Hulevedet voivat lisätä ympäristöhaittoja – Puhdistamiseen etsitään uusia keinoja

Kirjoittanut Piia Sandström 9.10.2024
Kuva: iStock

Vesistöihin käsittelemättöminä päästessään epäpuhtaudet aiheuttavat esimerkiksi vesistön rehevöitymistä.

Muuttuvan ilmaston vuoksi hulevesien ja lumen sulamisvesien määrän hallinta ja epäpuhtauksien käsittely on kaupungeissa entistä tärkeämpää.

Hulevesien eli maassa ja rakennusten katoilla virtaavien vesien joukossa voi olla kiintoaineita, ravinteita, metalleja, kloridia ja mikromuovia. Vesistöihin käsittelemättöminä päästessään epäpuhtaudet aiheuttavat esimerkiksi vesistön rehevöitymistä. Hulevesiin syntyy epäpuhtauksia muun muassa rakennustöistä, suolan ja hiekoitushiekan käytöstä, rakennusten ja auton materiaalien korroosiosta sekä irtoroskista.

Oulun yliopiston vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikössä on käynnistynyt Hule- ja lumivesien yhdistetty hallinta kaupunkiympäristössä: luonnonmukaiset ratkaisut ja mitoituskysymykset -hanke. Hanketta toteutetaan Oulun kaupungin alueella. Se on alkanut marraskuussa 2023 ja päättyy lokakuun lopussa vuonna 2026.

Tavoitteena on selvittää hulevesien laatuun ja määrään liittyviä haasteita. Lumihangista sulavien kylmien kuravesien puhdistamiseen halutaan löytää uusia, luontopohjaisia menetelmiä, jotta hulevesien ympäristövaikutukset vähenevät.

Piia Sandström

Kirjoittaja: Piia Sandström

Minusta on kiehtova ajatus, että taloyhtiössä erilaiset ja ainakin aluksi toisilleen vieraat ihmiset onnistuvat parhaimmillaan luomaan yhdessä turvallisen ja onnellisen kotitalon. Näitä onnistumisia, taloyhtiöasumisen faktoja ja tarinoita haluan Kotitalon verkkotuottajana välittää taloyhtiöihin päätöksenteon ja hyvän asumisen tueksi.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Piia Sandström →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Ilmastonmuutos