Oletko vuokraamassa asuntoa? Muista sopia ainakin näistä

Kirjoittanut Ida Levänen 19.6.2019
Kun on vuokraamassa asuntoa, ei kannata jättää sopimista puolitiehen

Vuokrasopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena. Siihen kannattaa kirjata vain sellaisia ehtoja, jotka molemmat osapuolet ymmärtävät täysin.

Kun on vuokraamassa asuntoa ja löytänyt sopivan sellaisen tai omaan asuntoon on löytynyt sopiva vuokralainen, on aika tehdä vuokrasopimus.

Vuokrasopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena ja huolella. Se on molempien osapuolten etu.

– Kaikista ehdoista kannattaa sopia yksiselitteisesti niin, että osapuolet ymmärtävät, mistä on sovittu. Esimerkiksi tupakointi- ja eläintenpitokielto ovat tällaisia asioita. Kaikenlaisia epäselvyyksiä tulee välttää. Esimerkiksi sellainen yleinen tilanne, jossa sopimus alkaa määräaikaisena ja muuttuu sitten toistaiseksi voimassaolevaksi, voi olla epäselvä, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Tommi Leppänen sanoo.

Hän muistuttaa, että vuokranantajan kannattaa sopimuksessa edellyttää vuokralaista ottamaan kotivakuutus, joka sisältää oikeusturva- ja vastuuvakuutukset.

– On erittäin suositeltavaa myös dokumentoida asunnon kunto sopimusta solmittaessa. Lisäksi on järkevää sopia vuokrankorotuksesta jo alkuvaiheessa.

Vuokra määräytyy sen mukaan, mitä on sovittu. Jos sopimuksessa ei ole asiasta mainintaa, osapuolten tulee sopia asiasta keskenään. Vuokraa ei voi korottaa yksipuolisella ilmoituksella.

Oikeuksia on niin asunnon omistajalla kuin vuokraajallakin

Osakkaan on reagoitava silloin, jos hän saa tietoonsa, että vuokralainen käyttää huoneistoa epäasianmukaisesti. Osakas ei ole vastuussa vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta, josta ei ole tiennyt.

– Vuokralaisen oikeudet ovat suppeammat kuin osakkaan. Vuokralainen saa olla yhtiökokouksessa läsnä ainoastaan taloyhtiöissä, joissa on vähintään viisi eri omistajan osakehuoneistoa. Vuokralaisella ei ole yhtiökokouksessa äänioikeutta.

Jos on vuokraamassa asuntoa, johon haluaisi tehdä pintaremonttia, täytyy lupa siihen kysyä vuokranantajalta. Isompaan remonttiin voi tarvita luvan myös taloyhtiöltä. Silloin asunnon omistaja tekee muutostyöilmoituksen.

Autopaikkaan vuokralainen sen sijaan on oikeutettu kuten osakas. Poikkeuksen muodostavat taloyhtiön hallinnoiman asunnon vuokralaiset, jotka saavat autopaikan vasta osakkaiden ja näiden vuokralaisten jälkeen.

Juttu on julkaistu Kotitalon numerossa 4/2017.

Lue lisää: Vuokralaiset mukaan yhtiökokoukseen

Lue myös: Avoin asenne ja tarkka budjetointi – näillä eväillä pärjää kotoa omilleen muuttava nuori

Ida Levänen

Kirjoittaja: Ida Levänen

Ida Levänen työskenteli Kotitalo-lehden julkaisupäällikkönä alkuvuoteen 2019 saakka.  

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Ida Levänen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Vuokra-asuminen