Näin toimit, kun kohtaat häiritsevää käyttäytymistä taloyhtiössä

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 9.1.2020
Tilaajille

Yhden koira haukkuu päivät pitkät, toinen käy suihkussa keskellä yötä ja kolmas käyttää keittiössä tehosekoitinta, blenderiä ja imuria kaikkia yhtä aikaa. Taloyhtiössä asuvalle ärsykkeitä hermostua naapuriinsa on monia. Missä sitten menee häiritsevän elämän ja normaalien asumisen äänien raja?

Häiritsevän elämän tilanteita taloyhtiössä tulee punnita aina tapauskohtaisesti, mutta nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että häiritsevää käyttäytyminen on silloin, kun se on toistuvaa ja poikkeaa siitä, mitä kuuluu yleisesti tavalliseen asumiseen.

Häiriötilanteet ratkotaan parhaiten oikeita käytäntöjä seuraamalla. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos asukkaat tuntisivat toisensa paremmin, monet kinat jäisivät käymättä. Vai hermostuisitko yhtä helposti, jos tietäisit, että naapuri käy yöllä suihkussa vuorotyönsä takia, ei ilkeyttään? Kannattaa siis tutustua naapureihinsa esimerkiksi vaihtamalla kuulumisia rappukäytävässä ja osallistumalla taloyhtiön järjestämään toimintaan, kuten talkoisiin.

Jos asenteenmuutos ei kuitenkaan saa tunnetta häiriköinnistä katoamaan, kannattaa toimia seuraavasti:

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

89 kommenttia

  1. Lasketaanko musiikin harrastaminen (soitto, laulu) toistuvaksi häiriöksi, jos se tapahtuu n. tunnin verran joka päivä?

    1. Pelkästään se, kuinka kauan musiikkia on soitettu tai laulua on laulutettu asunnossa ei ole yksin ratkaiseva, kun mietitään hallintaanottoa. Sen sijaan ensisijaisesti on kyse siitä, häiritseekö joku asukas muita asukkaita jatkuvasti tai toistuvasti ja jos häiritsee, onko ollut kyse sellaisesta häirinnästä, jota ei voida katsoa kuuluvan tavanomaiseen asumiseen tai voidaanko tämän takia ryhtyä kyseisen asunnon hallintaanottoon. Tässä tapauksessa pitäisi siis ensin arvioida, häiriintyykö naapurit tästä musiikin soittamisesta vai eivät. Lisäksi pitäisi toki ottaa huomioon, mihin kellonaikaan musisointi tapahtuu. Lähtökohtaisesti minusta ei kuitenkaan voida sanoa, että päiväsaikaan tapahtuva musisointi olisi asunnoissa kiellettyä, vaikka se tapahtuisikin säännöllisesti, kuten esimerkiksi lähes joka päivä noin tunnin ajan.

    2. Sama pätee kaikkeen muuhunkin, kuten esim. parvekkeella grillaamiseen, eli jos grillaaminen on muita selkeästi häiritsevää ja sellaista, että sitä ei voida katsoa enää kuuluvaksi tavanomaiseen asumiseen, on se kiellettyä, toisin kuin Marina Furuhjelm on julkisuudessa väittänyt.

    3. Mikään laki ei siis kiellä parvekegrillaaminen. Palo- pelastusviranomaiset voivat alueellisesti kieltää grillaaminen parvekkeilla kokonaan tai tietyillä laitteilla, mutta harvat ovat näin tehneet. Eli pelastuslaissa tai asunto-osakeyhtiölaissa ei ole siis grillauskieltoa, joten taloyhtiökään ei voi sitä automaattisesti kieltää. Mikäli taloyhtiön järjestyssäännöt kieltäisivät grillaamisen parvekkeella, ei yhtiö käytännössä pystyisi puuttumaan siihen. Grillaaminen ei esimerkiksi ole tarpeeksi painava syy varoitukselle tai huoneiston hallintaanottamiselle. Taloyhtiö ei voi vedota paloturvallisuuteen grillausasiassa ilman, että se pystyy osoittamaan, että asukkaan grilli todella on paloturvallisuusriski. Avotulen tekeminen on tietenkin parvekkeellakin kiellettyä ja tämä kattaa esimerkiksi kertakäyttögrillit.

      Häiritsevän elämän osalta arviointi on tehtävä myös asunto-osakeyhtiössä sitä kautta, onko kyse niin häiritsevästä toiminnasta, että taloyhtiö voisi antaa asukkaalle varoituksen tai ottaa huoneisto taloyhtiön hallintaan. Kynnys hallintaanottamiselle on asetettu oikeuskäytännössä hyvinkin korkealle ja esimerkiksi grillauksesta aiheutuva haju ei voi yksin olla peruste huoneiston hallintaanottamiselle.

    4. “Mikään laki ei siis kiellä parvekegrillaaminen.”

      Tällä ei ole mitään merkitystä sen suhteen, että päästelet julkisuudessa sammakoita suustasi tyyliiin “kaikki on huoneistossa sallittua”. Ei tietenkään laissa lue, että grillaaminen on kiellettyä, vaan asia on tapauskohtaista ja asian sanelee oikeuskäytäntö, jossa vedetään raja sille, mikä on asunto-osakeyhtiölain tarkoittamaa häiritsevää elämää. Vaikka oikeuslähteissä onkin vedetty rima erittäin korkealle siinä, mikä on häiritsevää elämää ja varsinkin siinä, mikä on sellaista elämää, että huoneisto voidaan ottaa haltuun, ei voida sanoa “grillaaminen on sallittua”, kuten sinä julkisuudessa toistelet täysin huolettamasti, vaan asia on tapauskohtaista. Seuraavassa on nopeasti hutaistu vastine asiaan, mutta tulen täydentämään kirjoitusta myöhemmin oikeuslähteillä:

      http://arkosalminen.fi/parvekkeella-ei-saa-grillata

      Asiassa saattaa käydä vielä niin, että joku tulee vaatimaan päätäsi vadille tavalla tai toisella, kun hänen asuntonsa otetaan haltuun sen takia, että hän on luottanut julkisuudessa levittämääsi puutteelliseen ja erittäin yksinkertaistettuun julistamiseen ja siihen luottaen tekee asunnossaan, mitä huvittaa ja väittää sitten taloyhtiölle ja mahdollisesti tuomioistuimelle, että hän saa tehdä niin, koska Isännöintiliiton lakimies on niin sanonut. Väittämäsi siitä, mitä huoneistossa saa tehdä, ovat niin yksinkertaistettuja, että niitä voi sanoa valheeksi.

      Se raja on jossain grillaamiselle, veden käytölle, musiikille, seksille ja kaikelle muullekin, vaikka sinä väitäkin joka paikassa “saa tehdä, vaikka häiritsisi muita”. Saa tehdä tiettyyn rajaan asti, mutta se raja on kuitenkin olemassa.

      Lisäksi se, onko elämä häritsevää vai ei, on hieman eri asia kuin se, onko elämä niin häiritsevää, että huoneisto voidaan ottaa haltuun.

      “Grillaaminen ei esimerkiksi ole tarpeeksi painava syy varoitukselle tai huoneiston hallintaanottamiselle. ”

      Grillaaminen voi olla tarpeeksi painava syy varoitukselle ja jopa huoneiston hallintaanottamiselle. Onko sinulla näyttää KKO:n ratkaisu siitä, että näin ei ole? Tuskinpa, koska kuten sanoin, asia on tapauskohtaista ts. tähän menessä olleet kärjäoikeuden tai hovioikeuden ratkaisut eivät ole tae siitä, ettei tulevaisuudessa tulisi oikeuden päätöstä, jossa katsotaan, että grillaaminen on ollut sellaista, että huoneiston haltuunottoa voidaan pitää laillisena.

      Haluaisin myös nähdä lähteen väitteellesi, että grillaamisesta tulevat savut eivät ole terveydelle haitallisia. Kun grillataan hiiligrillillä, niin käytännössä poltetaan puuta, josta syntyy terveydelle haitallisia pienhiukkasia.

  2. Hei !

    olen aikasemmin valittanut naapureilleni sekä isännöitsiälle naapureistani.He saivat lopulta kirjallisen varoituksen. Nyt kuitenkin meno on jatkunut seksin suhteen samana.. Joka toinen yö kuuntelen ku nainen huutaa keuhkonsa pihalle eivätkä korvatulpat auta.. nainen saattaa huutaa monta minuuttia eikä vain murtosekunttia.. talossamme on parveke remontti ja jos pariskunta innostuu päiväs aikaan niin se kuuluu remontin ja tv:n läpi.. eihän tämä ole sallittua kun kerta tämä on toistuvaa eikä satunnaista? Voin sanoa että ei ole kiva herätä lähes joka yö 1 aikaa huutoon ja 7aamulla tulevat työmiehet.. Onko minulla oikeus valittaa tästä !

    1. On sinulla toki oikeus tuoda esille nämä kokemasi äänihaitat. Eri asia on kuitenkin, voiko taloyhtiö puuttua toimintaan pakkokeinon kautta, eli ottamalla naapurin asunto yhtiön hallintaan. Itse en ole törmännyt sellaiseen oikeuden päätökseen, jossa todettaisiin, että kovaääninen seksin harrastaminen rinnastettaisiin häiritsevään elämään. Tämän takia uskon myös, että kynnys siihen, että taloyhtiö ryhtyisi tämän perusteella hallintaanottotoimenpiteisiin on korkealla. Tässä varmasti paras ratkaisu olisi, että taloyhtiön johto kävisi kyseisen naapurin kanssa keskusteluita siitä, mitä asialle voitaisiin tehdä, jotta kaikkien asumisviihtyisyys taloyhtiössä saataisiin turvattua.

