Ilmanvaihtoventtiilin puhdistus – 3 vaihetta

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 7.5.2013

Asukkaan velvollisuuksiin kuuluu puhdistaa kodin ilmanvaihtoventtiilit kaksi kertaa vuodessa. Milloin viimeksi teit sen?

Jos et tiedä, kuinka venttiili puhdistetaan, katso ohjeet Kotitalo-videosta. Kun venttiilit ovat likaiset, ilma ei pääse vaihtumaan, ja sisäilmasta tulee tunkkaista.

Sinun täytyy hyväksyä statistics, marketing evästeet katsoaksesi tämän videon.

Lue lisää Isännöintiliiton julkaisemasta Energia ja koti -oppaasta

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

8 kommenttia

  1. “Asukkaan velvollisuuksiin kuuluu puhdistaa kodin ilmanvaihtoventtiilit kaksi kertaa vuodessa.”

    Tuotakaan velvollisuutta en tiennyt. Mitä kaikkia lakeja tietämättäni rikonkaan!

    Mikä laki / asetus velvoittaa näin?

    1. Tämä 2 kertaa vuodessa ei varsinaisesti perustu mihinkään lakiin, mutta asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajan on hoidettava osakehuoneistoansa huolellisesti. Jotta ilmanvaihto toimisi asianmukaisesti ja asukas siis täyttäisi huolellisuusvelvoitteensa, on 2 kertaa vuodessa katsottu hyväksi puhdistusväliksi.

    2. Kiitos vastauksesta. Tottakai röörit pitää puhdistaa.

      Oikeastaan kiinnostaisi ymmärtää vähän laajemmin tätä velvollisuuden syntymistä. Amatööri-isännöitsijänä (3 huoneistoa) tietenkin yritän ymmärtää tiettyjä lakeja ja asetuksia kuten asOylaki, pelastuslaki, asetus is-todistuksesta ainakin, ja niitä papereita joihin on pistety nimi alle kuten vakuutus ja pankkipaperit. Viittaan aina niihin kun kertoilen muille osakkaille että nyt pitää tehdä se-ja-se temppu. Se on selkeetä että lakia ja sopimuksia pitää noudataa. Mutta nyt jos näitä “katsojia” ja velvollisuuden asettajia tuntuu plopsahtavan kuin sieniä sateella. Kuka tämän esim on näin “katsonut”? Olenko jossain sellaisessa sopimussuhteessa tämän “katsojan” kanssa että tämä velvollisuus koskee minua myös lain edessä, kuten oppivelvollisuus tai asevelvollisuus. Vai, olisiko sittenkin kyseessä pikemmin suositus?

      Olisi mielenkiintoista nähdä yhdessä listassa ne kaikki velvollisuudet mitä asunto-osakeyhtiöasujalla on (tukes yms yms) ja pohtia, voiko rivikansalainen todella velvoittaa niitä kaikkia ymmärtämään ja noudattamaan. Vai pitäisikö olla pakollinen asunto-osakyhtiökoulu ja tutkinto 😉

    3. Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan ja taloyhtiön tulee toimia hyvän rakennustavan mukaan. Tämä tarkoittaa, että kaikessa toiminnassa on noudatettava Suomen rakentamismääräyksiä sekä rakentamisen laatutasoa kuvaavia suosituksia (RT-kortisto, KH-kortisto ja tuotevalmistajien ohjeet). Olet oikeassa, että näitä on yksittäisen asukkaan vaikea hahmottaa. Tästä syystä olemme laatineet osakkaalle tarkoitettuja selkeä kielisiä oppaita, joista muun muassa Huoneistoremontti-opas kertoo, miten osakas saa tehdä muutos töitä ja miten työt tehdään oikein ja Kunnossapitovastuu-opas, joka kertoo, miten asukas huolehtii asunnostaan oikein ja mistä osakas ja toisaalta taloyhtiö vastaavat. Lisätietoja oppaista löytyy http://www.isannointiliitto.fi/oppaat

    4. Kiitos vastauksesta. Vielä pitää vähän inttää…

      Velvollisuus noudattaa hyvää rakennustapaa tulee tosiaan asunto-osakeyhtiölaista. “Kunnossapitotyön suorittavan yhtiön tai osakkeenomistajan on huolehdittava siitä, että työssä noudatetaan hyvää rakennustapaa. ”

      Mikä on “kunnossapitotyö” mitä laissa tarkoitetaan, ja mikä on “hyvä rakennustapa”?

