Avain omaan kotiin on varmasti esine, jonka jokainen pyrkii pitämään mukana ja säilyttämään huolella. Kotiavaimen hukkuminen on harmittavaa ja siihen reagoidaan nopeasti, jotta tärkeä paikka ei olisi mahdollisten tunkeilijoiden saavutettavissa.
Taloyhtiössä asuessa saattaa unohtua, että yhtiöllä on olemassa avaimet, jolla on pääsy myös sinun ja jokaisen muun omaan kotiin. Harvalla on kuitenkaan tietoa, miten tätä yleisavainta säilytetään. Avainhallinta on usein vähemmälle huomiolle jäävä, mutta hyvin tärkeä osa koko kiinteistön ja kaikkien siellä asuvien turvallisuutta.
Taloyhtiöllä on suuri vastuu, jota kannattaa jakaa ammattilaisille
Taloyhtiö vastaa lukitusjärjestelmästä ja avainhallinnasta. Yleisavainta on säilytettävä lukitussa avainten säilytysyksikössä ja se on merkittävä niin, ettei sitä voida yhdistää tiettyyn kohteeseen. Jos yleisavainta ei säilytetä riittävän huolellisesti ja se joutuu vääriin käsiin, voi hallitus joutua vahingonkorvausvastuuseen. Usein taloyhtiö onkin siirtänyt vastuun yleisavaimesta isännöitsijälle, joka yleensä on edelleen siirtänyt vastuun huoltoyhtiölle.
Jos hallitus kuitenkin itse huolehtii yleisavaimen säilytyksestä, pitää varmistaa, että säilytystapa on kiinteistö- ja vastuuvakuutusehtojen suojeluohjeiden mukainen. Hallituksen puheenjohtajan piirongin laatikko ei ole turvallinen tai missään olosuhteissa suositeltava tapa säilyttää yleisavainta.
Puheenjohtajan piirongin laatikko ei ole turvallinen tapa säilyttää yleisavainta.
Kiinteistön lukituksen sarjoitus tai ohjelmointi kannattaa myös järjestää niin, ettei yleisavainta tarvita jokaiseen huoltotoimeen. Tämä vähentää avaimen katoamisen riskiä.
Vaikka avainhallinnasta vastaisivat ammattilaiset, ei siitä aina sovita niin, että osapuolet olisivat käytännön yksityiskohdista samalla sivulla. Avainhallinnasta sopimista ei tulisi jättää vain yhden lauseen ja yleisten huolellisuuskäsitysten varaan, vaan on tärkeää kirjoittaa sopimuksessa tai erillisessä liitteessä auki se, mitä taloyhtiö todellisuudessa haluaa ja vaatii. Taloyhtiön kannattaa edellyttää vähintään voimassa olevan Finanssialan Avainturvallisuusohjeen noudattamista.
Alaovi auki vai lukkoon?
Taloyhtiö päättää, pidetäänkö rappukäytävän alaovi lukittuna jatkuvasti vai vain esimerkiksi yöaikaan. Alaovi voidaan pitää jatkuvasti suljettuna, vaikka rappukäytävään ei olisi pääsyä kuin avaimella, eli yhtiössä ei ole käytössä ovipuhelimia tai summeria.
Järjestyslaki kuitenkin edellyttää rakennuksen omistajan huolehtivan, että alaovella on näkyvässä paikassa esimerkiksi isännöitsijän tai muun tahon yhteystiedot, joka tarvittaessa avaa oven viipymättä. Kun oma avain on jäänyt kotiin ja saapuu pakkasyönä lukitulle alaovelle, on ovenavauspalvelun numero näkyvällä paikalla kultaakin kalliimpi myös yksittäiselle asukkaalle.
Osakkaankin kannattaa perehtyä vakuutuksiin
Oman turvalukon asentamisesta pitää tehdä muutostyöilmoitus, mutta turvalukon avainta ei ole pakko luovuttaa yhtiölle. Tietyissä tilanteissa taloyhtiöllä on kuitenkin velvollisuus mennä asuntoon kiireellisesti, jolloin asunnon ovi voidaan joutua murtamaan ilman avaimia.
Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi yläkerran asunnon laaja vesivahinko, jolloin taloyhtiöllä on oikeus ja velvollisuus aloittaa kuivaustyöt ensi tilassa. Osakas joutuu korvaamaan huoneistoon tunkeutumisesta aiheutuneet kustannukset, mikäli ne olisivat olleet vältettävissä, jos turvalukon avain olisi luovutettu yhtiölle.
Kotivakuutussopimuksissa on usein lukitusta koskevia määräyksiä eli suojeluohjeita. Panostamalla esimerkiksi turvalukkoon saattaa saada alennusta vakuutusmaksuista. Toisaalta lukitsematta jäänyt turvalukko voi tuoda vahingon sattuessa maksettavaksi lisäomavastuun. Omiin vakuutuksiin kannattaa siis perehtyä tarkoin.
Avainhallinnan ja turvallisuuden yleisen huolellisuusvelvoitteen tason määrittelevät lähtökohtaisesti vakuutusyhtiöt, jotka ovat antaneet aiheesta kattavimmat ohjeistukset ja suositukset. Näitä ohjeistuksia ovat muun muassa Finanssiala ry:n Avainturvallisuusohje ja eri vakuutusyhtiöiden omat suojeluohjeet.