  3. Miten tulee toimia, jos rivitalonaapuri häiriköi jatkuvalla juomisellaan asumista? Naapurini tuli meille lisäksi eilen erittäin vahvassa humalassa omaehtoisesti sisälle (avasi itse oven), kun poikani pelasi yksin huoneessaan, enkä ollut kotona. Pojan kertoman mukaan naapuri kaiveli eteisessä olevien takkien taskuja etsien puhelimia ja käveli huoneiston ympäri päätyen makaamaan lopulta eteisen lattialle. Poika soitti tapauksesta heti minulle, jolloin pyysin toista naapuria katsomaan tilannetta, kunnes saapuisin kotiin. Oli sittemmin poistunut omin neuvoin omalle takapihalleen ennen tuloani. Onko tämä kotirauhan rikkomista ja siksi poliisiasia, ja voiko tästä vaatia isännöitsijää antamaan varoituksen? Kyseessä aso-asunto, joka on asumisoikeusyhdistyksen toimesta heillä vuokralla. Koskeeko heitä aso-asumisen vai vuokra-asumisen säännöt/lait?

    1. Valitettavasti en voi yksittäiseen tapaukseen ottaa nyt kantaa, kun se edellyttäisi tarkempaa perehtymistä tapaukseen, mm. siihen onko asumisoikeus luovutettu ja miten ja miten sopimukset asukkaiden välillä on solmittu . Mutta yleisesti voi myös asumisoikeusasunnoista todeta, että myös näissä asunnoissa on sääntöjä siitä, että asunnoissa ei saa viettää häiritsevää elämää.

      Asumisoikeusasunnoista annetun lain mukaan talon omistajalla on oikeus purkaa asumisoikeussopimus jos asumisoikeuden haltija viettää tai sallii vietettävän huoneistossa häiritsevää elämää. Talon omistajan on vedottava purkamisperusteeseen kohtuullisessa ajassa siitä, kun se on tullut hänen tietoonsa. Talon omistaja ei kuitenkaan menetä purkuoikeuttaan niin kauan kuin esimerkiksi häiritsevä elämäntilanne asunnossa jatkuu.

      Ennen kun talon omistaja voi purkaa asumisoikeussopimusta häiritsevän elämän takia hänen on tullut antaa asumisoikeuden haltijalle kirjallinen varoitus. Varoitus on annettava tiedoksi todistettavasti.

    2. “Naapurini tuli meille lisäksi eilen erittäin vahvassa humalassa omaehtoisesti sisälle (avasi itse oven), kun poikani pelasi yksin huoneessaan, enkä ollut kotona.”

      Naapuri tarkoittaa ilmeisesti eri asunnossa asuvaa ja omaehtoisesti tarkoittaa ilmeisesti ilman lupaa tulemista, jolloin kyseessä on ollut kotirauhan rikkominen eli rikos eli vakavampi asia, kuin häiritsevä elämä, joka jo sinänsä oikeuttaa varoituksen antamiseen, mutta usein ongelma on se, että puuttuu todisteet tai todistajat tapahtuneesta.

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1990/19900650#L9

    3. Kiitos Marina Furuhjelm ja A. Salminen. Todistajia löytyy pojan lisäksi 2 aikuista, jotka näkivän naapurin menneen meille suoraan sisälle. Toistaiseksi en ole asiaa vienyt poliisille asti, mutta asumisoikeusyhdistys antoi heille kirjallisen varoituksen. Se jo sinänsä on rauhoittanut heidän elämää ja olemme saaneet olla rauhassa.

      Marina: Huoneisto on häiriötä aiheuttaneen miehen vaimon työsuhdeasunto. Vaimon työpaikka maksaa asunnon vuokran suoraan aso-yhdistykselle. Plaratessani aso-yhdistyksen sääntöjä en paljoakaan nähnyt poikkeuksia tavalliseen vuokrasopimukseen verrattuna. Erot olivat lähinnä maksuun, hintaan ja muuhun käytäntöön sidoksissa olevia. Heitä sitoo häirintään ihan samat säännöt kuin asumisoikeuden haltijoilla. He eivät vuokralaisena luonnollisestikkaan voi osallitua yhtiökokouksiin ja vaikuttaa näin taloyhtiön päätöksentekoon, mutta velvollisuudet ja säännöt ovat samat.

      Kiitän vastauksista! Näistä on ollut apua.

  4. Mikä on isännöitsijän rooli ja velvollisuus tilanteessa, jossa naapuri aiheuttaa muille asukkaille haittaa häiritsevällä käytöksellään?
    Häiritsevällä käytöksellä tarkoitetaan tässä omalta terassiltaan kommentointia, kun muut asukkaat ovat omilla takapihoillaan tai terasseillaan. Häiritsevä käytös on jatkuvaa ns. huomion hakemista ja kohdistuu myös muiden asukkaiden vieraisiin. Naapurit ovat yrittäneet jo keskustella rajoista keskenään.
    Isännöitsijälle asiasta ilmoitettu kerran. Milloin isännöitsijällä on velvollisuus puuttua tilanteeseen?

    1. Isännöitsijän rooli on tunnistaa ne tilanteen, milloin taloyhtiö voi ja tulee häiritsevään toimintaan puuttua. Puuttuminen tarkoittaa lähinnä varoituksen antamista asukkaalle.

      Lisäksi isännöitsijä ja hallitus voivat yhdessä toimia sovittelijana ongelmatilanteissa turvatakseen asumisviihtyisyyden taloyhtiössä, mikäli he katsovat, että siitä voi olla taloyhtiölle apua, eli on taloyhtiön edun mukaista. Tällaisesta sovittelijan roolin ottamisesta ei kuitenkaan ole laissa määräyksiä, mutta minusta olisi hyvä, jos sekä hallitus että isännöitsijä voisivat toimia sovittelijana, jos siitä on taloyhtölle laajemmin hyötyä.

  5. Hei,

    Mitä voi tehdä enää tällaisessa tilanteessa kun olemme kolmen asunnon osalta tehty kaksi kirjallista valitusta häiriköivästä naapurista. Häiriköinti tapahtuu aina kello 22 jälkeen kun taloyhtiössämme alkaa kotirauha ja voi jatkua puolen yöhön asti. Häiriköivät naapurit eivät reagoineet huomautukseen eikä kahteen varoitukseenkaan. He vuokraavat kyseisen yksiön( varmaa tietoa vuokraajasta ei ole kun siellä asuu vakituisesti 5 henkilöä), mutta isännöitsijan mukaan asunnon omistajaakaan ei kiinnosta asunntoon liittyvät asiat, joten hän ei niitä häädä. Tilanne on jo jatkunut yli puoli vuotta ja viimeisin tieto on että asiaa tarkkaillan, sillä haltuunotto on liian kallis prosessi. Metelöinti jatkuu edelleen ja on lähinnä pamautusta ja paukutusta lattioihin ja seiniin lasten juoksentelua ja aikuisten huutamista. Ännieristystäkin on pyydetty tutkimaan mutta sekin on isännöitsijan mukaan kallis prosessi.

    1. Hei! Kiitos kommentistasi. Emme ota kantaa yksittäisiin neuvontakysymyksiin. Täältä löydät lisätietoa osakkaiden ja asukkaiden neuvontapalveluista: http://www.isannointiliitto.fi/asuminentaloyhtiossa/neuvontapalvelut/

  6. Hei!
    Mummoni asuu kerrostalossa toisessa kerroksessa ja käyttää tätä nykyä kuulolaitetta. Ennen laitetta, tv ja radio olivat isommalla ja ilmeisesti näiden vuoksi alakerran naapurissa asuva nainen ja hänen miesystävänsä tekivät valituksen ja hän sai varoituksen. Ei tässä sinäänsä mitään, mummo säikähti ja haluaa ettei uusia varoituksia tule.
    Nyt kuitenkin alakerran naapuri edelleen pitää mummoa häiriönä, vaikka mummo on tätä nykyä suorastaan neuroottinen siitä eihän tv ole liian isolla, kuuntelee radiota kuulokkeilla, ja on alkanut pelätä ja saada sydänoireita, koska on huolissaan saavansa uuden varoituksen ja häädön, vaikka elääkin normaalia elämää. Heillä on kuulema yli 20 asian lista mistä he voisivat halutessaan valittaa isännöijälle uudelleen ja nainen valittaa muille naapureille mummostani.
    Mummo kuulemma mm. tiskaa liian kova äänisesti ja puhelimessa puhuminenkin häiritsee. Hän asuu yksin, eikä puhu puhelimessa kuin muutaman kerran päivässä, ja ei todellakaan tiskaa yöllä. Näilläkin sivuilla lukee, että normaalit elämän äänet täytyy jokaisen kestää, eikö näin olekin? Vaikka tämä 10 minuuttia päivittäin kestävä tiskaaminen kuuluisi alakertaan (eihän se täysin äänetöntä puuhaa ole) niin ei kai sitä voi laskea häiriöksi? Mummon motoriikkakaan ei ole iän vuoksi enää paras mahdollinen. Aion käydä mummon tukena keskustelemassa asiasta naapurin kanssa jotta saataisiin tulehtuneet suhteet taas ehkä toimimaan..
    Sitten toinen asia, jos tämä tilanne menisi uudelleen yhtiökokoukseen, miten esimerkiksi minä saisin oikeuden mennä kokoukseen edustamaan häntä? Mitä järjestelyjä se vaatisi? Kiitos jo etukäteen!

    1. Keskusteleminen naapureiden kanssa on varmasti tässä vaiheessa paras ratkaisu, koska kuten itse totesit, jokaisella on oikeus normaaliin asumiseen omassa kodissaan.

      Jos haluat edustaa isoäitiäsi, ota kirjallinen valtakirja häneltä. Jos pelkästään haluat yhtiökokouksessa häntä edustaa, riittää valtakirja, jossa todetaan että sinulla on oikeus edustaa häntä yhtiökokouksessa. Yleensä isännöitsijä lähettää yhtiökokouskutsun mukana valtakirjapohjan.

  7. Hei,

    taloyhtiömme sisäpihalla päivystää kesäaikaan päivittäin 3-8 ihmistä, jotka nauttivat pihalla alkoholia. He istuvat pihalla kirjaimellisesti joka päivä aamusta iltaan. Heistä ei ole yleensä varsinaisesti haittaa, he eivät ole kovaäänisiä tai muuten erityisen asiattomia, mutta he tekevät pienestä pihasta siivottomuudellaan todella epämiellyttävän. Kukaan muu asukas halua tai voi käyttää pihaa mihinkään muuhun.

