Aurinkovoima – Kannattavaa vai ei?

Kirjoittanut Janne Laitinen 21.2.2025
Kuva: Matias Honkamaa

Vasta harva taloyhtiö on perustanut energiayhteisön, vaikka taivaalta on tarjolla rajattomasti energiaa. Aurinkovoiman kannattavuutta on vaikea arvioida aukottomasti. Tilaajille

Vähän kuin 25 vuoden kiinteähintainen sähkösopimus, Mikko Niiranen sanoo.

Hän esittelee taloyhtiönsä perustamaa energiayhteisöä kotonaan Kuopiossa. Rivitalon peltikatolla kiiltelee syysauringossa näyttävä rivistö aurinkopaneeleita, kaikkiaan sata kappaletta.

Ne tuottavat sähköä paitsi taloyhtiön yhteisten tilojen ja laitteiden myös osakkaiden omiin tarpeisiin. Kahdeksan asunnon rivitaloyhtiö Asunto-oy Kuopion Honkarinne perusti energiayhteisön kesällä 2023, ensimmäisenä Kuopiossa. Suunnittelu aloitettiin loppuvuodesta 2022, kun sähkön hinta oli huipussaan.

Nyt yhtiössä on siis runsaan vuoden ajalta kokemusta siitä, kannattiko leikkiin ryhtyä.

Niiranen näyttää madonlukuja älypuhelimeltaan. Osakkaat voivat seurata aurinkovoimalan tuotantoa reaaliaikaisesti laiteasentajan toimittamasta mobiilisovelluksesta. Toisesta sovelluksesta Niiranen näkee, paljonko hänen oma taloutensa on kuluttanut ja myynyt aurinkoenergiaa.

25 vuoden kiinteällä sopimuksella Niiranen tarkoittaa sitä, että järjestelmän tuottaman sähkön määrä ja keskihinta on mahdollista arvioida pitkäksi aikaa, käytännössä aurinkopaneelien elinkaaren ajaksi. Niirasen yhtiössä paneeleille myönnettiin 25 vuoden takuu.

Mutta se, kuinka kannattava investointi järjestelmä lopulta on, on hankalampi kysymys. Paljon riippuu siitä, mitä järjestelmä maksaa ja miten sähkön hinta kehittyy. Aurinkosähkökään ei ole ilmaista.

Kiinnostus on hiipunut

Aurinkopaneeleista puhuttiin pari vuotta sitten paljon. Eikä ihme, sillä vuonna 2022 kotitaloudet maksoivat sähköstä historiallisen kallista hintaa.

Taloyhtiöiden energiayhteisöt salliva asetusmuutos tuli voimaan 2021 alussa. Sen perusteella yksityishenkilöt, yhteisöt ja yritykset voivat muodostaa energiayhteisöjä. Muutoksella haluttiin vauhdittaa aurinkosähköinvestointeja taloyhtiöissä, kun sähköntuotantoa voidaan jakaa osakkaille.

Taloyhtiöissä kiinnostus aurinkoenergiaan oli huipussaan syksyllä 2022, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Tuolloin noin 12 prosenttia taloyhtiöistä arvioi investoivansa aurinkosähköön seuraavien viiden vuoden aikana. Vastaukset koskivat kerrostaloja.

Parissa vuodessa kiinnostus on kuitenkin hiipunut. Tuoreimmassa, syksyn 2024 kyselyssä aurinkosähköön arvioi laittavansa rahaa enää kuutisen prosenttia vastaajista eli puolet vähemmän.

Osakkaat voivat seurata aurinkovoimalan tuotantoa reaaliaikaisesti. Mikko Niiranen näkee, paljonko hänen oma taloutensa ja kotona oleva toimistonsa kuluttaa ja myy aurinkoenergiaa.

Kiinteistöliiton johtava asiantuntija Petri Pylsy

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Janne Laitinen

Kirjoittaja: Janne Laitinen

Asunto-osakeyhtiöt ovat journalistille hedelmällinen aihe. Niissä yhdistyvät human interest, talous, rakentamisen trendit ja ympäristökysymykset. Taloyhtiöt ovat koteja, yhteisöjä ja sijoitus- ja investointikohteita. Niiden verotus ja sääntely vaikuttaa monen elämään – myös allekirjoittaneen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Janne Laitinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia