Isännöinnillä riittää paljon tekemistä, vaikka rakennuksen seinät olisivat vasta tekeillä. Rakenteilla olevalla talolla on jo hallitus, joka koostuu rakennusliikkeen työntekijöistä. Hallitus valitsee isännöitsijän kilpailutuksen kautta.
Kun asukkaat muuttavat uudiskohteeseen, isännöinti on taloyhtiön edustajana mukana luovutuskokouksessa. Kokouksessa rakennus siirtyy rakennusliikkeeltä osakkaiden kontolle.
Jos asukkailla on kysymyksiä talon rakennusvaiheesta, rakennusliikkeen edustajat vastaavat myös niihin luovutuskokouksessa. Samalla vaihtuu myös hallitus, kun rakennusliikkeen edustajat luovuttavat paikkansa osakkaille.
– Niin hallinnon luovutuskokouksen valmisteluun kuin hallituksen muodostamiseenkin löytyvät hyvät ohjeistukset. Toisaalta asukkaat eivät vielä tunne toisiaan ja yhteistyökäytäntöjä vasta etsitään. Isännöitsijä toimii ihmisten ja asioiden välittäjänä, Realian isännöitsijä Kaisa Takamaa Kokkolasta kertoo.
Kun asukkaat muuttavat sisään, isännöinti on taloyhtiön edustajana mukana luovutuskokouksessa.
Lue myös: Uudiskohde vaatii erikoisosaamista isännöinniltä
Elämä uudessa kerrostalossa voi yllättää
– Osa uudisrakennuksen asukkaista tulee omakotitalosta ja heille elämä kerrostalossa saattaa olla uutta, Takamaa muistuttaa. Isännöintiin liittyy tällöin asumiseen opastamista, mikä tarkoittaa keskusteluja talon säännöistä ja toimintatavoista.
Moni muukin asia voi tulla uudistalon asukkaille yllätyksenä. Piha on kenties varjoinen tai parkkipaikan äänet kuuluvat asuntoon. Niitä ei saa muutetuiksi, mutta niiden käsittely pois päiväjärjestyksestä vie aikansa.
Huono rakentaminen aiheuttaa lisätöitä
Valituksen aiheita voivat olla myös halkeamat betonissa tai liian äänekäs tai huono ilmanvaihto.
– Asukkaiden havaintojen lisäksi vuositarkastuksessa on hyvä olla ulkopuolinen ammattimainen tarkastaja. Parhaassa tapauksessa hän huomaa rakennevaurioita, joiden korjaaminen heti säästää taloyhtiötä myöhemmiltä kustannuksilta, Takamaa sanoo.
Vuositarkastuksessa verrataan myös kiinteistön piirustuksia ja muita suunnitelmia toteutuneeseen rakennukseen.
– Joskus käy niin, ettei asukas pidäkään asunnostaan. Hän on ostanut sen piirustusten sekä annettujen tietojen perusteella, eivätkä odotukset aina valitettavasti vastaa lopputulosta. Sille ei voi mitään, Takamaa sanoo.
Vuositarkastuksessa verrataan myös kiinteistön piirustuksia ja muita suunnitelmia toteutuneeseen rakennukseen.
Tulevat remontit suunniteltava heti
Isännöitsijä aloittaa työnsä jo siinä vaiheessa, kun uudisrakennus on vasta tekeillä. Hän tekee kohdekäyntejä, kilpailutuksia, valmistelee erilaisia sopimuksia ja tilaisuuksia, esimerkiksi hallinnonluovutusta sekä vastaanottotarkastusta.
Uudistaloon muuttanut asukas saattaa ajatella, että sen kun asuu vaan; talo on vapaa remonteista pitkälle tulevaisuuteen.
– Näin toki onkin isojen hankkeiden, esimerkiksi linjasaneerausten tai kattoremonttien osalta. Jotta kiinteistö kuitenkin pysyy hyvänä ja säilyttää arvonsa, tulevaisuutta on alettava miettiä heti vuositarkastuksen jälkeen.
Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Kotitalo-lehdessä 6/2015.