    Taloyhtiön hallitus on todennut, ettei voi estää porukkaa istuskelemassa pihassa. Eikä tilanteelle voi tosiaan tehdä mitään, jos porukka ei suostu normaalista pyynnöstä jättämään ryyppypaikkaansa?

    Kiitos etukäteen!

    1. Ovatko nämä ihmiset taloyhtiön asukkaita vai ulkopuolisia ihmisiä?

    2. Taloyhtiön asukkaita.

    3. Jos kyseessä on taloyhtiön omia asukkaita on tilanne toki hankalampi. Kaikki taloyhtiön asukkaat ovat oikeutettuja käyttämään taloyhtiön yhteistä pihaa, niin myös nämä henkilöt, ja kun kyse ei ole häiritsevästä käyttäytymisestä tai järjestyssääntöjen vastaisesta toiminnasta, on toimintaan vaikea puuttua. Mutta toki myös muilla asukkailla tulisi olla mahdollisuus käyttää teidän yhteistä pihaa. Mitään pakkokeinoja tässä ei kuitenkaan tule kyseeseen, vaan paras ratkaisu on varmasti yhdessä miettiä järjestyssääntöjä pihan käyttöön.

  8. Häiritsevää pysäköintiä

    Voiko uusi asukas valita parkkipaikakseen paikan muualta kuin pysäköintiin osoitetulta alueelta?

    Meidän taloon muutti keväällä uusia asukkaita, jotka käyttävät vakituisena parkkipaikkanaan talon etupiha-aluetta, jossa oleva väylä on pelastustie ja siten siellä saa pitää autoa vain sen pakkaamisen tai purkamisen ajan.

    Pihalla seisoo useimmiten sama auto, mutta myös kolme-neljä muuta autoa suhteellisen usein. Asukkaat ja heidän vieraansa liikkuvat valitettavasti sen verran äänekkäästi, ettei ole jäänyt muille talon asukkaille epäselväksi, mihin suntoon autoista kuljetaan. Useimmiten liikenne tapahtuu klo 24-4 välillä.

    Kesällä autoista aiheutuva häiriö on ollut entistä suurempaa, koska yöt ovat olleet helteiden aikaan ainoa mahdollisuus tuulettaa. Isännöitsijälle asiasta on kerrottu useita kertoja, mutta hänen mukaansa asiaan on vaikea vaikuttaa ja, että nopeaa ratkaisua ei valitettavasti asiaan ole saatavissa. En kuitenkaan tiedä, onko isännöitsijä edes ollut yhteydessä ko. asukkaisiin tai asunnon omistajaan. (Ei hän ainakaan vesivahingon osalta ollut heihin yhteydessä lainkaan, ennen kuin se jatkuttuaan aiheutti kosteusmittarilla todennettavaa kosteutta alakerran asukkaan eteisen ja vessan seinärakenteisiin.) Tilanne on jatkunut samanlaisena jo neljä kuukautta.

    Autosta/autoista etuovien luona on ollut myös haittaa talossa asuvien ikäihmisten hoitopalveluiden (sairaankuljetusauton&invataksin) oven lähelle pääsyyn.

    1. Jos kyse on pelastustie, pelastustielle ei saa pysäköidä. Silloin pelastustiemerkki sisältää pysäköintikiellon.

      Jos vastaavasti kyse on taloyhtiön piha-alueesta, voi taloyhtiö asettaa pysäköintikieltomerkin niitä tilanteita varten, että pysäköidään muualle kun osoitetuille pysäköintipaikkoihin.

      Valitettavasti toki puuttuminen pysäköintivirheisiinkin saattaa olla hankalaa, mutta oikeutta siihen teillä toki on, kunhan pysäköintikieltomerkit on selvästi näkyvissä.

    2. Kyseessä on pelastustie ja auto/t on/ovat joko talon seinän vieressä varsinaisella pelastustiellä tai sitten päällystetyn väylän (=pelastustie) vierestä alkavalla nurmialueella. Jolla sattuneesta syystä ei auton kokoisella alueella ole kylläkään tänä kesänä nurmea.

  9. Hei!Olen kohta asunut vuokralla 2 vuotta,ja vuokraaja salasi minulta että yläkerran asunto on jonkun säätiön,se tuli ilmi kun puoli vuotta kestin kaikenlaista meteliä jne.sain tietää muilta asukkailta että se on säätiön asunto ja siellä on ennenkin ollut häiriötä.Minusta tässä tehtiin väärin jo heti alunperinkin,koska salattiin tälläinen asia,joka liittyy kuitenkin kotirauhaan.Sitten olen valittanut tupakansavusta joka tulee asuntooni,en itse polta,olen huomannut että tämäkin asia hoidetaan hyvin ylimalkaisesti!Nyt kuten suomessa usein tapahtuu,niin fokus on siinä “valittajassa”,ei siinä ongelmassa tai ongelman aiheuttajassa!Ja tällöin alkaa savustus,tätä en ymmärrä lainkaan?ja lisäksi vielä vuokraaja korotti ykskaks vuokraa ja kysyin talon asukkailta onko korotuksia ollut ja ei ole ja keväällä oli yhtiökokous?!Mitkä on vuokralaisen oikeudet ja onko niitä ollenkaan?

    1. On toki vuokralaisilla oikeuksia. Vuokrasuhteita säätelee asuinhuoneistoja koskeva huoneenvuokralaki. Kommentissasi oli kuitenkin hyvin monta erilaista huolenaihetta. Vuokranantaja ei varmasti ole tarvinnut kertoa, että yläkerran asunnon omistaa jonkinlainen säätiö, mutta toki jos vuokranantajan tiedossa on ollut, että yläkerran asukkaat aiheuttavat häiriötä tätä hänen olisi tullut kertoa. Vastaavasti vuokranantajan olisi tullut kertoa ennen vuokrasuhteen solmimista, että asuntoon kantautuu tupakansavua, mikäli tämä on ollut vuokranantajan tiedossa. Nyt pitäisi toki tietää mitkä faktat ovat olleet vuokranantajan tiedossa ja mitkä ei.
      Mutta jos yleisesti esimerkiksi puhutaan vuokralaisen oikeudesta saada vuokranalennusta, niin nämä arvioidaan sen kautta onko asunto ollut siinä kunnossa kun osapuolten kesken oli sovittu, tai mitä vuokralainen on voinut olettaa ottaen huomioon asunnon vuokrataso, missä asunto sijaitsee jne. Jos vuokralaiselle ei siis toisaalta ole kerrottu mitään erityistä vuokrasuhteen alussa äänihaitasta tai asuntoon kantautuvasta tupakansavusta ja vuokrataso on aivan normaali ja lisäksi nämä molemmat haitat voidaan nyt todistaa vaikuttavat asumiseen, voisi se oikeuttaa vuokralaista samaan vuokranalennuksen siitä hetkestä, kun asunto ei ole ollut sovitussa kunnossa ja vuokranantajalle on asiasta ilmoitettu.

  10. Hei, mitä voi tehdä, jos naapurit harrastavat todella kovaäänistä karaoken huutamista (huuto”laulua”) useita tunteja kerrallaan noin kerran viikossa iltapäivällä ja illalla, ei klo 22 jälkeen kuitenkaan? Porukkaa naapurissa on paljon ja kaikki arvatenkin humalassa.

    1. Kyllä myös ennen kello 22 oleva äänihaitta voi täyttää häiritsevän elämän tunnusmerkit. Jos ei keskustelua näiden laulavien asukkaiden kanssa toimi, kannattaa jo muiden naapureiden ovikelloja alkaa soittaa ja kysyä, miten he kokevat nämä “iltapäiväkonsertit”. Jos porrashuoneessa on useita naapureita, jotka konsertoinnista häiriintyvät ja kyseessä on jatkuvasta toiminnasta, niin tehkää yhdessä isännöinnille kirjallinen valitus. Kyllä silloin yhtiön johto pitää tilanteeseen reagoida.

  11. Hei, isäni talossa on tilanne, jossa naapuri häiritsee ylä- ja alapuolella asuvia naapureita yöllisellä metelöinnillään. Talonyhtiön hallitus vaatii, että varoitusta varten olisi saatava vetoomukseen kolmen naapurin allekirjoitus. Onko tämä lainmukainen vaatimus?

    1. Tästä asiasta onkin keskusteltu aiemmin kirjoituksessa “yksi varoitus riittää”. Tällainen toimintatapa tai kehotus on itse asiassa aika tyypillinen, mutta se ei voi olla ehdoton. Esimerkiksi rivitaloyhtiössä voi olla ainoastaan yksi naapuri, johon häiritsevä elämä vaikuttaa. Tällöin taloyhtiön on ryhdyttävä toimenpiteisiin yhdenkin naapurin valituksen perusteella.

      Kerrostaloissa yhden naapurin valitus saattaa sen sijaan johtua joskus vain henkilökemiaongelmista, eikä oikeasti häiritsevästä elämästä. Kahden naapurin allekirjoituksella pyritäänkin varmistamaan, että elämä todella häiritsee muita asukkaita.

      Mutta laissa ei siis ole määräystä, jonka mukaan valituksen on allekirjoitettava vähintään kaksi tai useampi naapuri.

    2. Kiitokset vastauksesta! Hallitus on ilmeisesti saanut ohjeistuksensa isännöitsijältä, joka on sitä mieltä ettei varoitus/häätö pidä mahdollisessa oikeuskäsittelyssä ilman kolmea allekirjoitusta.

    3. Juuri näytön kannalta yhtiön johto miettii tätä asiaa. Ja mitä enemmän ns. valituksia on tullut useammalta naapureilta sen vakuuttavampi näyttö yleensä oikeudessa on. Jos hallintaanotto etenisi riitaisena oikeuskäsittelyyn taloyhtiöllä on velvollisuus todistaa, että kyseessä on todellakin ollut lain tarkoittama häiritsevä elämä ja luonnollisesti naapureiden kertomuksilla voi olla suurikin merkitys.

