira on saanut olla irti ja on edelleen. Ensimmäiset 6kk:ta naapuri kakatti koiraa ihan muina miehinä yleiselle takapihalle kuten myös meidän takapihalle. Myös etupihalta löytyi kerran kakka. Asiasta sanottiin parikin kertaa, mutta mies ei suostunut lopettamaan, siivoamaan koiransa jätöksiä ja syytti erään toisen naapurin koiraa jätöksistä. “Ongelma” vain oli se, että hänen koiransa oli iso, kun taas toisen naapurin koira oli pieni, ja vieläpä vasta hankittu pentu, joka oli kooltaan yhtä iso kuin naapurin koiran kakka. Ei niin pieni pentu olisi itsestään saanut sellaista torttua ulos! Toisekseen talvella näki koiran jäljet. Mistä asunnosta koira oli tullut, minne mennyt tarpeilleen ja minne palannut. Keväällä kuitenkin, kun lumet suli, naapuri vain otti koiransa ja pakeni pariksi viikoksi, jättäen jätökset pihalle. Ilmoitin asiasta monena kuukautena isännöitsijälle – vieläpä valokuvien kera (yhdessä kuvassa jopa selvästi näkyi koira tarpeillaan meidän pihalla), joka aina vastasi, että hän on puuttunut tilanteeseen “ankarin” toimenpitein. Mietin vain, että miten, koska mitään EI tapahtunut silloin. Mikään ei muuttunut.

    Tässä on nyt monta vuotta, toistuvasti, ilmoitettu isännöitsijälle, että koira on EDELLEEN piha-alueella irti. Koira vanhetessaan on alkanut ärhäkkäästi haukkua ihmisiä, rynnäten heitä kohti. Tämä on aiheuttanut sen ettei naapureita enää näe ulkona. Asukkaiden ulkonaliikkuminen on loppunut täysin ja asukkaat ovat ilmeisesti sen verran peloissaan etteivät uskalla naapurista edes valittaa. Ennen näki mm. mukavaa vanhaa naapuria monta kertaa viikossa, nyt ei enää edes kerran kuussa. Itsekään ei uskalla enää viedä edes roskia ulos kuin vasta yöllä. Mainittakoon, että minua lapsena puri vieras koira ilman mitään syytä. Eikä koiran omistaja välitä mistään tästä. Hän ei mm. kiellä koiraa, ei reagoi tilanteeseen mitenkään ennen tai jälkikäteen jne. Koira on joskus ollut irti jopa ilman pantaa. Hän TIETÄÄ, että koiran irtipito on taloyhtiön säännöissä kielletty, mutta silti sama meno jatkuu, koska isännöitsijän tekemät “ankarat” toimenpiteet eivät ole tehonneet jostain syystä.

    Pistää miettimään, että mitähän nämä monta vuotta kestäneet “ankarat toimeenpiteet” ovat olleet?
    Kaiken tämän lisäksi, viimeisimmässä sähköpostissa, jonka sain isännöitsijältä, hän sanoi ettei usko koiran irtipidon olevan ilkivaltaa / tahallista! … Mitä muuta se enää muka on!? Säännöt on selvät: Koiraa EI SAA pitää irti, siitä on sanottu jo vuosia ja sama meno jatkuu silti. Ei tämä oikeasti ole tämän vaikeampi asia. Jos mies vain pitäisi koiransa kiinni, että ulkona olisi taas turvallista olla, niin se riittäisi! Se oikeasti korjaisi koko asian.

    Isännöitsijä oli myös sitä mieltä, että avoin keskustelu meidän ja naapurin välillä auttaisi. … Oikeasti? Me olemme asiasta sanoneet, sanoimme jo silloin koiran kakattamisesta meidän pihalle ja yleensäkin piha-alueelle. Tehosiko? Ei. Jos mies ei kuuntele edes isännöitsijää, niin miten hän kuuntelee muka meitä?

    Tässä alkaa oikeasti olla keinot loppu. Kamala stressi, pelko, ahdistus, masennus, unettomia öitä, paljon itkua jne. Pahinta oli nähdä tänään oma vanha äitini itkemässä, kun luin hänelle ääneen saamani sähköpostin isännöitsijältä… Pitääkö meidän tässä itse muuttaa pois vai mikä avuksi?

    Aiemmin siis ei ole, koskaan, ollut mitään ongelmaa kenenkään muun naapurin kanssa ja monilla on ollutkin koiria, mutta ne on pidetty kiinni. Tämä naapurin mies on ongelma.

    Kiitos avusta jos joku joskus tämän näkee ja vastaa!

  13. Isännöitsijälle on turha valittaa ja hallitus ajaa vain omaa etuaan. Asumme taloyhtiössä, jossa on vuosikausia ollut pelkkiä ongelmia. Kaapeli tv ”nypyttää”. Asiasta on ilmoitettu isännöitsijälle, sekä telialle useasti, mutta tilanne ei korjaannu. Meillä on kaksi tv:tä, joissa sama tilanne, mutta vain osassa kanavia. Hanasta ei tule vettä riittävällä paineella ja suihkussa käynti on tuskaa. Kylmän veden osuus tippuu yht`äkkiä, ja kertaalleen poltin itseni kunnolla. Sairaalassa laitettiin selkääni palovammalaastareita. Meillä on kaksi autoa. Toiselle ei löydy parkkipaikkaa. Isänmöitsijän mukaan pihalla on kaksi vieraspaikkaa, joissa ei voi autoa pitää. Muut kahden auton omistavat talon asukkaat kyllä ovat saaneet kaksi paikkaa tolpan kanssa. Pihalla taksi köy tyhjäkäyntiä aamuin illoin kesän talven 15min. Pakokaasut kulkeutuvat lautasventtiilin kautta huoneistoon sisälle. Naapuri polttaa tupakkaa etupihalla sekä takapihalla, joten tuulettaa ei voi. Naapuri kävi leikkaamassa meidän takapihan kukkapenkit ruohonleikkurilla. Etupihalla kukkapurkista samainen naapuri repi kukat. Eivät kuulemma miellytäneet hönen silmiään. Myös meidän pensasaidat olivat hänen tiellä ja hän leikkasi ne. Ystävällinen naapuri repi talon kuivaushuoneessa meidön märät vaattet alas ja laittoi ruttuun pöydälle. Myöskään ulkona narulla pyykit eivät saaneet kuivaa rauhassa. Naapuri repi lakanat pois ja varasti pyykkipojat. Naapuri myös kasaa lumet autotallin eteen niin, että emme saa autoa katoksesta pois. Kun työnnän oman rapun edestä lumet pois, naapuri levittää tuon kasan pitkin pihaa tehden minun työn täysin turhaksi. Nöin iloista voi olla elämä rivitalossa. Kuuluuko mikään luettelemistani asioista isännöitsijälle tai hallitukselle? Onko mitään tehtävissä? Muutto?

  14. Mitä tehdä kun isännöitsijä ei vastaa yhteydenottopyyntöihin (sähköposteihin) ja häntä ei tavoita edes puhelimitse?

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen