Oman asunnon ostaminen on monelle elämän suurin sijoitus. Asuntoa ostaessa on hyvä olla tarkkana: myös asunnon ulkopuoliset asiat ovat tärkeitä. Ostajan täytyy selvittää taloyhtiön vakavaraisuus ja tulevien korjaustöiden vaikutukset omaan talouteen.
Asunnonostajille ei riitä taloyhtiön perustiedoiksi isännöitsijäntodistus, vaikka lain mukaan laadittu laadukas isännöitsijäntodistus sisältääkin kaiken asuntokauppaan tarvittavan tiedon. Kaikki asunnonostajat eivät ole talousalan ammattilaisia, eivätkä näin ollen välttämättä osaa tulkita isännöitsijäntodistusta ja taloyhtiön tilinpäätöstietoja riittävän hyvin.
Rooleista sovittava selkeästi
– Isännöitsijän rooli asuntokaupoissa on suuri silloin, kun asunnon myyjällä ei ole riittävän yksityiskohtaista informaatiota taloyhtiöstä, eikä tällä ole ollut aikaa tai riittävästi halua perehtyä itse myytävään kohteeseen ennen myynnin aloitusta, toteaa isännöitsijä Päivi Viljamaa Isännöinti ILO Oy:stä.
Asunnonostajien kyselyt työllistävät isännöitsijää senkin takia, että asuntojen myynti-ilmoituksissa näkyy usein lisätietojen kohdalla isännöitsijän nimi yhteystietoineen. Näin ei tulisi kuitenkaan automaattisesti olla – ellei hän ole erikseen sopinut siitä asunnonvälittäjän kanssa.
– Toki vastaamme meille osoitettuihin asuntokauppaan liittyviin kyselyihin, mutta olemme ohjeistaneet asunnonvälittäjiä, etteivät he laittaisi isännöitsijöiden suoria puhelinnumeroita myynti-ilmoituksiin. Näin ehdimme palvella omia asiakkaitamme mahdollisimman hyvin ja laadukkaasti, Viljamaa sanoo.
Apua kaivataan myös kaupanteon jälkeen
Isännöitsijällä on tärkeä rooli uuden asunnonomistajan kotouttamisessa uuteen asuntoonsa. Uutta asunnon omistajaa isännöitsijät palvelevat opastamalla asunto-osakeyhtiöön kuuluvien lainaosuuksien takaisinmaksuasioissa, joita ovat muun muassa takaisinmaksun ajankohta ja pankin kulut.
– Jos tehdään kauppaa ilman kiinteistönvälittäjää, opastamme ostajaa esimerkiksi siinä, että hän saa osakeluettelomerkinnän. Ennen osakeluettelomerkinnän saamista ostajan täytyy maksaa varainsiirtovero ja toimittaa varainsiirtoveron maksukuitti ja laskelma siitä verottajalle leimattavaksi – vasta tämän jälkeen hänen tulee toimittaa paperit isännöitsijälle saadakseen merkinnän, sanoo Viljamaa.
– Asunnonostajille voi olla jo ennen asuntokauppojen syntymistä hyvin tärkeää esimerkiksi se, saavatko he halutessaan autopaikan taloyhtiöstä ja miten helpolla, Susanna Neva Isännöintikeskus Hohtotalosta kertoo.
Isännöitsijä löytää taloyhtiön papereista oleellisen ja tärkeän tiedon helposti – siksi hänen asiantuntemustaan kysytään asuntokaupan yhteydessä.
Ammattitaitoisen välittäjän yhtenä tunnusmerkkinä on kuitenkin se, että hän osaa tulkita isännöitsijäntodistuksen antamaa informaatiota taloyhtiöstä ja myös siirtää sitä tietoa eteenpäin omille asiakkailleen parhaansa mukaan. Hän myös etsii tietoa aktiivisesti, esimerkiksi konsultoimalla isännöitsijää tarpeen tullen, ja tämän jälkeen jakaa saamaansa tietoa omille asiakkailleen eteenpäin.
– Olisi todella suositeltavaa, että välittäjä tai yksityinen myyjä olisi niin aktiivinen, että selvittäisi itselleen epäselvät asiat, jotta osaisi vastata mahdollisten asunnonostajien esittämiin kysymyksiin, isännöitsijä Timo Laaksonen Maininki Kiinteistöpalveluista toteaa.
Asunnonmyyjältä edellytetään huolellista taloyhtiön asioihin perehtymistä jo senkin takia, että isännöitsijäntodistus on voimassa kolme kuukautta. Toisin sanoen taloyhtiön tilanne ehtii muuttua isännöitsijäntodistuksen voimassaoloaikana.
Vinkit asuntoaan myyvälle
- Valitse välittäjä, jolla on vankka kokemus alalta, ja joka on suorittanut alan tutkinnon.
- Käytä aikaa välittäjän etsimiseen aikaa. Älä tee hätiköityjä johtopäätöksiä, vaan kysele esimerkiksi suosituksia ystäväpiiriltäsi.
- Voit tarkistaa kiinteistönvälityksen pätevyyden verkkopalvelusta.
- Valitse lopuksi muutama ehdokas kylään arvioimaan asuntosi.
- Huomioi, että kiinteistönvälittäjän tehtävä on hankkia kaikki kaupanteossa tarvittavat asiakirjat ja tarkistaa ne. Näitä asiakirjoja on muun muassa isännöitsijäntodistus. Hyvä välittäjä ymmärtää myös myyntiin liittyvän juridiikan.
- Välittäjän täytyy osata vastata kaikkiin asunnonostajan kysymyksiin taloyhtiön taloudellisesta tilasta kiinteistön kuntoon ja tuleviin remontteihin.
- Pyydä välittäjää olemaan sinuun yhteydessä aktiivisesti ja pitämään sinut ajan tasalla myyntiprosessin aikana.
- Kerro välittäjälle kaikki, mitä tiedät asunnostasi ja taloyhtiöstä.