  12. Hei,

    Olen 5 vuotta asunut kaksiossa jossa yläkerran naapuri ja kolme lasta asuvat pienessä kaksiossa. He metelöivät sekä päivällä, (Jumppa, voimistelu, viulun soitto ja laulu). Heidän yöpuuha yleensä jatkuu klo 01 asti. Usean valituksien jälkeen talonyhtiö on toimittanut vaan huomautuksia. Isännöitsijä toimiston sähköpostien perustella he tarvitsevat kahta muu naapurin lausuntoa. Voisitteko neuvoa miten voisimme ryhtyä toimenpiteisiin? Onko olemassa muita vaihtoehtoja?

    1. Jos ei yhtiön johto ryhdy toimenpiteisiin ja kyseessä on omistus asunto, asukkaat eivät siis asu vuokralla jolloin vuokranantaja voisi itse puuttua toimintaan, muita pakkokeinoja ei kyllä ole. Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön ainoa pakkokeino on nimittäin huoneiston hallintaanotto ja ne toimenpiteet alkaa hallituksen antamalla varoituksella. Toki naapurit voivat keskustella keskenään ja teidän kannattaa varmasti pyytää ko. asukkaat huomioimaan teidän oikeudet asumisrauhaan ja vastaavasti tällaisia keskusteluita voidaan käydä myös yhtiökokouksessa. Hallitus voi myös järjestää asukkaiden kesken tapaamisia.
      Kiinnittäisin kuitenkin huomiota siihen, että monet tässä teidän kommentissa mainituista äänistä saattaa olla sellaisia, mihin yhtiöllä on voi olla vaikeuksia puuttua hallintaanoton kautta (lasten leikkiäänet, laulu jne.), koska nämä kuuluvat myös ns. normaalin asumisen ääniin.

    2. Meillä samanlaista, jatkuvaa metelöintiä ylä-
      kerran asunnossa.Pahimmillaan meteli on ollut ympäri vuorokautista. Aikuiset huutaa,lapset juoksee,hyppii ja paiskoo tavaroita.Välillä lapsia on ollut asunnossa riehumassa jopa 8 ja aikuisia samanverran. Häiriköijät ovat rikkoneet useita taloyhtiön sääntöjä. Pyykkiä pestään koneella klo 02.30.,matot hakataan parvekkeelta ym.ym. Häiriköijät ovat pakolaistaustaisia mamuja. Olen itse heille heti muuttomme jälkeen valittanut metelistä n. 3 vuotta sitten. Isännöitsijälle on soitettu ja lähetetty s-postia monta kertaa. Valituksia on tehty toisen naapurin kanssa taloyhtiön hallitukselle, mutta kaikki turhaan. Vastauksena hallitukselta saimme,että meidän perheet ovat kyylääjiä,kyttääjiä ja kyräilijöitä sekä lasten ja nuorten vihaajia. Meillä on 5 lasta, 2 lasta asui vielä kotona,kun muutimme tämänhetkiseen asuntoomme. Heistä toinen muutti melkein heti omaan asuntoon,kun ei ole ollut minkäänlaista opiskelu-eikä elämisen rauhaa. Oma terveys reistailee jatkuvan metelin vuoksi. Poliiseja emme ole uskaltaneet soittaa,koska taloyhtiön hallituksen jäsen sanoi,että joudumme vaikeuksiin,jos näin teemme. Häirikkönaapuri on myös minua uhkaillut. Mitä teemme? Emme haluaisi antaa periksi ja myydä asuntoa,koska emme ole tehneet mitään väärää.

  13. Miksi aina mainitaan että tarvitaan kahden tai kolmen muun asukkaan valitus ja todistus yöllisestä häiritsvästä melusta. Kelpaako siis jonkun muun kuin toisen asukkaan todistus jatkuvasta yöllisestä häiriöstä. Tämä siksi koska ei aina ole mahdollista saada jonkin muun asukkaan todistus häiriöstä ,koska muut saman portaan naapurit meluavan huoneiston lähettyvillä ovat yleensä itse mukana ryypiskelemässä meluavassa huoneistossa ja nämähän ei tietenkään tee itsestään tai kaveristaan häiriöilmoituksia koskien yöllisiä juhlia jossa itse on mukana vieraana. Voiko siis pyytää tuttavia tai joitan muita ei talossa asuvia allekirjoittamaan häiriöilmoituksia sen jälkeen kun he ovat olleet toteamassa melun olemassa olon ja sen voimakkuuden.

    1. Kuten vastauksessani Saralle kerroin (kommenttini 21.11.2014 klo 15:32), tällainen toimintatapa tai kehotus, että vaaditaan useita todistajia on yleinen, mutta se ei voi olla ehdoton. Kyse on todistusarvosta. Jos vain yksi naapuri voi häiriintyä, taloyhtiön on ryhdyttävä toimenpiteisiin yhdenkin naapurin valituksen perusteella.
      Kahden naapurin allekirjoituksella pyritään kuitenkin varmistamaan, että elämä todella häiritsee muita asukkaita. Koska kyse on todistelusta, voi toki todistajat olla ulkopuolisiakin. Ennen vanhaa käytettiin paljon poliiseja, nykyisin poliisit eivät voi enää tulla todistamaan siitä, mitä he ovat asunnossa nähneet. Mutta kyllä ulkopuolisia ihmisiä voi kutsua todistamaan. Toki todistusarvoa täytyy aina miettiä. Jos kaikki todistajat ovat saman perheen ystäviä tai perheenjäseniä, ei määrällä ole paljon merkitystä. Mutta jos täysin vieras henkilö, joka on esim. talon ohi kävellyt ja on kuullut asunnon sisällä olevan tappelun tai metelin, halusi siitä todistaa, toki häntä voisi kutsua todistajaksi.

      Myös päiväsaikaan tapahtuvaan häirintään on puututtava. Syy miksi yöllisestä häirinnästä yleensä puhutaan enemmän johtuu vain siitä, että kynnys puuttua yölliseen häirintään on matalampi ja siksi yleensä helpompi todistaa.

  14. Jos lukee tietoja Marina Furuhjelmin vastauksia, ymmärtää että meluaville naapureille näytetään vihreää valoa. Ihmisten terveys ei kiinosta ketään, vaikka on selvää, että melu aiheuttaa stressiä, millä on suora vaikutus ihmisen terveyteen. Laki kuitenkin sanoo, että kotirauha on jokaisen oikeus. Mutta harvoin juristit ja kiinteistö haluavat ryhtyä puolustamaan hiljaisuutta ja samalla meidän terveyttä. Kannattaa ottaa omiin käsiin oikeuksiemme puolustus ja allekirjoittaa adressi : http://www.adressit.com/naapureiden_hairintaa_vastaan

  15. Hei, asumme rivitalossa ja tässä on sellainen tilanne, että viereisessä kämpässä muutaman kuukauden asunut nuori mieshenkilö häiritsee yörauhaamme pitämällä tarpeetonta kolinaa ja ryskäämistä yöaikaan ja välillä käy vieraita keskellä yötä, ja silloin kuuluu möykkäämistä (lienevätkö kuuroja vai miksi pitää huutamalla keskustella).

    Vuokratalojen isännöitsijä, joka ei myöskään ole virkaansa hoitanut kovin kauan ja on vielä luultavasti melko kokemanton, on sitä mieltä, että riittää kun hän (siis isännöitsijä) keskustelee asukkaan kanssa ja huomauttaa häiriöstä.

    Kuulemma hän ei voi antaa asukkaalle varoitusta pelkästään yhden ihmisen ilmoituksen perusteella (olen kyllä ilmoituksessa maininnut myös puolisoni nimen), vaan pitäisi olla useamman ihmisen ilmoitus, kun yhden ihmisen ilmoituksen perusteella tapahtumaa ei todistetusti ole tapahtunut. Rivitalon päätyhuoneistossa tapahtuville häiriöille tosin voi olla vähän hankala hankkia muita todistajia.

    Onko siis tosiaan näin, että kyseinen asukas saa jatkaa häiritsemistä vaikka iäisyyden, koska hänelle ei tämän perusteella ole koskaan tulossa muuta sanktiota kuin isännöitsijän puhuttelu (koska meidän kahden naapurikämpässä asuvan sana ei näemmä riitä)?

    Asunnossa on joskus aiemminkin asunut vastaava tapaus, ja entiselle isännöitsijälle ei ollut mitään ongelmaa laittaa varoitusta pelkästään meidän ilmoituksemme perusteella silloiselle häirikölle.

    Onko siis ainoa vaihtoehto kääntyä viranomaisten puoleen ja tehdä rikosilmoitus kotirauhan häirinnästä, koska isännöitsijä ei selvästikään hoida tehtäviään?

    1. Kuten aiemmin olen vastannut, jos vain yksi naapuri voi häiriintyä, kuten esimerkiksi on tapaus rivitalon päätyhuoneiston ollessa kyseessä, taloyhtiön on ryhdyttävä toimenpiteisiin yhdenkin naapurin valituksen perusteella. Ratkaiseva on toki, että häiritsevän elämän tunnusmerkit on ko. tapauksessa täyttynyt. Jos ei isännöitsijä tunnu ymmärtävän tilannetta, voisitte minusta ensisijaisesti keskustella vuokrataloyhtiön muiden edustajien kanssa.

  16. Yläkerran naapuri pitää joka yö meteliä useamman tunnin ajan. Sieltä kuuluu huonekalujen siirtelyä, koputusta ja epämääräisempiä töminöitä. Joskus meteli ajoittuu puolen yön ympärille, joskus aamuyöhön. Olemme itse käyneet “keskustelemassa”, samoin hallituksen puheenjohtaja ja isännöitsijä. Naapuri ei selkeästi ole tässä maailmassa, vaan selittää pään sisäisistä äänistä ja kaikenlaista salaliittohorinaa. Poliisi on käynyt rappukäytävässä, mutta aina joko niin, että meteliä ei juuri sillä hetkellä kuulu tai sitten se ei kuulu selkeästi käytävään. Olemme kohta miehen kanssa molemmat sairaslomalla useammalta kuukaudelta kertyneen univajeen vuoksi. Miten tässä tulisi edetä?

