Mitä on ryhmärakennuttaminen?

5.8.2015
Ryhmärakennuttaminen vaatii paljon yhteispeliä, jotta projekti saadaan maaliin.

Ryhmärakennuttaminen nostaa päätään uusissa rakennushankkeissa. Mistä on kyse, ja mitä isännöinnin ja hallituksen pitää tietää?

Helsingin Jätkäsaaren ryhmärakentamishanke päättyi yhteisiin talojuhliin. Mikä ratkaisi onnistumisen?

Ryhmärakennuttamisen idea on, että osakkaat ottavat suuremman vastuun ja riskin talon rakennuttamisesta. Se vaatii kaikilta tavanomaista tiiviimpää sitoutumista hankkeeseen.

Jätkäsaaren hankkeessa rakennuttajakonsultin, isännöinnin ja hallituksen yhteistyö toimi saumattomasti, kertoo isännöitsijä Markku Kulomäki, joka oli mukana Jätkäsaaren hankkeessa alusta asti. Roolit ja vastuut olivat selkeät.

Kulomäki huolehti rakennuttamisen aikaisesta taloushallinnosta ja rahaliikenteestä. Rakennuttajakonsulttii hankki tontin, suunnittelijat, asioi viranomaisten kanssa ja neuvotteli sopimuksen urakoitsijan kanssa.

– Ratkaisevaa oli myös, että meillä oli erityisen osaava hallitus ja puheenjohtaja. Pidimme kaikki osakkaat hyvin tietoisina tapahtumista. Päätöksenteko oli korostetun demokraattista ja taloyhtiön hallitus pystyi seuraamaan talokanavan kautta reaaliaikaisesti rahaliikennettä ja kuluja. Meillä ei ollut yhtään riitaisaa kokousta, eikä yhtään eriävää mielipidettä kirjattu pöytäkirjoihin. Kaikki päätökset syntyivät yksimielisesti, Kulomäki toteaa.

46 tyytyväistä osakasta muutti Juutinraumankatu 6:n taloon vuoden 2014 syksyllä.

Ryhmärakennuttamisen idea on, että osakkaat ottavat suuremman vastuun ja riskin talon rakennuttamisesta.

IsännöintirahatKOTITALO mukaan jo alkumetreillä

Hanke viivästyi kuukauden aikataulusta, mutta alitti talousarvion. Puolisen vuotta muuton jälkeen asukkaat juhlistivat hyvin mennyttä rakentamista talojuhlilla.

Toisin kuin Jätkäsaaren onnistuneessa hankkeessa, pieleen menneessä hankkeessa taloushallinnolla ei ollut yhtä selvästi nimettyä vastuuhenkilöä. Kun osakkaat huolehtivat itse taloushallinnosta, rautakauppaostoja ei hankintavaiheessa eritelty omiin ja yhteisiin.

Asioiden selvittely jälkikäteen oli työlästä. Kun kuitteja ruvettiin käymään uudelleen läpi, edessä oli valtava urakka: melkein viisi tuhatta vientiä pääkirjaan ja kolme tuhatta rakennusaikaista laskua.

Lakiasiantuntija, VT Jaana Sallmén suosittelee isännöinnin ottamista mukaan ryhmärakennuttamishankkeisiin heti alkumetreillä. Näin säästytään epäselvyyksiltä, ja osakkaat voivat keskittyä riitelyn sijaan rakennuttamisiin.

– Kun ulkopuolinen ammattilainen huolehtii taloyhtiön pyörittämisestä rakennusaikana, asukkaat voivat keskittyä tekemään omaa asuntoaan koskevia valintoja.

Kun osakkaat huolehtivat itse taloushallinnosta, rautakauppaostoja ei hankintavaiheessa eritelty omiin ja yhteisiin.

Pankit suhtautuvat yhä varoen ryhmärakennuttamiseen

Jätkäsaaren hankkeessakin riitti käänteitä. Pankit suhtautuivat ryhmärakennuttamishankkeisiin varoen, koska rakennuttavan yhtiön vakavaraisuus on yksittäisten asukkaiden varassa. Rahoituksen järjestäminen osoittautuikin odotettua vaikeammaksi.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan osakkaiden oli määrä rahoittaa osa rakennusaikaisista kustannuksista henkilökohtaisella rahoituksella, ja loput olisi rahoitettu yhtiölainalla. Pankit vetivät alustavasti lupaamansa yhtiölainalupaukset pois.

Lopulta asukkaat rahoittivat rakennuttamisen kokonaan omilla varoillaan tai henkilökohtaisilla lainoilla.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Rahoitus Rakentaminen