Mitä pitää huomioida, kun muuttaa omaan kotiin?

Kirjoittanut Piia Sandström 26.9.2024
Kuva: iStock

Fiksu vuokralainen valokuvaa asunnon ennen kuin kantaa sinne tavaransa. Kuvien avulla on helppo osoittaa asumisesta syntynyt normaali kuluminen. Tilaajille

Uuteen kotiin muuttaessaan pitää huomioida muutamia juridisia asioita. Muuttoa tehdessä vuokrasopimukset tai kauppakirjat on jo allekirjoitettu ja toivottavasti luettu läpi. Muuton koittaessa kannattaa palauttaa mieleen vuokrasopimuksen ehdot ja lukaista läpi laki asuinhuoneiston vuokrauksesta.  

Riippumatta siitä, muuttaako omistusasuntoon vai vuokralle, on hyvä tutustua myös asunto-osakeyhtiölain muutamiin pykäliin. Keskeisiä on esimerkiksi asukkaiden osallistumisoikeus yhtiökokoukseen, jos siellä käsitellään yhteisten tilojen käyttöä, järjestyssääntöjä tai asukkaan huoneiston käyttöön olennaisesti vaikuttavia asioita. Lisäksi lain 8 luvussa käsitellään taloyhtiön oikeutta päästä huoneistoon sekä niitä tilanteita, joissa huoneisto voidaan ottaa taloyhtiön hallintaan.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Piia Sandström

Kirjoittaja: Piia Sandström

Minusta on kiehtova ajatus, että taloyhtiössä erilaiset ja ainakin aluksi toisilleen vieraat ihmiset onnistuvat parhaimmillaan luomaan yhdessä turvallisen ja onnellisen kotitalon. Näitä onnistumisia, taloyhtiöasumisen faktoja ja tarinoita haluan Kotitalon verkkotuottajana välittää taloyhtiöihin päätöksenteon ja hyvän asumisen tueksi.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Piia Sandström →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Järjestyssäännöt Vastuu Vuokra-asuminen