Miten uusi pelastuslaki vaikuttaa palovaroitinten ylläpitoon taloyhtiöissä, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) johtava asiantuntija Kari Telaranta?
Uusi laki edellyttää, että talon omistaja ottaa vastuun palovaroitinten ylläpidosta kahden vuoden siirtymäajan jälkeen eli viimeistään 1.1.2026. Asukkaan tulee kuitenkin jatkossakin testata asuntonsa palovaroittimet säännöllisesti ja ilmoittaa mahdollisista vioista viipymättä taloyhtiölle.
Muutos aiheuttaa toimenpiteitä vain niissä taloyhtiöissä, joissa on käytössä paristotoimiset palovaroittimet. Sähköverkkoon kytkettyjen varoitinten kunnossapidosta vastaavat jo nyt taloyhtiöt.
Millaisia toimenpiteitä taloyhtiöissä tulisi nyt tehdä?
Yhtiökokouksessa kannattaa päättää ajoissa varoitinten uusimistarpeesta, hankinnan rahoituksesta, asukkaiden perehdytyksestä varoitinten käyttöön sekä kunnossapidon järjestämisestä ja dokumentoinnista.
Varoitinten hankintahinnan lisäksi on tärkeää huomioida myös ylläpito- ja huoltokulut. Erityisesti isoissa taloyhtiöissä voi olla haastavaa, jos jokaisessa asunnossa on käytössä erilainen palovaroitin.
Taloyhtiön kannattaa harkita tavanomaisten palovaroitinten ohella muun muassa hotelleissa ja sairaaloissa käytettäviä paloilmoitinlaitteistoja. Ne ovat pitkäikäisiä, standardoituja ja ilmoittavat itse vioista ja huoltotarpeesta. Niitä voidaan myös laajentaa. Esimerkiksi sireenin lisäksi hälytys voidaan ilmaista vilkkuvaloilla tai rannekkeilla, jotka soveltuvat myös erityisryhmien, kuten kuulovammaisten, tarpeisiin.
Mistä taloyhtiöiden kannattaa hakea tietoa päätöstensä tueksi?
SPEK tulee jatkossa tarjoamaan taloyhtiöille palovaroittimiin ja -ilmoitinjärjestelmiin liittyvää tietoa. Kerromme aiheesta siirtymäkaudella esimerkiksi verkkosivuillamme spek.fi/paloturvallinen-taloyhtio.