  17. Hei! Asumme yksityisen vuokraamassa kerrostaloasunnossa ja asuntomme alapuolella kerrostalon seinämässä sisäpihan puolella on kiinni iso äänekästä hurinaa tuottava laite (ehkä esim. ilmanpoistoon tai pyörittämiseen tai muuhun). Ääni kuuluu häiritsevänä oikeastaan melkein tauotta päivin öin asuntoon vaikka ikkunat ja ovet ovat kiinni. Olemme yrittäneet “tottua” ääneen kämppäkaverini kanssa muutettuamme asuntoon loppusyksystä, mutta edelleen ääni häiritsee ja kuuluu kovana hurinana. Äänestä vuokranantaja ei ollut maininnut mitään vuokrasopimusta allekirjoitettaessa ja sen huomasimme vasta sen tehtyämme ja mainittuamme vuokranantajalle tästä, hän sanoi ettei itse ole muka kuullut mitään. Rappumme vieressä kadulla on myös pieni kahvila, joten mietimme onko laite siihen tilaan kuuluva vaikka on sisäpihan puolella vai onko se taloyhtiön. Jomman kumman ollessa kyseessä, onko tämmöinen äänekästä häiritsevää hurinaa tuottava laite sitä “arjen ääniin kuuluvaa” (mielestäni ei) vai voiko siitä mahdollisesti huomauttaa vuokranantajalle, mikäli on mahdollisuus esimerkiksi jonkinlaiseen vuokranalennukseen?

    1. Laitteista ei saa kantautua liian paljon ääntä asuntoihin. STM:n asumisterveysohjeessa määritellään muun muassa laitteille sallitut ääniarvot (dB). Myös rakentamismääräyksissä on esimerkiksi LVIS-laitteiden osalta asetettu ääniarvoja (dB). Tärkeintä olisi kuitenkin tässä vaiheessa ilmoittaa tilanteesta taloyhtiön isännöitsijälle, jotta hän voi selvittää mistä mahdollinen ääni aiheutuu ja onko tilanne korjattavissa. Vuokralaisen velvollisuus on toki aina ilmoittaa tilanteesta vuokranantajalle, juuri niin kun olitte jo tehneet.

  18. Taloyhtiössämme on lauantaisin tunnin mittaiset saunavuorot. Oma vuoroni alkaa 17.30 ja k.o kellon lyömällä on löylyhuone varattu käyttööni 30 minuutiksi. Puoli vuotta olen seuraillut seuraavien saunojien saapumista. Heidän vuoronsa alkaa siis klo 18.00. He ovat keksineet että “mennäänpä 5 – 10 minuuttia aikaisemmin, jotta ehditään löylyyn tasan klo 18.00”. Jos sammutan löylyhuoneesta valon ennen klo 18.00, k.o saunojat kiipeävät lauteille heti, eli käyttävät siis varaamaani vuoroa löylyhuoneessa. Olen ilmoittanut asiasta isännöitsijälle 2 kertaa, mutta sama meno jatkuu joka viikko. Mitä voin tehdä? Kahta todistajaa asialle en saa, koska saunon yksin. Saunojat tekevät tämän temppunsa tietoisesti ja tarkoituksella, koska kuulin erään kerran toisen heistä sanovan : “Tais tulla ennätys.” Kotirauhasta sanotaan laissa jotenkin että “.. toinen estää toista tulemasta hallinnassaan olevaan tilaan.” Onko tässä tapauksessa riittävä estäminen se, että sammutan löylyhuoneesta valon vasta tasan klo. 18.00? Asia aiheuttaa minulle stressiä, koska en voi olla varma, ettei löylyhuoneeseen ryntää esim. pariskunnan miespuolinen jäsen minun ollessani lauteilla.

    1. Marina Furuhjelm on siirtynyt Isännöintiliitosta Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n.

    2. Eli ongelmaa ei siis tapahdu kunhan pidät valot päällä loppuun asti, kuten yleensä normaalisti tehdäänkin? Eli toisinsanoen hakemalla haet ongelmaa sammuttamalla valot ennenaikaisesti, jolloin seuraava tulija tulkitsee sen merkiksi saunan vapautumisesta, kuten yleensä tehdään joko kirjoittamattoman kirjoitetun säännön perusteella. Viimeisen lauseesi “stressi” taasen on lähinnä neuroottinen, koska seuraamiesi tapahtumien perusteellahan seuraava tulija nimenomaan odottaa poistumisestasi kertovan valon sammutuksen ennen kuin menee löylyyn. Kellonajan tarkka tuijottaminen olisi nimenomaan se huonompi vaihtoehto, joka saattaisi aiheuttaa ryntäämisen lauteelle sinun vielä ollessasi siellä, koska kellot sekä sinulla että seuraavalla tulijalla saattavat olla enemmän tai vähemmän väärässä, valo sen sijaan ei sammu ennen kuin poistuessasi sen sammutat. Jos taas seuraava saunojasi pahaa tahtoaan haluaisi rynnätä lauteille sinun ollessasi siellä, hän tekisi sen todennäköisemmin täytenä yllätyksenä, valoja seuraamatta ja ennusmerkkejä antamatta keskellä sinun vuoroasi valon palaessa.

  19. Täyttääkö keskellä yötä saunominen ns. normaalin elämän tunnusmerkistön? Kyseessä on rivitalo ja naapuri saunoo keskellä yötä paiskoen saunanovea ja kolistellen lauteita.

  20. Kerrostalossamme asuu keski-ikäinen nainen, joka sairastaa (äitinsä mukaan) kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Hän saa usein sellaisia raivokohtauksia, että hän huutaa rivouksia ja hakkaa ovia ja huonekaluilla lattiaa. Hänen karjumisensa on todella pelottavaa ja sitä tapahtuu 2-3 kertaa viikossa kestäen kerrallaan n. 1 tunnin, onneksi ei sentään yöllä. Tätä on jatkunut nyt jo n. 7 vuotta. Naapurit ovat useita kertoja ottaneet asiasta yhteyttä isännöitsijään ja hallitukseen. Isännöitsijä on keskustellut asiasta naisen äidin kanssa, joka myös omistaa kyseisen asunnon. Tämä äiti vetoaa tuohon tyttärensä sairauteen ja tunteisiin. Isännöitsijä valittelee myös että tilanne on vaikea juuri tuon häirikön sairauden tähden eikä ole ryhtynyt mihinkään toimiin asian ratkaisemiseksi. Onko siis niin, että naisen sairauden vuoksi tuo häiriköinti saa jatkua ja naapurit joutuvat kärsimään tästä ikuisesti? Olisimme erittäin kiitollisia neuvoista, jolla ongelma saataisiin ratkaistuksi.

    1. Emme ota blogissa kantaa yksittäistapauksiin.

    2. Voisitko silti yleisellä tasolla kommentoida sairauden merkitystä tällaisissa häiriötapauksissa?

    3. Eihän tässä sen enempää yksittäistapauksesta ollut kyse kuin muissakaan kysymyksissä, vaan haetaan kategoriapohjaista tietoa, eli sairauden vaikutus lieventävänä asianhaarana häiriötilanteissa sekä ratkaisumallit vastaavissa tilanteissa. Tosin eipä täällä ole Furuhjelmin poistuttua näköjään otettu kantaa mihinkään muuhunkaan, ja kieltämättä Furuhjelminkin kannanotot olivat melko paljon juridista totuutta lepsumpaa suhtautumista häiriöihin.

  21. Hello sir your article or work is so nice and full informative with each and singal point and i loved to reading that kind article which is available in your website so thanks and yes keep updating more stuff on this topic. Below check some stuff,

  22. Hei! Asun kaupungin vuokra-aunnossa ja koirieni haukkumisesta poissaollessani on valitettu. Olen nyt nauhoittanut kuinka paljon koirani haukkuvat ja huomannut, että ne aloittavat haukkumisen aina sen jälkeen, kun asuntoni ovea lyödään jollakin esineellä. Eivät hauku muita, normaaleja, asumisen ääniä (rapussa kulkua, puhetta, ovikelloa yms.). Joku siis häiriköi tahallaan yrittäen saada koirani haukkumaan.
    Otin asiassa yhteyttä vuokranantajaan ja kerroin tilanteesta mutta hänen vastauksensa oli, että ei ole hänen asiansa selvittää kuka siellä häiriköi. Kenen asia se sitten on ja onko minulla mitään oikeuksia vuokralaisena, jos minusta on valitettu, mutta häiriö on alunperin jonkun toisen tarkoituksella aihettamaa? Arvaan kuka häiriköijä on mutta minulla ei ole muita todisteita kuin nuo nauhoitukset.

  23. Hei ! Asun kerrostalossa jossa 3 kerrosta rapussa. Äänieristeitä ei ole, kaikki puhe ym. äänet kuuluvat,kaikuvat selvästi. Alakertaan muutti nuoripari, viime kesänä, ja heti pitivät bileitä, huudettiin kurkku suorana, piti lähteä kotonta pois, ei jaksanut kuunnella sitä huutoa ja meteliä. On jatkunut sen jälkeen ja vaan pahentunut viime aikoina.
    Ovat vuokralla, ei ole nimeä vaihdettu alatauluun?
    Asiasta ilmoitin kirjallisesti. Talossa on hiljaisuus klo. 7 – 23.00. Jatkuvasti elämä alkaa heillä klo.22. 23.00 jälkeen, ettei pysty nukkumaan. Toinen asukas harvoin paikalla..nyt häiriköinti on mennyt sellaiseksi, että henkilö hakkaa (vasaralla)ja sellaisia kovia jysähdyksiä n. tunnin/kahden tunnin välein systemaattisesti, että saa herätettyä, kuuluu kun kävelee edes takaisin huoneissa. Aikaisemmin oli samanlainen tapaus, laitoin isännöitsijälle s.postia ja kävin hänen luonaan, ei puuttunut asiaan mitenkään, eli minun sanomisiani ei uskotttu ? Ei kuulemma kannata antaa varoitusta, kun ei auta? Pitää olla toisen hlön nimi myös jolle kuuluu äänet? Kyseisen alapuolella harvoin ketään paikalla?
    Kyseiselle oli soitettu ja oli sanonut ettei häneltä kuulu! Minulle ei kerrottu taloyntiön puh.johtajan nimeä, enkä nytkään tiedä, kun on edellinen eronnut.
    Mielestäni tämä on kiusantekoa henkilöityy minuun, onko ainoa keino soittaa poliisit paikalle, tättä on kestänyt yhtäjkaksoiseti nyt n. 2 kk. Terveys menee, kun ei saa nukuttua! Miten voi sattua peräkkäin häirikkö naapureita?

