“Vahva johtaja uskoo omaan juttuunsa”

26.9.2024
Kuva: Vesa Laitinen

Johtajan on tärkeää uskoa omaan visioonsa, mutta muiden mukaan saaminen voi olla vaikeaa. Hoiwan perustajan Fadumo Alin mukaan johtajalla tulee olla paineensietokykyä.

“Mielestäni hyvän johtajan tärkeimmät ominaisuudet ovat empatiakyky ja kyky tehdä vaikeitakin päätöksiä. Johtajuus on ihmisten kanssa olemista ja oman vision ajamista. Selkeä visio on tärkeä, mutta johtajuudessa sen toimeenpaneminen on vaikeinta. Kaikki ihmiset eivät innostu asioista samalla tavalla kuin itse innostun, ja jos tavoitteet ovat kovat, tarvitaan paljon työtä niiden toteuttamiseksi.  

Johtajaksi voi oppia, ja työ onkin jatkuvaa uuden oppimista. Johtaja tarvitsee myös tiettyjä luonteenpiirteitä, kuten esimerkiksi paineensietokykyä. Pitää olla riittävän kova vastaanottamaan kritiikkiä ja ne ikävimmätkin asiat. Siksi on niin tärkeää uskoa omaan juttuunsa.

Kun jaetaan yhteistä kotitaloa, on hyvä, että on yhteiset säännöt ja yhteistyö toimii. Koen myös tärkeäksi tuntea omat naapurini.

Kun perustin Hoiwan, olin melko naiivi. Olen kehittynyt ihmisenä, ja paineensietokykyni sekä ihmistuntemukseni ovat kasvaneet valtavasti. Vaikka olen optimisti, olen nykyään enemmän realisti, jopa vähän skeptikko. Pitää olla myös nöyrä ja ymmärtää, että olemme kaikki ihmisiä ja teemme virheitä. Niistä voi oppia ja mennä eteenpäin.

Olen helposti lähestyttävä, ja jotkut näkevät sen heikkoutena. Minuakin on yritetty käyttää hyväksi, ja kun ihmiset ovat huomanneet, että minussa on myös se tiukka puoli, he ovat yllättyneet.

En pidä mikromanageroinnista, siksi annan alaisilleni paljon tilaa. Pidän oma-aloitteisista ihmisistä, mutta jotkut tarvitsevat toisia enemmän ohjausta. Haaste onkin se, kuinka paljon antaa valmiita työkaluja ja ohjausta.

Kuten työyhteisöissä, myös taloyhtiöissä tiimityö on tärkeää. Kun jaetaan yhteistä kotitaloa, on hyvä, että on yhteiset säännöt ja yhteistyö toimii. Koen myös tärkeäksi tuntea omat naapurini.”

Motto:

Se mikä ei tapa, vahvistaa.

Kuka?

Fadumo Ali, hoitajia välittävän Hoiwa oy:n perustaja.
Koulutukseltaan terveydenhoitaja.
Aiemmin työskennellyt sote-alalla terveydenhoitajana.
Toimii Lähi-Tapiolan hallintoneuvoston sekä työeläkeyhtiö Elon yrittäjien valiokunnan jäsenenä.
Valittu vuonna 2021 Vuoden 100 terveydenhuollon vaikuttajan listalle (Mediuutiset) sekä Espoon Vuoden Yrittäjäksi 2022.
Asuu Espoossa omakotitalossa.
Harrastaa kuntosaliliikuntaa ja juoksua puolimaratonia varten.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen