Yhteisymmärrystä etsimässä

Kirjoittanut Mari Schildt 16.4.2025
Kuva: Mika Nuorva

Taloyhtiön hallinnon keskeiset ihmiset ovat taloyhtiön puheenjohtaja ja isännöitsijä. Yhteistyötä auttaa, kun kykenee tarkastelemaan asioita toisenkin näkökulmasta. Isännöitsijä Asko Laukkanen (oik.) ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Petri Janhunen eivät toimi saman taloyhtiön hallinnossa, mutta molemmilla on pitkä kokemus taloyhtiötyöstä. Tilaajille

Kun taloyhtiöön tulee uusi hallitus ja uusi innokas hallituksen puheenjohtaja, isännöitsijä Asko Laukkanen Reim Mikkelistä huokaa syvään.

– Kun hallitus vaihtuu, ei se jatka siitä, mihin edellinen lopetti, vaan se aloittaa alusta. Kaikki haluavat olla kehittämässä. Harva tietää, mitä hyvä ylläpitäminen on. Taloyhtiön kvartaalitaloudessa eletään kuitenkin 20 vuoden syklillä, hän sanoo.

Kun tuore taloyhtiön puheenjohtaja haluaa saada asioita vauhdikkaasti eteenpäin, Laukkanen vinkkaa, että asiasta kannattaa laittaa viestiä isännöitsijälle ennen kuin tämä laittaa kokouskutsuja menemään.

– Näin siksi, että minä ehdin etukäteen vähän harjoitella ja etsiä esimerkiksi taustatietoa, ettei käy niin, että asia jää käsiteltäväksi vasta seuraavassa kokouksessa, hän sanoo.

Kun hallitus vaihtuu, ei se jatka siitä, mihin edellinen lopetti, vaan se aloittaa alusta.

Kuvio menee uusiksi myös silloin, kun taloyhtiö saa uuden isännöitsijän. Hallituksen puheenjohtaja Petri Janhunen Asunto-oy Jyväskylän Lohitalosta kertoo, että tällaisiin tilanteisiin ei oikeastaan auta muu kuin hyvä kommunikaatio isännöinnin ja hallituksen puheenjohtajan kesken.

– Isännöitsijän kannattaa kysyä sen sijaan, että kuluttaisi päivänsä käymällä läpi vanhoja pöytäkirjoja. Taloyhtiössä on valtava määrä kirjaamatonta tietoa, hän sanoo.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen