Asunnonostoa harkitsevat kansalaiset kertoivat kaipaavansa lisää tietoa erityisesti taloyhtiön suunnittelemista remonteista ja yhtiön taloudellisesta tilanteesta. Danske Bankin TSN Gallupilla teettämään kyselyyn vastasi noin tuhat suomalaista.
Tilinpäätöksiä vaikea lukea
Tätä nykyä ostajat saavat tiedot kiinteistönvälittäjiltä, joilla ei aina ole ensikäden tietoa taloyhtiöstä. Käytäntö on, että kiinteistönvälittäjä tai myyjä hankkii isännöitsijäntodistuksen, jonka riveiltä ostaja joutuu etsimään haluamansa tiedot itse.
Mutta usein ostajat eivät osaa lukea tilinpäätöksiä. Tiedon hakeminen on heidän mielestään hankalaa ja vie aikaa, Danske Bankin selvitys kertoo. Liki puolet vastaajista ei ollut löytänyt kaikkea kaipaamaansa tietoa.
– Olisiko paras myyjä isännöitsijä, joka tuntee taloyhtiön tilan ja osaa selittää sitä ostajalle, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä kysyy.
Vaikka pyytäisi, tietoa ei aina saa välittäjältä
Heikkilä etsi vasta itse uutta asuntoa. Hän törmäsi jatkuvasti siihen, että välittäjä ei osannut kertoa riittäviä tietoja myymästään kohteesta.
– Vaikka ostaja haluaisi selvitellä asunnon ominaisuuksia perusteellisesti, hän ei saa tietoa, koska välittäjä ei pysty sitä toimittamaan. Ostajan oikeudet eivät toteudu, Heikkilä sanoo.
Taloyhtiöstä asunnon ostava hankkii osakkeita, jotka oikeuttavat vain yhden asunnon hallintaan. Muun kiinteistön kuntoon kannattaa aina perehtyä huolella, sillä hyvin hoidetussa taloyhtiössä asunnon arvo säilyy, eivätkä remonttikulut tule yllätyksenä.
Esimerkiksi pieni yhtiövastike saattaa houkutella ostajaa. Se voi kuitenkin kertoa tulevista ongelmista: taloyhtiössä ei ole tehty tarvittavia korjauksia, ja ne tulevat maksettaviksi myöhemmin.