  24. Poliisit vaan paikalle. Ja kyllä isännöitsijän pitää puuttua jatkuvaan häiriköintiin.
    Päivälläkään ei saa olla jatkuvaa naapureita häiritsevää toimintaa.
    Onneksi ovat vuokralla, saa helpommin häädettyä.
    Ymmärrän täysin tilanteesi, on pakko lähetä pois, kun ei vaan jaksa kuunnella jatkuvaa mekkalaa.
    Jatkuva meteli ja siitä aiheutuva stressi aiheuttaa terveysongelmia.

  25. Hei !
    Kirjotin aiemmin häirikkö naapureista, jotka yöllä häiritsivät, niin nyt kääntyikin minua vastaan. Olen yksin asuva, ja nyt muuttivatkin pois..ja ajattelin että nyt pystyy yönsä nukkumaan..tätä kesti puolivuotta tätä yöllistä hakkaamista, jysähdyksiä ym. Kyseinen mieshlö hakkasi, nainen harvoin paikalla, eli silloin sieltä ei kuulunut mitään, eikä naishenkilö tiennyt ilm. minkälaista häiriköintiä kyseinen piti..aiemmin oli samanlaista häiriköintiä, ei isännöitsijä tehnyt mitään asialle..sitä kun oli niin väsynyt yöllä, ei tullut soitettua poliiseja. Nyt sain varoituksen, oli taloyhtiössä käsitelty, ja minua ei kuultu ollenkaan, minä olenkin nyt syyllinen asiaan, olen aina sääntöjä noudattanut ja nyt olenkin syyllinen asiaan. Mihin asian voisi viedä?

    1. “Mihin asian voisi viedä?”

      Kannattaa kysyä lakimieheltä, jotain näyttöähän varoituksen perusteeksi tulee olla. Täällä voisi lakimies vastata meille tietämättömille, miten menisi siinä tapauksessa, mikäli huoneiston omistaja saisi tällaisen perusteella häädön ja oikeudessa se todettaisiin aiheettomaksi. Kuka maksaisi viulut esim. tilapäismajoituksen osalta?

      Kaikki kannattaa nykyään konkreettisesti dokumentoida (video-/äänitallenne). Silloin ei tarvitse selitellä mitään, sen kun näyttää tallenteen. Videokuvaus on paras vaihtoehto, omassa asunnossaanhan saa kuvata kuin taloyhtiön tiloissakin yleisesti siellä itse asuessaan.

      Jos omassa asunnossa on 24/7 tallentava videovalvonta äänellä, se olisi mehevä todiste oikeudessa silloin kun tahallisesti väitettäisiin asunnosta kuuluneen melua sinä ja sinä aikana (homma mennyt häädön kautta oikeuteen).

  26. Hei!
    Haluaisin kysyä teiltä,mitä saa kuulla klo 22-07 välisenä aikana???? Kuulostaa kyllä tyhmältä kysymyksellä, mutta naapureilla alkaa silloin siivous ja keskustelu. Silloin ei pysty kyllä nukahtamaan…ja aamulla pitäisi nousta kun on työpäivä edessä. Kyseessä on päätyasunto. Niin että mitä minun pitäisi tehdä? Olemme yrittäneet kyllä sanoa heille nätisti että kuuluu hyvin meille,mutta kävi niin että me häiritsemme heitä eikä he meitä…..????
    Kiitos!

    1. Hei, kyllä klo 22-07 välisenä aikana on erityinen hiljaisuus. Päiväaikaakaan ei saa olla toimintaa, mikä jatkuvasti häiritsee naapuria.Täysin asiatonta yöllä siivota ym. Jos tilanne ei rauhoitu, niin kirjallinen valitus isännöitsijälle. Jos tämäkään ei tuo toivottua lopputulosta, niin poliisit paikalle, kun häiriköinti alkaa.

  27. Hei.
    Haluaisin kysyä neuvoa, mitä tehdä naapurille, joka on nyt kuuden vuoden ajan meitä piinannut. Tulee jatkuvasti paukuttamaan ovea, huutamaan ja kiroilemaan rappukäytävään ja on myös kolmeen eri kertaan uhannut henkeä ja terveyttä, koska hänen mielestään meiltä kuuluu melua. Pari kertaa olen uhkailun takia joutunut soittamaan poliisille, he ovat olleet silminnäkijöinä naapurin erikoiseen käytökseen ja myös todistaneet, että meluväitökset eivät pidä paikkaansa.

    Olen tehnyt useamman ilmoituksen isännöitsijälle, joissa olin kirjannut ylös tapausten yksityiskohdat ja tehnyt listan päivämääristä. Isännöitsijä oli antanut naapurille huomautuksen. Ilmoituksen saatuaan naapuri oli kuitenkin soittanut isännöitsijälle takaisin, kieltänyt kaiken ja syyttänyt meitä melusta. Tämän johdosta isännöitsijä oli perunut naapurin varoituksen, ilmoittaen meille että asiassa on “sana sanaa vastaan” eikä heillä ole resursseja selvittää asiaa. En usko muista naapureista olevan todistajiksi rikosilmoitukseen, sillä seinänaapurimme ei puhu suomea ja toinen naapuri ei halua olla isännöitsijän tai poliisin kanssa missään tekemisissä. Emme pysty muuttamaan pois sillä meillä ei ole tällä hetkellä siihen varaa.

    Naapurin käytös luo todellista turvattomuuden tunnetta kotiimme, emme voi asua rauhassa kun hän on epästabiili ja uhkailee meitä jatkuvasti. Olemme yrittäneet olla mahdollisimman hiljaa jotta emme provosoisi häntä, mutta tästä huolimatta hän jatkaa uhkailuaan. Mitä voimme tehdä? Kiitos jo etukäteen.

  28. As Oy ?????????. 0:n hallitus on käsitellyt teidän sopimatonta käyttäytymistä taloyhtiön tiloissa. atähän luetaan mm. lasten nimittely, lasten kuvaaminen salaa ja uhkailu kuvilla. Myöskin koko perhettä on syyllistetty normaalin elämän äänistä. Edellä mainittuja asioita on tapahtunut porraskäytävässä sekä taloyhtiön pihalla.
    Hallitus on kokouksessaan 9.12.2016 päättänyt antaa teille asunto-osakeyhtiölaissa tarkoitetun seuraavan sisältöisen varoituksen:
    Mikäli ette välittömästi lopeta edellämainittua käytöstä kutsuu hallitus ylimääräisen yhtiökokouksen koolle päättääkseen huoneistonne ottamisesta kolmeksi vuodeksi yhtiön hallintaan. Yläkerran rouvan kanssa on keskusteltu, ei syyllistety asiasta, hän oli hyvillään että hänelle ilmoitettiin,nuorten aiheuttamasta häiriöstä. Sitten täyttä potaskaa!, valokuvia ei ole koskaan otettu salaa, eikä uhkailtu porraskäytävissä eikä pihalla.Eikö kuvaamisesta pitäisi olla selvät todisteet,henkilöt jotka ovat kuvaamisen nähneet! Onko nämä tarpeeksi raskauttavat asiat varoituksen antamiseen? 20 vuotta asunut osakas taloyhtiössä. Vastikkeet maksettu aina ajallaan. Mitä mieltä tästä varoituksesta?

  29. Asun vuokralla taloyhtiön asunnossa kerrostalossa. Asuntoa vuokratessa vuokranantaja kertoi että asunto on rauhallinen ja asukkaat ovat lähinnä vanhoja ihmisiä. Vuokranantaja ei kuitenkaan kertonut sitä että talon kellarikerroksessa on tilat, jossa jokin bändi harjoittleen soittoaan 1 – 3 kertaa viikossa yhdestä viiteen tuntia kerrallaan. Yleensä musisointi tapahtuu iltaisin ja viikonloppuin ja se loppuun yleensä klo 22 aikaan. Soitto kuuluu todella kovaäänisesti minun asuntoon vaikka välissä on yksi kerros. Ilmeisesti soitto kantautuu rakenteita pitkin ja on häiritsevän isoäänistä. Soittaminen tapahtuu niin isosti että saan lähes laulujen sanoista selvää ja joudun joskus isontamaan television ääntä, jotta soittoäänet eivät peittäsi televisiosta tulevaa ääntä. Äänet kuuluvat myös rappukäytävään isoäänisesti. On hermostuttavaa kuunnella tuntikausia kuinka rumpuja hakataan. Olen isännöitsijälle ilmoittanut asiasta, mutta sillä ei ole ollut mitään vaikutusta. Voiko olla tosi että kerrostalossa saa olla bändin harjoittelupaikka)

  30. Tässä ketjussa oli paljon hyviä vinkkejä. Kiitos keskustelijoille. Löysin nimittäin vastauksen omaan ongelmaani. Jatkakaa samaan malliin.

  31. Voiko päivittäin (sekä öisin hiljaisuuden alkamisen jälkeen) toistuvista normaaleista rakastelun äänistä, ei siis huutamisesta vaan voihkinnasta ja sängyn narinasta, saada varoituksen ja onko naapurilla oikeus valittaa tällaisesta isännöitsijälle ja kerrostaloasunnon yksityiselle vuokranantajalle? Voiko tulla seurauksia ja millaisia jos naapuri näin päättää tehdä tai jos naapurin huomautuksesta huolimatta petipuuhat jatkuvat normaaliin tapaansa?

    1. Pistäkää öljyä sängyn metalliosiin niin ei narise.

  32. Katsotaanko sellainen tahalliseksi häirinnäksi, jos rivitalonaapuri hakkaa ihan huvikseen saunansa ovea niin, että se raikuu pitkin taloa?

