Mitä asbesti on ja missä sitä on käytetty?
Asbesti on yhteisnimitys monille kuitumineraaleille. Sitä käytetään muun muassa tulenkestävänä eristeenä ja sidosaineena. Talojen rakenteita purettaessa asbestista hengitysilmaan irtoavat aineosoat ovat terveydelle erittäin vaarallista. Asbestilain avulla on tarkoitus parantaa rakennustyömaiden turvallisuutta.
Suomessa asbestia on käytetty rakennusmateriaaleissa vuosina 1922–1992. Sen käyttö kiellettiin 1993. Erityisen runsasta asbestin käyttö on ollut vuosina 1963–1979.
Asbestia on käytetty rakentamisessa muun muassa putkieristeissä, ruiskutuseristeenä, tasoitteissa, kiinnityslaasteissa, maaleissa, liimoissa, rakennuslevyissä, ilmastointikanavissa, muovimatoissa, saumauslaasteissa, kaakeleissa, vinyylilaatoissa, palokatkoeristeissä, ovissa, palo-ovissa, proppausmassoissa sekä vesikatto- ja julkisivumateriaaleissa.
Vaikka asbestin käyttö on kielletty, sille altistuu yhä ihmisiä. Yleisin tiedostamaton asbestialtistuksen aiheuttaja ovat kylpyhuoneremontit, joissa saattaa purkuvaiheessa levitä huoneistoon merkittäviä määriä asbestipölyä. Koska uusia altistuksia tulee ja terveyshaitat muodostuvat pitkän ajan kuluessa, asbestista johtuvia sairauksia ilmenee vielä pitkään.
Lue lisää: Älä kierrä asbestilakia − vaikuttaa asunnon arvoon
Mikä muuttui uuden asbestilain myötä?
Aiemmin oli mahdollista tilata remontti asbestipurkutyönä, jolloin rakenteiden asbestipitoisuutta ei tutkittu. 2016 tammikuusta alkaen purettavien materiaalien asbestipitoisuus on aina selvitettävä.
Tämä sisältö näkyy vain tilaajille
Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.
Tutustu 2 viikkoa maksutta
Oletko jo tilaaja?
Tuleeko taloyhtiöllesi Kotitalo-lehti?