      Olisi yllättävää, jos lain tarkoittama kunnossapitotyö, joka siis edellyttää hyvää rakennustapaa, voisi tosiaan tarkoittaa myös röörien puhdistamista. Silloinhan vastaavia laissa ja asetuksissa säädeltyjä siivoustoimenpiteitä on varmaan muitakin. Miksi ei esim lattiakaivon puhdistus? Uunin puhdistus? Edellyttääkö ne hyvää rakennustapaa? Se tarkoittaisi todellista sääntöpommia as-oy asukkaille, jota ei voi kukaan hallita.

      Entä mikä on “hyvä rakennustapa”. En ole juristi enkä rakennusinsinööri joten googlasin vähän. Ko termi ei taida olla ihan selvä, on tehty ainakin yksi lisensiaattityö jossa käydään läpi mitä tuo tarkoittaa. Hyvää rakennustapaa on tutkimuksen mukaan neljää eri tasoa, löysimmillään se on valmistajan ohjeiden noudattamista ja tiukimmillaan pitää tosiaan tutkia KH ja RT kortteja.

      Mutta olisiko röörien puhdistus sellainen työ, jonka riittävän laadukkaaseen suoritukseen on tutkittava KH ja RT kortteja. Nehän on ammattilaisille tarkoitettuja dokkareita. Nyt esitän kyllä vastalauseen! Olettaisin, että röörien puhdistus on ihan oikeasti toimenpide jonka puhdistusväli riippuu siitä minkälainen ilmastontiärjestelmä on. Huoneistokohtainen vai talokohtainen.

      Todella toivon ettei asumista aleta rasittaa ylipursuavalla sääntelyllä.

    5. Kunnossapitotyötä on yhtiön kiinteistön ylläpitoon kuuluva toiminta, joka sisältää pienet korjaukset, vuosikorjaukset ja suuremmat korjaushankkeet, joilla kiinteistön laatutasoa ei paranneta (peruskorjaukset). Myös tuhoutuneen rakennuksen uudelleen rakentaminen on kunnossapitotyötä. Kunnossapidosta voi olla kyse, kun rakennuksen tasoa parannetaan, jos parannus on tehtävä viranomaismääräysten noudattamiseksi (esimerkiksi KKO:n ratkaisu 1998/105, jossa yhtiö joutui asentamaan alkuperäistä paremman ilmanvaihdon, koska viranomaismääräykset edellyttivät sitä). Kun taloyhtiö noudattaa nykyisiä rakennusmääräyksiä, on kyse asunto-osakeyhtiölain 4 luvun kunnossapitotoimesta.

      Vaikka osakas ei tietäisikään tietyn ohjeistuksen tai kortiston sisältöä, asunto-osakeyhtiölain 4 luvun 3 pykälän sisältö (osakkaan on pidettävä kunnossa asunnon sisäosat sekä hoidettava asuntoa huolellisesti) tarkoittaa sitä, että asuntoa on hoidettava niin, että siitä ei aiheudu rakennukselle tai muille osakkeille haittaa tai vahinkoa. Jos asunnossa ilmenee vahinko, joka johtuu siitä, ettei lattiakaivoa ole puhdistettu tai ilmanvaihtoventtilejä pesty, on ratkaisevaa, pystyykö osakas todistamaan, että hän on hoitanut huoneistonsa lain edellyttämällä tavalla huolellisesti.

  2. Eikö jo terve järki sano, että venttiili kuuluu puhdistaa siinä kuin kodin siivous muutenkin? Mutta hallitukset voisivat muistuttaa siitä asukkaita kuitenkin, varsinkin kun ei itse hoksaa. Raitista ilmaa on hyvä hengittää jo terveyssyistä.

    1. Ilmanvaihtoventtiilit on nimenomaan hyvä puhdistaa suursiivouksen yhteydessä. Hyvin johdetussa yhtiössä asukkaita muistutellaan näistä asioista.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Sisäilma