Pienten paikkakuntien muuttotappiot vaikuttavat myös taloyhtiöiden tulevaisuuden näkymiin. Isännöitsijät kertovat kuitenkin myös toisenlaisesta muuttoliikkeestä: pienten paikkakuntien kerrostaloasunnot voivat joskus olla lähistön kesämökkiläisten ja eläköityvien maaseudun asukkaiden suosiossa.
– Esimerkiksi Keski-Suomessa Joutsan seudulla on paljon kesämökkejä. Jotkut ostavat Joutsan keskustasta edullisen kerrostaloasunnon, koska kesämökiltä on sinne lyhyt matka talven huonoilla keleillä, isännöitsijä Ari Viinikainen Jyväskylästä kertoo.
Omistaja saattaa silti pitää myös pienen asunnon kasvukeskuksessa, koska siellä on paremmat terveyspalvelut.
Pienten kuntien keskustoissa hissitalot kysyttyjä
Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus ARA:ssa on huomattu samansuuntainen ilmiö. Läheskään kaikki kirkonkylien kerrostalot eivät tyhjene, jos taloyhtiössä on hissi tai se on hankkinut hissin jälkiasennuksena.
– Lähistön maaseudulla asuvat ikääntyvät ihmiset muuttavat taajamaan palveluiden lähelle, ja osa heistä saattaa pitää omakotitalon kesäpaikkanaan mahdollisuuksiensa mukaan, hankepäällikkö Tapio Kallioinen ARA:sta mainitsee.
Kallioinen vastasi “Hissi – Esteetön Suomi 2017” -hankkeesta, jonka tavoitteena oli kaksinkertaistaa jälkiasennushissien määrä vuoteen 2017 mennessä. ARA myöntää enintään 50 prosentin avustuksia jälkiasennushissien hankintaan ja esteettömyyttä parantaviin korjauksiin. Monelta kunnalta ja kaupungilta saa lisää tukea. Hissi helpottaa ikääntyneiden ja myös lapsiperheiden asumista taloyhtiöissä.
Kiinnostaako kesäkaksio kotikylästä?
Yhä useampi suomalainen haluaa kesäasunnon keskustasta, palvelujen läheltä. Siitä kertoo myös nuorten lapsiperheiden parissa suosiotaan kasvattanut siirtolapuutarha- ja yhteispuutarhailmiö.
Kaupunkiin muuttaneet hankkivat joskus esimerkiksi kesäkaksion entisen kotikylänsä keskustasta. Jotkut keskustojen ulkopuolella asuvat taas haluavat kesäksi asunnon kaupungista tai taajamasta.