Taloyhtiön kaikki merkittävimmät päätökset tehdään yhtiökokouksessa äänestämällä. Osallistumalla yhtiökokoukseen pääset äänestämään ja siten vaikuttamaan esimerkiksi vastikkeiden suuruuteen ja taloyhtiön kunnossapitokustannuksiin.
Jokainen huoneisto muodostaa taloyhtiössä osakeryhmän, jolla on esimerkiksi 1-100 ääntä. Yksi osake vastaa tyypillisesti yhtä ääntä, joten mitä enemmän osakeryhmään kuuluu osakkeita, sitä enemmän osakkeenomistajalla on valtaa yhtiökokouksessa. Yleensä se ehdotus voittaa, joka saa yli puolet annetuista äänistä.
Osakeryhmää ei voi äänestyksessä jakaa eli jos esimerkiksi puolisot ovat eri mieltä, heidän äänensä mitätöityvät.
Yhtiöjärjestyksessä voidaan kuitenkin määrätä, että yhdellä osakeryhmällä on yksi ääni. Tällöin kaikilla on saman verran ääniä yhtiökokouksessa.
Yhtiökokouksessa voidaan hyväksyä myös kannatusmenettely. Se tarkoittaa, että vain kannatetuista päätösehdotuksista äänestetään.
Yhtiökokouksessa käytetään äänileikkuria, mikäli yhtiöjärjestys ei määrää toisin. Äänileikkuri tarkoittaa sitä, että osakkeenomistaja ei voi käyttää yli 20 prosenttia kaikista yhtiökokouksessa edustetuista äänistä. Näin varmistetaan, ettei kenelläkään osakkeenomistajalla ole yhtiökokouksessa liikaa valtaa. Osakkeenomistaja, joka omistaa useita osakeryhmiä ei voi kiertää äänileikkuria käyttämällä asiamiestä eli antamalla osan äänistä valtakirjalla asiamiehelle edustettavaksi.
Jos et tiedä, mitä taloyhtiösi yhtiöjärjestys määrää äänileikkurista tai et tiedä, miten toimia yhtiökokouksessa, tarkista asia aina omalta isännöintiyritykseltäsi.