Maailmalta löytyy joitakin selvityksiä siitä, mitkä seikat ympäristössä vaikuttavat asuntojen arvoon. Vaikka eri länsimaissa arvostetaan asumisessa hieman eri asioita, pääpiirteissään ostajien arvostukset ovat samat.
Eri maissa on käynyt ilmi esimerkiksi, että jos ikkunan alla kulkee junarata, vuokrat voivat olla 20–35 prosenttia pienemmät kuin talon toisella puolella. Sama vaikutus on näkymillä hautausmaalle.
Taloussanomat kertoi muutama vuosi sitten kiinteistönvälittäjiä siteeraten, että Alkon myymälän ja yökerhon sijainti samassa talossa laskee hintoja. Metla taas selvitti taannoin meren ja Keskuspuiston vaikutusta asuntojen arvoon Helsingissä, ja kävi ilmi, että Keskuspuiston läheisyys nostaa asuntojen hintoja puolentoista kilometrin säteellä 5–7 prosenttia.
Asunnon sijaitessa alle sadan metrin päässä rautatiestä hinta oli melun vuoksi pienempi.
Asunnot kalleimpia 150 metrin päässä junaradasta
Tutkimus kertoo, että kun ostajilla on valinnan varaa – kuten esimerkiksi suur-Lontoossa – liikenteen melu laskee asunnon hintaa. Pienissä kaupungeissa asuntotarjontakin on pienempi, eikä melu vaikuta ostajiin yhtä paljon.
Toisessa tutkimuksessa taas kävi ilmi, että asunnon sijaitessa alle sadan metrin päässä rautatiestä hinta oli melun vuoksi pienempi. Samankokoisten ja -kuntoisten asuntojen hinnat samalla alueella olivat huipussaan 150 metrin päässä radasta, ja laskivat taas siitä eteenpäin – kun kävelymatka juna-asemalle kasvoi.
Melu laskee hintoja vanhoissa taloissa
Vilkkaasti liikennöityjen väylien varteen rakennettavissa moderneissa taloissa on vahvat äänieristykset, eikä lähistön melu yleensä vaikuta uusien asuntojen hintaan. Päinvastoin, jotkut ostajat ovat valmiita maksamaan hyvistä liikenneyhteyksistä enemmän eikä esimerkiksi moottoritien läheisyys haittaa.
Mutta jos esimerkiksi vanha rivitalo sijaitsee tiiviisti kehätien kupeessa, neliöhinnat ovat siellä todennäköisesti matalammat kuin sata metriä kauempana.
Ranskalaisissa asuntoilmoituksissa alkoi takavuosina näkyä ilmaisu “epätyypillinen”.
– Nykyään mitä tahansa voi kuvailla epätyypilliseksi, sanoi pariisilainen kiinteistönvälittäjä Le Figaro -lehdelle taannoin. Usein “epätyypillisiä” asuntoja ovat sellaiset, jotka eivät käy kovin helposti kaupaksi. Kyse voi olla esimerkiksi täysin ikkunattomasta yksiöstä, erittäin ohuista seinistä ja eristyksistä, antennien sijainnista lähes ikkunalaudalla tai yhdeksännen kerroksen asunnosta, jossa ei ole hissiä.
Yleensä asunnon hinnanalennus johtuu epäkohdista, joiden korjaamiselle lasketaan tietty summa.
Suomessa erot tasaisempia
Asuntojen tarkat hinnat ovat loppujen lopuksi umpimähkäisiä. Yleensä asunnon hinnanalennus johtuu epäkohdista, joiden korjaamiselle lasketaan tietty summa.
Haitan rahallinen arviointi on kiinni ostajasta, mutta eri puutteet laskevat hintaa eri tavoin. Keski-Euroopassa voi olla samassa talossa samanlaisissa asunnoissa 30 prosentin hintaero asuntojen ulkopuolisten asioiden vuoksi.
Suomessa yhtä selvää ilmiötä ei ole, koska taloyhtiöissä asuntojen ominaisuudet eivät poikkea toisistaan yhtä paljon; esimerkiksi äänieristykset ovat samanlaiset läpi talon. Jos rappukäytävä on suomalaisessa talossa huonosti hoidettu tai taloyhtiön johtaminen on huonoa, se vaikuttaa tasaisesti asuntojen arvoon.
Myös nämä voivat vaikuttaa hintoihin:
- Jos asunnon ikkunat ovat pohjoiseen päin, arvo voi olla jopa 10–15 prosenttia eteläpuolen asuntoja matalampi. Yhdysvalloissa samassa korttelissa pohjoispihojen omakotitalot voivat olla satojakin tuhansia dollareita halvempia kuin eteläpihat.
- Jos kiinteistö vaikuttaa hoitamattomalta, hintavaikutus 5–20 prosenttia.
- Rautatie tai autoliikenteen pääväylä vanhan asunnon takapihalla, hinta vaikutus 10–30 prosenttia.
- Jos asunto sijaitsee hissittömässä talossa, arvo on viisi prosenttiyksikköä alempia kerroksia vähemmän kultakin kerrokselta neljännestä kerroksesta alkaen (Pariisi).
- Jos ikkunoista on näkymä hautausmaalle, hintavaikutus on 20–30 prosenttia verrattuna talon toisen puolen asuntoihin (Pariisi).