Saksassa, Ranskassa, Espanjassa tai vaikkapa Belgiassa on asuntokohtaiset lämminvesivaraajat. Eri asuntojen putkistot voivat vuosien varrella muokkautua hyvinkin erilaisiksi remonteissa.
Omistaja on näissä maissa yleensä vastuussa kaikesta asunnon sisällä tapahtuvasta. Sikäläiset osakkaiden yhdistykset tai taloyhtiöt eivät välttämättä tiedä, että jossakin asunnossa alkaa kylpyhuoneremontti.
Jos siis sattuu vesivahinko, ensin määritellään, onko kyse yhteisvastuulla olevasta “pääputkesta” vai yksittäiseen asuntoon kuuluvasta putkesta. Kun kyse on asunnon putkesta, omistaja neuvottelee korvaus- ja korjausvastuista lähinnä vakuutusyhtiön kanssa kahdenkeskeisesti ja korjauttaa vain oman asuntonsa putket.
Omistajan vastuulla on kuitenkin ylläpitää asuntonsa putkistoa niin, että siitä ei koidu muille haittaa.
Saksassa, Ranskassa, Espanjassa tai vaikkapa Belgiassa on asuntokohtaiset lämminvesivaraajat.
Suomen taloyhtiöissä vastuu on keskitetty
Suomen tilanteen tekee erilaiseksi se, että meillä taloyhtiö vastaa koko kiinteistön talotekniikasta. Myös lämpimän veden jakelu on kiinteistöissä keskitetty toisin kuin useimmissa muissa maissa.
Meillä putkiremonttien kulut ovat suuremmat, koska täällä remontoidaan samalla kaikki muukin tekniikka. Myös tekniset vaatimukset ovat koko ajan kiristyneet.
Toisaalta osakkaat säästävät tulevaisuudessa, kun tekniikka on modernia ja uudet laitteet kuluttavat vähemmän energiaa.
Putkiremonttiyhtiöt ennustavat, että elementtiremontointi yleistyy tulevaisuudessa: niissä kylpyhuone tulee valmiina suoraan tehtaalta, eikä asukkaan tarvitse etsiä tilapäisasuntoa kuin korkeintaan joiksikin päiviksi.