Taloyhtiön hallitus päättää jäteastioista ja niiden paikasta. Joissakin kerrostaloissa jätehuone on talon kivijalassa. Pienissä yhtiöissä riittää muutama astia talon nurkalla.
Taloyhtiö vastaa lajittelun järjestämisestä: Jätteenkuljetus tapahtuu joko kunnan järjestämänä tai siitä sovitaan jäteyhtiön kanssa.
Monessa taloyhtiössä jätehuolto on saattanut pyöriä jo pitkään ilman, että kukaan on kiinnittänyt siihen sen enempää huomiota. Kuitenkin jo pienilläkin toimintatapojen muutoksilla lajitteluun on mahdollista saada rahanarvoista tehokkuutta:
Siisti, hyvin valaistu ja selkeästi merkityt jäteastiat kannustavat asukkaita kierrättämiseen.
– Taloyhtiön kannattaa muun muassa selvittää, onko jätekatoksessa turhia astioita. Ehkä myös tyhjennyskertoja voisi harventaa hankkimalla parin pienen astian sijaan yhden isomman, jolloin kuljetuksista irtoaisi kustannussäästöjä jo alle vuodessa, kenttäpäällikkö Juha Salo Paperinkeräys Oy:stä vinkkaa.
Lajittelu tulee edullisemmaksi
Edelleen vain kolmasosa kotitalouksien jätteistä lajitellaan. Tutkimusten mukaan syynä on ihmisten asenne. Osa ajattelee, ettei yhden henkilön eikä edes yhden perheen lajittelulla ole merkitystä sen paremmin ilmastolle kuin taloyhtiöllekään.
Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kierrättäminen säästää luontoa ja vähentää myös kaatopaikkojen aiheuttamia ongelmia. Oikein lajiteltu jäte tulee taloyhtiölle myös edullisemmaksi kuin sekajäte. Jokaisen asukkaan panos on tärkeä, jotta arvokkaat raaka-aineet saadaan mahdollisimman tehokkaasti hyödynnettyä.
Taloyhtiön on syytä satsata paitsi jätteiden lajittelun tehokkuuteen myös jätekatoksen viihtyisyyteen. Siisti, hyvin valaistu ja selkeästi merkityt jäteastiat kannustavat asukkaita kierrättämiseen.