    Tällaista tapahtuu arki-iltoina ja nimenomaan omilla aamuvuoroviikoillani, joten ilmeisesti naapuri kuvittelee, että olen jo nukkumassa tai lepäämässä alkuillasta, koska herätys on neljältä aamulla.

    Viikonloppuisin ja kuulemma iltavuoroviikkoina tällaista iltahakkaamista ei tapahdu.

    Korostan vielä, että naapuri ei siis mene saunaan eikä suihkuun (koska sellaisia ääniä ei kuulu) vaan hakkaa ihan huvikseen saunanovea, koska saunat on näissä kolhooseissa makuuhuoneiden seinän takana (tosin tuolla hakkaamisella on ihan sama, minkä seinän takana saunat ovat).

    Tällainen toiminta on lähtenyt liikkeelle siitä, kun on muutaman kerran valitettu yöaikaisesta (22-7) metelistä.

    Onko ainoa vaihtoehto siirtyä kostolinjalle (koska kyseessä on työtön kunnanelätti) vai mikä on oikea toimintalinja?

  33. Taloyhtiömme asukkaat tai hallituksen jäsenet tulostelevat itsekseen lappuja joita kiinnittelevät pyyhkimiin autoihin piha-alueen 30min pysäköintipaikoilla. Vaikka minulla olisi selvästi automaattisessa parkkikiekossa aikaa vielä niin siltikin tämä lappu on aina edessäni että miltäs sun kiakko näyttää…. mitä voin tällaiselle asialle tehdä oikein? Joku selvästikin tuijottaa päivät pitkät etupihaamme kun ei muuta elämää enää ole. En halua, että mainoksia laitellaan tuulilasiini. Kertaakaan en ole oikeaa sakkoa saanut paikalta… miten tällaisen voin asukkaana estää…

  34. Ilmajoen Vuokratalot Oy:n asunnoissa saa metelöidä pitkin yötä ihan vapaasti, isännöitsijä ei ota häiriöilmoituksia ollenkaan käsittelyynsä. Metelöinti on ei ole musiikin täysillä soittamista, vaan kaikenlaista esineiden heittelyä, kovaäänistä ryskäämistä ja kolistelua, kovaäänistä huutamista ym. vastaavaa, joten poliisin soittaminen paikalle on vähän niin ja näin, että tulevatko.

  35. Isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen on kyllä otettava käsittelyyn
    ilmoitukset naapurin häiriköinnistä.
    Jos isännöitsijä ei hoida tehtäviä, mistä asukkaat hänelle maksavat palkan,
    niin suosittelen isännöitsijän vaihtamista!
    Ilmoitukset häiriköinnistä kannattaa tehdä kirjallisena.
    Paras olisi lähettää aina s-postina.
    Lisäksi poliisit voi kyllä soittaa paikalle, voihan olla,että siellä naapurit tavaroiden
    paiskomisen lisäksi tappelevat.

  36. Hei, miten tulisi suhtautua kerrostalonaapuriin jonka kovaääninen remontointi on kestänyt jo 10 kuukautta. He eivät ilmoita etukäteen mistään, poraamisesta, hakkaamisesta ym., muut asukkaat eivät voi kutsua vieraita tai lastenlapsia kun julmettu poraaminen saattaa alkaa milloin vaan.
    Alunperin remontin piti kestää vaan maksimissaan 3 kuukautta ja nyt on siis 10 kuukautta täynnä.
    Ollaan valitettu isännöitsijälle joka on remontoijalle kertonut kuka on valittanut ja nyt tämä remonttikeisari sanoi että hän kiusaa tehdäkseen aikoo remontoida niin kauan kuin tässä yhtiössä asuu. Käski myös viemään lastenlapset omaan kotiinsa.
    Onko tämä ollenkaan oikein, reilua se ei ole.
    Mitä voidaan tehdä kun isännöitsijä on ihan selkeästi sitä mieltä ettei remontista ole muille mitään haittaa?

    1. Helpoin tapa isännöitsijälle on unohtaa juttu.

      Ei auta muuta kuin lähettää kirjallisesti tosiasioihin perustuvat valitukset isännöintsijälle ja hallitukselle. Yksi tapa on vaihtaa isännöintsijä, jos hän tee asialle mitään ja ongelma on todellinen.

  37. Hei!
    Asumme omistusasunnossa kerrostalossa. Koiramme haukkuvat välillä päivisin porraskäytävän ääniä jäädessään yksin. Olemme nauhoittaneet niiden ääniä poissaolomme ajalta, ja pahimpina päivinä yhteenlaskettua haukkua on kuulunut reilun tunnin ajan pienemmissä pätkissä. Yleensä paljon vähemmän.

    Nyt naapurimme on valittanut koirista isännöitsijälle. Valituksen aiheena on se, että joskus tullessamme yöllä kotiin (hiljaisuuden aikaan) koirat haukkuvat max. 10 sekuntia tuloamme. Tätä on tapahtunut noin 1-2 kertaa viikossa.

    Isännöitsijän mukaan kaikki koiran ääni on kielletty hiljaisuuden aikaan, jos naapuri kokee häiriintyvänsä. Hänen mukaansa tilanteen pitkittyessä ”joko koira lähtee tai te lähdette”. Itse näemme haukkumisen koiralle luonnollisena kommunikaatiokeinona, jota ei voi täysin poistaa, vaikka yritämmekin kaikin keinoin sitä vähentää. Emme löytäneet asiasta oikeuden ennakkopäätöksiä. Mitä oikeuksia koiralla on luontaiseen käytökseen ja omistajilla normaaliin elämään? Kuinka paljon koira saa haukkua, ja onko lyhyestä yöhaukusta tosiaan jossain säädetty näin tiukasti?

    1. Ei parane tulla kotiin öisin, ellei koirille ole jätetty jotakin valvojaa joka hallitsee heidän haukkuaan teidän palatessa tai viekää koirat muualle hoitoon silloin kun tiedätte palaavanne yömyöhään. Rahaahan siihen menee, mutta niin menisi muuttoonkin.

  38. I am not certain the place you are getting your info,
    however great topic. I needs to spend some time studying much more or figuring out more.
    Thank you for fantastic information I was on the lookout for this information for my mission.

  39. Hei.
    Asumme omistus rivitalossa.
    Naapurimme ajavat autonsa kävelytielle joka on kaupungin rasitteena ja siitä pääsee silloin suoraan oman oven eteen. Tämän ymmärrän että ajaa siihen varsinkin jos tyhjentää kauppakuorman ja vie auton takaisin omalle parkkipaikalle. Mutta heidän ystävänsä ajavat säännöllisesti lähes päivittäin autonsa illalla heidän oven kohdalle ja usein autoja On enemmän kuin yksi. He myös blokkaavat tällä esim. hälytys ajoneuvojen vapaan kulun asunnoille mikäli tulee siihen tilanne, varsinkin kun osa asukkaista on jo vanhempia. Olen heille maininnut että tuossa vieressä on 50m päässä yleinen parkkipaikka ja vastauksena on uhkailuja sekä puhein että myös lähestyen. ( Ovat ulkomaalaisia ) haukkuvat minut rasistiksi kun häiritsemään heitä tällä. Onko tässä mitään tehtävissä?

  40. Hei

    Vähä harmittaa itseäni että kolmas talo jossa levotonta. Äänieristystä ei ole, asun vuoden 1968 valmistuneessa kerrostalossa. Laminaatit asennettiin joka asuntoon, mutta taisi jäädä äänieristeet laittamatta… Vuokranantaja joko valehteli että on rauhallista tai ei tiennyt että ei ole. Yläpuolelleni muutti nuori jätkä, heti ekana muuttoiltanaan rupesi jyskyttämään, paiskomaan tavaroita yms. Se kuului todella lujaa. Sen jälkeen tilanne pahentunut välillä on kausia että on hiljaisempaa
    , mutta nyt hiljaisuus ajan jälkeen olen joutunut pitämään korvatulppia ja radiota päällä et saisin nukuttua. Aina kuuluu yläpuolelta jonkinlainen pamahdus tai tömähdys just kun on päässyt uneen. Herätys ennen klo 6. Tämä naapurin jätkä ei käy yhtään missään töissä tai Opiskele, aina kuuluu 24/7 jonkinlaista kolinaa, töminää yms. Jos ei ole häiritsevää niin sit se on just tuollaista et ei pysty rentoutumaan kun aina saa säikähtää jos pamahtaa tai jysähtää.

  41. Muutin 30.1.2019 Rovaniemelle Kas taloyhtiön asuntoon (Aikaisemmin Rovatalo)
    Ja kun muutin niin naapurilla on koira, ja koirasta ei ollut mitään haittaa. Mutta jokin aika sitten hän otti toisen koiran , ja nyt yhdessä koirat haukkuvat ja ulisevat useamman kerran päivässä. Tuntuu kuin asunnossa olisi susulauma.. Naapuri ei ole töissä.
    Olen ollut yhteydessä isännöitsijään useamman kerran, mutta hän ei ole tehnyt asialle mitään. Sanoo minulle, että tälle naapurille on lähetetty kirje, ja hänen kanssaan on puhuttu.
    Mutta asiaan ei ole tullut minkäänlaista ratkaisia. Lähetin isännöitsijälle gmailia, mutta hän ei ole vastannut siihen.
    Ja olen myös pudottanut naapurin postiluukusta kirjeen, että koirat häiritsevät. Tämäkään yhteydenotto ei ole vaikuttanut mitään.
    Mitä minun pitäisi tehdä, kun isännöitsiäkään ei välitä mitään.
    Olen ollut yhteydessä poliisiin, ja sieltä on sanottu minulle, että minun täytyisi mennä tekemään ilmoitus kotirauhan rikkomisesta.
    En ole vielä sitä tehnyt. Olen ajatellut että tekevätkö poliisitkaan mitään.
    En halua muuttaa pois tästä asunnosta.
    Kiitos vastauksesta

  42. Olen kokenut samallaista kiusantekoa
    Asun kerrostalossa asukas hakkaa jalkojaan niin päivällä ja yöllä joten tiedän mistä puhutaan tosi upeita kannanottoja tseppiä ja jaksamista kiusatuille

