Miten valtakirjalla voi valtuuttaa toisen yhtiökokoukseen?

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 28.2.2012

Jos osakas ei itse pääse taloyhtiönsä yhtiökokoukseen, hän voi valtuuttaa toisen henkilön osallistumaan kokoukseen puolestaan. Valtuutusmuotoja on monia. Helpointa osakkaan kannalta on käyttää esimerkiksi yhtiökokouskutsun mukana tulevaa valtakirjapohjaa.

Valtakirja voi olla yksilöity koskemaan vain taloyhtiön yhtiökokouksia tai se voi olla avoin asianajovaltakirja. Avoimella valtakirjalla valtuutettu voi edustaa yhtiökokouksessa osakasta muiden valtuutustehtävien lisäksi.

Huoneistossa asuva leski tarvitsee aina valtuutuksen kaikilta kuolinpesän osakkailta edustaakseen kuolinpesää yhtiökokouksessa. Valtakirja voi tällöin olla toistaiseksi voimassa oleva tai määrätty koskemaan vain yhtä yhtiökokousta.

Samassa huoneistossa asuvat avo- ja aviopuolisot voivat edustaa toisiaan yhtiökokouksessa. Jos toinen puolisoita ei pääse osallistumaan yhtiökokoukseen, hänen kannattaa tehdä kirjallinen valtakirja. Näin yhtiökokous sujuu joutuisammin.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

4 kommenttia

  1. Miksi tällainen säännös on voitu hyväksyä?! Riitaisassa kuolinpesässä tämä estää asunnon puoliksi kuolinpesän kanssa omistavaa leskeä ja sortaa tämän oikeuksia. Miksi leskeltä, joka omistaa suoraan puolet osakkeista tällä tavalla viedään äänestysoikeus?

  2. Voidaanko valtakirja kirjoittaa jo ennenkin kokouskutsu on saapunut asianosaisille. Eiväthän nämä tiedä ennen kokouskutsun saamista mitä asioita kokouksessa on tarkoitus päättää.

  3. On kahdenlaista käytäntöä ilmassa.!
    Kysymys kuuluu mitä asuntoyhtiölaki sanoo siitä, pitääkö puolisolla olla toiselta osapuolelta valtakirja yhtiökokouksessa, jos osakehuoneisto on heidän yhteisessä omistuksessa ja jos toinen on estynyt saspumasta yhtiökokoukseen. Voiko siis puoliso äänestää ilman valtakirjaa. yhteisomistuksessa olevan osakehuoneiston

  4. ”Helsingin hovioikeuden ratkaisussa 12.10.2018, tuomio nro 1323/S17/1140 osakkeenomistaja oli moittinut kokousta mm. sillä perusteella, että kokoukseen yksin saapuneille yhteysomistajille oli puheoikeuden lisäksi annettu kokouksessa äänioikeus. Hovioikeus kuitenkin katsoi, ettei vuonna 2010 voimaan tullut luki poistanut yhteisomistajien ns. asemavaltuutusta. Tästä johtuen mm. yhtiössä asuvat ja huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet yhdessä omistavat puolisot voivat jatkossakin osallistua yhtiökokoukseen ilman valtuutusta toiselta.”

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Yhtiökokous