Pyörävaraston ovelta avautuu harmillisen usein ankea näky: Romupyöriä sikin sokin ja lattialla rasvaisia rättejä ja puhjenneita sisärenkaita. Varaston harvoista hyvistä pyöräpaikoista käydään naapureiden kesken vimmaista kilpailua.
Satunnaista pyöräilijää rempalleen päässyt pyörävarasto ei välttämättä häiritse, mutta pyörän säilytystilalla on suuri merkitys sille, muodostuuko pyörällä liikkumisesta terveellinen osa arkea. Jos pyörällä asioidaan monta kertaa päivässä, latistavat pienetkin riesat pyöräilyintoa.
Onneksi pyörävaraston käyttömukavuutta ja turvallisuutta voi kehittää verrattain pienillä toimenpiteillä, joista monet taloyhtiön hallitus voi toteuttaa omalla päätöksellään. Taloyhtiössä asuu todennäköisesti aktiivisia pyöräilijöitä, ja heidän asiantuntemuksensa kannattaa valjastaa pyörävarastojen kehittämisen ja ylläpidon avuksi.
Kätevintä on aloittaa pyörävarastojen yleisimmästä ongelmasta eli tilanpuutteesta. Lisätilaa järjestyy helpoiten kierrättämällä hylätyt pyörät säännöllisesti vuoden tai kahden välein. Suin päin toisten omaisuuteen ei toki pidä kajota, ja hylättyjen pyörien hävittäminen hoituu laillisesti ja sujuvasti tämän ohjeen avulla.
Kun varasto on siivottu väljemmäksi, on hyvä ottaa neliöt tehokäyttöön ja miettiä toimiva tilaratkaisu telineineen. Perinteisille eturengastelineille eli “vanteenvääntäjille” on nykyään rutkasti vaihtoehtoja. Jos varastossa on harvemmin käytettäviä pyöriä, ne voi esimerkiksi nostaa seinää vasten katonrajaan asennettaviin koukkutelineisiin. Runkolukittavat telineet pitävät pyörät pystyssä ja turvassa, mikä onkin tärkeää: pyörä on yleisin tavara, joka lähtee varkaan matkaan taloyhtiöiden varastoista.
Jotta pyörävaraston käyttäjät saavat kiinni tilankäytön ideasta, kannattaa pelisäännöistä viestiä selkeästi.
Jotta pyörävaraston käyttäjät saavat kiinni tilankäytön ideasta, kannattaa pelisäännöistä viestiä selkeästi. Käyttöperiaatteista kertova huonetaulu auttaa pitämään paikat ojennuksessa ja on itsessään osoitus siitä, että yhteisistä tiloista kannetaan huolta. Ohjeita voi korostaa lattiamerkinnöillä: Kuormapyörät tähän, pyöräkärryt omille paikoilleen, tähän lohkoon lastenpyörät.
Kun pyörät toivottavasti pääsevät varaston uumenista tien päälle, tarvitsevat kulkupelit myös huolenpitoa. Jos mahdollista, on pyöräileville asukkaille järkevää osoittaa pyöränhuoltopiste, koska pyöriä joka tapauksessa korjaillaan siellä missä parhaaksi katsotaan. Pienin kustannuksin taloyhtiö voi tarjota asukkaiden käyttöön vaikka lattiapumpun, pyöränhuoltotelineen ja roskapöntön likaisille räteille, jotka otetaan varmasti ilolla vastaan. Jos pyörälle järjestyy ympärivuotinen pesupaikka, puhutaan jo luksuksesta, josta taloyhtiö voi olla ylpeä!
Lopuksi kannattaa muistaa, että pyörien säilytysratkaisujen kehittäminen on kaukaa viisasta: Etenkin työsuhdepyörien määrä kasvaa hurjaa vauhtia, ja sellaista taloyhtiötä tuskin löytyy, jossa pyöräilijöiden määrä olennaisesti ainakaan laskisi.