  43. Hei,
    Yläkerran herra X on häiriköinyt musiikin ” jumputuksella” jo puolitoista vuotta arki öisin – viikonloppuisin tulee herra X:n kaveri jatkamaan. Isännöitsijä ei ota asiaan mitään kantaa sanoo ” kukaan muu ei valita/kuule”, “käy itse sanomassa musiikista”. Selvisi, että asunnon omistaja on taloyhtiön hallituksessa ja kyseinen herra X on tällä töissä. Itsekkin asun vuokralla ja kun selvisi tämä kytkentä, josta isännöitsijälle ilmoitin “että haiskahtaa..” oli hän ilmoittanut vuokraisännälleni: että jos en lopeta nuuskimista ja pidä päätäni kiinni – niin hän pyytää hallituksen koolle ja asunto otetaan haltuun. Ei tietenkään naapuri asunnon henkilöt kuule mitään, kun toinen on herra X:n sisko. Poliisit on käyneet kohteessa, mutta siitä ei mitään apua ole ollut. Selvitin poliisille miksi heidät tänne kutsuin enkä asiaa isännöitsijän kanssa selvitä – sanoivat että ei taloyhtiön hallitus tule puuttumaan – joten käy virka-aikana … olen tehnyt kotirauhan rikkomisesta rikosilmoituksen. Taloyhtiön hallituksessa puh.johtajan perheeellä on kiinteistö-ja siivousfirma ja tällä yläkerran asunnon omistajalla kivi-ja betonifirma. Lisäksi isännöitsijä teki minusta Huoli-ilmoituksen sosiaalitoimeen. Olen täysin fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti normaali henkilö. Voiko vuokralainen tehdä muuta kuin muuttaa?.

    1. Aika vaikealta kuulostaa kun he ovat noin salaliittoutuneet. Nauhoita äänet videokuvaamalla kuukauden ajalta ja hae sitten lakimieheltä neuvoa.

  44. Kuuluuko lapsen sirkustemppujen kärrynpyörät ym. jokapäiväinen tekeminen vuokra asunnossa normaaliin elämiseen,ja siitä kuuluva jatkuva tömähtely,hänen äitinsä mielestä kuuluu ja on normaalia?

  45. Asun vuokralla rivitalossa pienten lasteni kanssa. Nyt omistusasunnossaan oleva naapuri on tehnyt ilmoituksen vuokranantajalleni, että lapsistani lähtee liikaa ääntä ja he kävelevät nurmikolla. Meillä hiljaisuus tulee 21 jälkeen kun lapset menevät nukkumaan eli he eivät häiriköi hiljaisuusaikana. Tuntuu nyt etteivät lapseni saa olka ulkona saatika että sisällä. Mitä tekisin? Onko minulla jotain oikeuksia?

  46. Paritaloyhtiössämme on osakkailla “omilla” alueillaan hallintaoikeus. Tämä koskee myös kakkosparkkipaikkaa, johon kuuluvan alueen reunalle on istutettu kaksi tuijapensasta. Nyt uusi osakas haluaa kaataa näkö-kuulo-ja pölysuojaksi istutetut puut, vaikka ne sitovat jyrkänteen maata ja hulevesiä. Puut ovat myös maisemallisesti merkittäviä. Saako naapuri ryhtyä kaatohankkeeseen ilman yhtiön lupaa, vaikka kaupungin ja yhtiön maan väliset rajapuut sijaitsevat monta metriä parkkitilan päädystä eikä niistä ole mitään merkittävää haittaa kakkosauton pysäköinnille?

  47. Alakerrassani asuu vanhempi puolikuuro hlö joka huudattaa televisiota aamusta iltaan 8-22 max 1h tauoilla. Tämä meteli on jatkuvana todella stressaavaa, kaiken lisäksi teen vuorotyötä joten päivälläkin pitäisi saada nukuttua. Ystävällinen huomautus auttoi viikoksi, seuraavasta naapuri hermostui. Mitä voisin tehdä?

  48. Mitä tehdä, kun ongelma naapuri ei suostu elämään kaikkia yhdenveraisesti koskevien järjestyssääntöjen mukaisesti, vaikka vuokranantajakin on siitä sanonut useasti?
    Tätä häirintää jatkui putkeen 7kk (alkoi heti kun muutti) ja osasi olla hiljaa hiljaisuusaikaan hurjan 1kk ja aloittanut uudelleen saman tavan elää mikä on “minua ei koske yhteiset säännöt”
    Hänen ja hänen vieraiden yö-aikaan tapahtuva häiriköinti on minulle ja avopuolisolleni suuri este työllistyä, sillä pääsemme nukkumaan vasta 3-5 aikaan aamulla. Ja kyseinen naapuri on myös minua haukkunut halventavasti.

  49. Hei! Meillä vaihtui viime vuoden lopulla eräs naapuri, ja muutosta asti on nyt kuulunut lähes päivittäin kiroiluhuutoa niin meille kuin ainakin kahteen muuhun läheiseen asuntoon myös. Olen ilmoittanut taloyhtiön hallitukselle, samoin tiedän toisen osakkaan ilmoittaneen, ja olemme molemmat kertoneet, että häiriö on jatkunut kuukausia. Kyse on karjunnasta, joka on niin kuuluvaa, että yksittäiset kirosanat erottuvat täysin selvästi. Kyse ei ole tappelusta, joten en ole soittanut poliisille. Itse en kuitenkaan uskalla mennä kolkuttelemaan, koska karjunta kieltämättä antaa henkilöstä aggressiivisen kuvan. Huuto kuuluu milloin mihinkin aikaan ja sitä voi kestää parikin tuntia. Hallituksen puheenjohtaja sanoi, ettei asiaan ole puututtavissa, ellemme me valittajat kirjaa hänelle häiriön kellonaikoja. Hän sanoo isännöitsijän olevan samaa mieltä. Olen ollut itse muinoin entisen kotimme taloyhtiön hallituksessa, ja käsitykseni oli, että pitkittynyt, säännöllisesti jatkuva häiriö itsessään riittää, jotta hallitus tai isännöitsijä voisi asukasta edes epävirallisesti huomauttaa. Itse olemme muuttamassa jo muutenkin, joten sikäli tilanne ei ole henkilökohtainen, mutta toki haluaisin osaltani auttaa saamaan asian kuntoon. Eikö tosiaan kuukausien lähes jokapäiväinen huutokiroilu anna aihetta toimiin? Ystävällisin terveisin Huutelematon naapuri

  50. Käännetään pakka, kiusaajana on isännöitsijä ja häntä kumartavat hallitus. Ko isännöitsijä toistaa samaa kaavaa useammassa yhtiössä. Yksi osakas otetaan kohteeksi. Hänen kaikki asiansa torpataan. Yhtiökokouksen pöytäkirjoja ei näytetä eikä niitä saa ennen kuin moiteajan jälkeen. Yhteydenottoihin ei saa vastauksia. Yhtiökokouksessa ei saa mitään vastauksia. Vastauksia ei tule tilintarkastajaltakaan joka sattumoisin on sama useassa isännöitsijän kohteessa. Tähän kiusaamiseen on isännöitsijällä hyvin tarkka suunnitelma ja lisälaskutusta syntyy hänen juoniessaan suunnitelmia. Yksi meistä antoi jo periksi vaikka rahkeet olisivat riittäneet oikeuteen. Poliisihan ei kiusaamistapauksia taloyhtiöissä ota tutkittavakseen. Muuttakaa pois on ainoa neuvo. Valitettavasti kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta.

    1. Petronella osui naulankantaan. Olen asunut 16 vuotta taloyhtiössä jossa isännöitsijä tukee allekirjoituksellaan hallituksen kostotoimenpiteitä asukkaita kohtaan, jotka ei hyväksy väärinkäytöksiä. Väärinkäytökset kohdistuu etenkin autopaikattomiin ja pyöräilijöihin, taloyhtiön 9 valvontakameroista jotka ostettiin yhteisiin tiloihin, on 3 kameraa suunnattu autopaikalle toisen yhtiön käyttöön. Lisäksi hallitus seuraa kameratallenteista asukkaiden liikkeitä ja suojelee esim. Lukitusta ja kameravalvotusta varastosta varastettuja pölkypyöriä. Yhdenvertaisuutta rikotaan sallimalla tuoda lomakiinteistöiltä jätteitä taloyhtiön jäteastioihin toisten maksettavaksi. Autopaikkamaksut on laskettu alle todellisten kustannusten jotka katetaan yhteispiha-alueen kustannuksia nostamalla, näin saadaan autopaikattomat osallistumaan autopaikkojen kustannuksiin vastoin yhtiöjärjestystä. Keväällä 2020 isännöitsijä ja hallitus esti huoneistkohtaisten IV-koneiden suodattimien vaihdon ja sulki ulko-oven ilmanvaihto säleikön, jonka seurauksena lämpimänkostea ilma tiivistyi rakenteisiin ja aiheutti syksyllä ikkunoiden huurtumista. Lisäksi hallitus vaihdatti pihalaatat osakkeenomistajia kuulematta kun Kiinteistöliitto ei lähtenyt tukemaan heitä kostotoimenpiteissä epäkohtiin puuttuvia kohtaan. Hallitukseen valitaan vain puheenjohtajalle ja isännöitsijälle myötämielisiä henkilöitä.

  51. Käytännön tasolla yksityishenkilön oikeusturva on taloyhtiöissä olematon. Poliisi ei häirintätapauksia tutki, vaan ko. rikosasian (kotirauhan rikkomisen) hoitaminen on ulkoistettu poliisilta taloyhtiölle. Asiaasi siis “hoitaa” taho jolla ei ole valtuuksia tehdä asialle juurikaan mitään, jolla ei edes ole intressiä hoitaa asiaa ja jonka toiminta on yleensä jo alunperinkin retuperällä. Se, että pystyisit todistamaan (tai saisit ketään mukaan todistamaan) sellaisen häiriön oikeudessa jossa huoneisto otettaisiin haltuun on täyttä utopiaa. Käytännössä ainoa keino hoitaa mikä tahansa asumisongelma on muuttaa muualle.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Häiritsevä elämä Naapurit Turvallisuus