Isännöitsijä on taloyhtiön toimitusjohtaja, sanotaan. Hän on luottotyyppi, jolle yhtiön hallitus antaa valtuudet vartioida kirstua ja hoitaa juoksevia asioita. Ei siis ole mielestäni ollenkaan samantekevää, minkälaiselle ihmiselle nämä valtuudet annetaan.
Taloyhtiömaailmasta ja mediasta kuuluu monenlaisia viestejä huonosta isännöinnistä. Muutamien toiminta tahtoo myrkyttää koko ammattikunnan, ja se on harmillista.
”Tämä on työ, jossa ei paljoa kiitosta kuule”, sanoi eräs kokenut isännöitsijä taannoin minulle. Kommentti pysäytti. Meistä jokaisen kuuluisi saada kiitosta hyvin hoidetusta työstä, ja hallituskokemuksestani tiesin, että tämäkin kyseinen isännöitsijä olisi totisesti kiitoksensa ansainnut.
Pari vuotta sitten uudistetut isännöinnin eettiset ohjeet korostavat avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.
Pari vuotta sitten uudistetut isännöinnin eettiset ohjeet korostavat avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Näiden arvojen toivoisi tosiaan olevan itsestäänselvyys kaikille taloyhtiöiden toimitusjohtajille. Itse arvostan isännöitsijässä hyvää henkilökemiaa, tavoitettavuutta, vastuullisuutta ja toimeen tarttumisen asennetta.
Hyvän isännöitsijän tunnistaa mielestäni muun muassa siitä, että hän tuntee yhtiönsä ja hallituksensa siinä määrin hyvin, että iso osa työstä hoituu niin sanotusti kulissien takana. Tästä syystä kiitos saattaa jäädä sanomatta. Voi olla, että hyvää isännöitsijää pidetään itsestäänselvyytenä. Sitä hän ei kuitenkaan ole.
Hallitus on isännöitsijän työnantaja. Mikäli yhteistyö ei suju toivotulla tavalla, on syytä pitää kehityskeskustelu. Jos sekään ei tuo muutosta toivottuun suuntaan, on aivan sallittua suunnata katse kauemmas ja lähteä etsimään sopivampaa kumppania. Taloyhtiöt roikkuvat ihan turhan pitkään itselleen sopimattomassa isännöinnissä.
Totta on toki se, että isännöinnin kilpailutus vaatii vähän vaivaa. Tarjouspyyntöä ei kannata kopioida naapurilta tai netistä, vaan pohtia millaista isännöintiä juuri me haluamme. Mitkä seikat, vahvuudet tai osaamisalat ovat meille tärkeitä? Millainen tyyppi sopii meidän hallituksemme aisapariksi?
Uusi isännöitsijä tuo yleensä yhtiöön myös uudenlaista ajattelua ja uudet yhteistyöverkostot.
Kun pohjatyöt tekee huolella, on parempi mahdollisuus osua napakymppiin. Uusi isännöitsijä tuo yleensä yhtiöön myös uudenlaista ajattelua ja uudet yhteistyöverkostot. Hallituksen kannattaa varata hiukan aikaa uuden isännöitsijän perehdytykseen, jotta yhteistyö uuden luottotyypin kanssa lähtisi mahdollisimman hyvin käyntiin.
Kokeneen isännöitsijän kommentin jälkeen olen itse ottanut tavaksi kiittää hoitavaa isännöitsijää vähintään yhtiökokouksessa. Kiitos ei ole kirosana eikä tietenkään muutenkaan käyttämällä kulu, päinvastoin.