Muutin keväällä uuteen kotiin. Asuntoa ostaessani luin isännöitsijäntodistuksia suurennuslasilla, mutta kahta en niistä löytänyt: yhtiön tavoitteet ja millaista talossa on asua. Tämä hiljainen tieto hautuu hallituksen ja isännöitsijän päässä, mutta ei päädy paperille asti.
Isännöitsijät tietävät, että päätöksenteko ja yhteiselo toimivat parhaiten niissä taloissa, joissa on hyvä yhteishenki. Tehokas lääke yhteishengen vahvistamiseen on visioida yhdessä tulevaisuutta. Jokainen yhtiökokouksessa käynyt ymmärtää, että osakkailla on kirjavat elämäntilanteet ja ajatukset. Lapsiperhe toivoo turvallista leikkipaikkaa, nuoripari on kiinnostunut aurinkopaneeleista, eläkeläinen haaveilee hissistä ja sijoittajaosakas haluaisi säästää kaikesta. Tarpeiden viidakosta pitäisi löytää yhteinen polku.
Ilman hyvää isännöintiä polku on kivikkoinen. ”Isännöitsijä on katalysaattori, joka myy ajatuksen hallitukselle, ja tärkeässä roolissa, jotta kehittäminen lähtee käyntiin”, kuvasi vuoden isännöitsijäksi valittu Jari Nieminen Auranmaan viikkolehdessä 27.9.2016. Hän on vetänyt strategiaprosessin kokonaiselle lähiölle. Isännöintialalla on keskusteltu siitä, kenen pitäisi näitä projekteja johtaa. Aika merkillistä, ellei taloyhtiön polun luominen kuulu johtajalle eli isännöitsijälle.
Hallitus ei ole ajatustenlukija sen enempää kuin isännöitsijäkään, joten strategiatyön tärkein vaihe on selvittää osakkaiden näkemykset. Yhdessä osakkaiden kanssa tehty strategia on taloyhtiöissä vielä harvinainen laji. Isännöintiliiton tutkimuksen mukaan näitä on tehty vain kourallinen. Jos oma isännöintiyrityksenne jo tarjoaa tällaista palvelua, tarttukaa tilaisuuteen ja olkaa edelläkävijöiden joukossa.
Hyvin johdetun keskustelun ja polunrakennuksen sivuvaikutuksena syntyy luottamuksen ilmapiiri. Asuminen alkaa tuntua turvallisemmalta. Naapureista tulee muutakin kuin nimiä rappukäytävässä. Hyvällä yhteispelillä voi olla yllättäviäkin vaikutuksia. Toimittaja Katri Kallionpää kirjoitti Helsingin Sanomissa 18.9.2016 siitä, miten taloyhtiön yhteisöllisyys nostaa asunnon arvoa.
Seuraavaa muuttokuormaa kantaessani nämä asiat tuottavat jo satoa.