Aurinkoyhteisö kreivin aikaan! Kaarinalainen taloyhtiö nauttii aurinkosähkön eduista

Kirjoittanut Janne Laitinen 7.3.2023

Asunto Oy Kaarinan Kartanonniitty perusti aurinkoyhteisön juuri ennen energiakriisiä. Investointi kannatti. Kuvassa hallituksen puheenjohtaja Heikki Aalto.

Kaarinan keskustan tuntumassa sijaitsevan Asunto Oy Kaarinan Kartanonniityn osakkailla kävi hannuhanhimainen flaksi. Taloyhtiö asennutti aurinkosähköjärjestelmän ja perusti energiayhteisön kesällä 2021, ja yhtiö on sittemmin päässyt nauttimaan aurinkoenergian tuottamista hedelmistä.

Yhtiö ja sen osakkaat käyttävät itse tuottamaansa aurinkoenergiaa ja myyvät ylijäämän sähköverkkoon. Viime kesänä taloyhtiön sähkölaskut olivat negatiiviset, eli tuloja oli enemmän kuin menoja. Yhtiö myi sähköä vuoden 2022 tammi–syyskuussa noin 700 eurolla, kertoo taloyhtiön hallituksen jäsen Mauri Valli.

– Ajoitus meni nappiin. Nousseiden sähkön hintojen ansiosta investointi maksaa itsensä takaisin huomattavasti nopeammin kuin arvioitiin. Aurinkosähköjärjestelmien hinnatkin ovat sittemmin nousseet, Valli kertoo.

Tyytyväinen on myös hallituksen puheenjohtaja Heikki Aalto.

– Mauri on ollut meidän taloyhtiössä se ekspertti aurinkosähköasioissa, Aalto kertoo.

Nousseiden sähkön hintojen ansiosta investointi maksaa itsensä takaisin huomattavasti nopeammin kuin arvioitiin.

Sähkön myynti oli ratkaiseva tekijä

Taloyhtiö lähti selvittämään mitä aurinkoyhteisö ja sen perustaminen tarkoittaa Vallin aloitteesta. Hänellä oli aiempaa kokemusta aurinkopaneeleista.

– Olen käyttänyt niitä jo vuosia veneessä ja matkailuautossa. Kun muutin Kartanonniittyyn, oli loogista selvittää paneelien hyötykäytön mahdollisuus.

Yhtiö teetti perusselvityksen ja kannattavuuslaskelman asiantuntijalla. Aurinkoyhteisö on kannattava muun muassa siksi, että tuotettua sähköä voidaan käyttää paitsi kiinteistösähkön tarpeisiin myös asunnoissa. Lisäksi jos sähköä tuotetaan yli oman tarpeen, loput voidaan myydä sähköyhtiölle.

– Taloyhtiön oma käyttö ei olisi ollut riittävän suurta, jotta investoinnista olisi saatu muuten kannattava, Valli kertoo.

Vaikutus riippuu paljon siitä, miten suurta oma sähkönkulutus on ja miten omaa sähkönkäyttöä ajoittaa.

Vuoden 2022 tammi–syyskuussa taloyhtiö tuotti aurinkosähköä noin 14 100 kilowattituntia. Myytäväksi jäi runsaat 2 500 kilowattituntia eli lähes viidennes. Aurinkosähkön tuotanto painottuu kesäkuukausiin.

Valli arvioi, että hänen omassa huoneistossaan ulkopuolelta ostetun sähkön kulutus on laskenut kymmenisen prosenttia.

– Vaikutus riippuu paljon siitä, miten suurta oma sähkönkulutus on ja miten omaa sähkönkäyttöä ajoittaa.

Maksaa itsensä takaisin nopeasti

Aurinkosähköjärjestelmän asennuttaminen tuli maksamaan taloyhtiölle kaikkiaan noin 23 000 euroa. Investointi on kuoletettu alle kymmenessä vuodessa.

Kustannusta pienensi se, että aurinkopaneelit asennettiin kerrostalon katon sijaan autokatoksen päälle. Invertteri sijaitsee katoksen sisällä.

– Katos oli halvempi ratkaisu, mutta huono puoli on, että katos on lähes tasakattoinen. Kulma aurinkoon nähden ei ole optimaalinen, ja lumet sulavat paneelien päältä hitaasti.

Valli suosittelee energiayhteisön perustamista muillekin taloyhtiöille.

– Käyttökokemukset ovat pääosin hyviä. Olen parin muunkin taloyhtiön hallituksessa, ja niissä on vireillä samanlaiset projektit.

Lue myös: Energianeuvonta auttaa energiakysymyksissä – tällaisia kysymyksiä neuvojat saavat

Janne Laitinen

Kirjoittaja: Janne Laitinen

Asunto-osakeyhtiöt ovat journalistille hedelmällinen aihe. Niissä yhdistyvät human interest, talous, rakentamisen trendit ja ympäristökysymykset. Taloyhtiöt ovat koteja, yhteisöjä ja sijoitus- ja investointikohteita. Niiden verotus ja sääntely vaikuttaa monen elämään – myös allekirjoittaneen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Janne Laitinen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 1/2023

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia