Talvella pitää olla tarkempi, mutta vuodenaika ei ole syy sulkea lasten leikkipaikkoja

Kirjoittanut Piia Sandström 16.10.2024

Talvella on hyväksyttävä se tosiasia, että lumen ja jään vuoksi leikkipuistot eivät ole yhtä turvallisia kuin kesällä, mutta ne ovat silti turvallisia leikkipaikkoja siinä missä monet muutkin leikkipaikat.

Ulkoleikkipaikat ja -välineet on tarkoitettu kestämään säiden vaihtelua, eikä leikkipuistoja ole perusteltua sulkea talveksi vain vuodenajan vuoksi.

Talvella on hyväksyttävä se tosiasia, että lumen ja jään vuoksi leikkipuistot eivät ole yhtä turvallisia kuin kesällä, mutta ne ovat silti turvallisia leikkipaikkoja siinä missä monet muutkin leikkipaikat. Leikkikenttien talvikunnossapidossa on hyvä kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen: ovatko alustat ja kiipeilytelineiden pinnat jäisiä ja jääkö hämähäkkikeinun alle tarpeeksi tilaa?

Joidenkin puistojen palveluntarjoajat poistavat keinut talvikäytöstä, sillä kun keinujen alle muodostuu jäätä, alusta ei enää vaimenna. Tukesin tiedossa ei ole, että leikkipuistoja olisi suljettu kokonaan talven vuoksi, eikä siihen turvallisuusnäkökulmasta ole tarvettakaan. Lasten liikunnan ilo kuuluu myös talvisin leikkipuistoihin.

Leikkipuistojen turvallisuudesta vastaa aina palveluntarjoaja eli yleensä kunta tai taloyhtiö. Turvallisuudesta on varmistuttava myös talvella, vaikka kaikilta osin samaa turvallisuustasoa kuin kesäolosuhteissa ei voidakaan saavuttaa. Palveluntarjoaja on puiston turvallisuudesta vastuussa niin kauan, kunnes puisto puretaan tai kulku sinne estetään kokonaan.

Juttu on ilmestynyt Kotitalossa 5/2024 Myytinmurtaja-palstalla, ja myytin mursi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Saija Hertteli.

Piia Sandström

Kirjoittaja: Piia Sandström

Minusta on kiehtova ajatus, että taloyhtiössä erilaiset ja ainakin aluksi toisilleen vieraat ihmiset onnistuvat parhaimmillaan luomaan yhdessä turvallisen ja onnellisen kotitalon. Näitä onnistumisia, taloyhtiöasumisen faktoja ja tarinoita haluan Kotitalon verkkotuottajana välittää taloyhtiöihin päätöksenteon ja hyvän asumisen tueksi.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Piia Sandström →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Turvallisuus