Aamulla, kun Patrik käveli autolleen, hän huomasi, että se oli töhritty maalilla. Syyllinen oli helppo arvata. Tekijä oli naapurinmies, joka oli edellispäivänä suhtautunut nuivasti Patrikin uuteen autoon ja purki kokemuksensa maalipensselillä. Maali oli samaa, jolla mies oli tuunannut vaimonsa polkupyörän. Patrik teki rikosilmoituksen mutta veti sen takaisin, kun naapuri korvasi aiheuttamansa vahingon.
Psykologi ja kouluttaja Heli Heiskanen kertoo, että kateus on inhimillinen tunne. Jokainen on joskus kateellinen.
– Kateus voi nostaa päätään silloin, kun toisella on jotain sellaista, mitä itseltä puuttuu ja jonka haluaisi itselleen. Se voi olla jotain parempaa ja hienompaa, mitä itsellä on. Kateus syttyy usein vertailusta tai kilpailusta.
Kateus syttyy usein
vertailusta tai kilpailusta.
Kateus kohdistuu sosiaalisesti samalla viivalla oleviin ihmisiin. Naapuri on helppo kohde kateudelle, koska hän asuu samassa talossa ja samalla alueella kuin kadehtija itse. Kadehdittu asia on usein sellainen, joka voisi olla kadehtijan ulottuvilla, mutta ei syystä tai toisesta ole. Se voi olla esimerkiksi naapurin parempi autopaikka tai onnellisempi perhe-elämä.
Kateus voi kummuta tyytymättömyydestä omaan elämään tai itseen. Se voi linkittyä huonoon itsetuntoon. Omassa elämässä voi olla puutteita. Kateus voi peittää alleen isompaa tyytymättömyyttä ja jopa katkeruutta.
Kateellinen naapuri mustamaalaa
Naapurikateus voi ilmetä selän takana puhumisena ja mustamaalaamisena. Se voi naamioitua muka oikeudenmukaiseksi arvosteluksi tai valittamiseksi esimerkiksi naapurin kovaäänisestä naurusta.
– Pahimmillaan naapurikateus voi näyttäytyä tahallisena vahingontekona ja kiusaamisena. Kateellisen mielestä naapuri on ansainnut tulla kohdelluksi huonosti.
Pahimmillaan naapurikateus voi näyttäytyä tahallisena vahingontekona ja kiusaamisena.
Erään perheen lukioikäinen tytär pääsi näyttelemään suosittuun tv-sarjaan. Kun kausi alkoi syksyllä pyöriä televisiossa, joku työnsi perheen postiluukusta vähemmän mukavia paketteja eteiseen. Asia selvisi, kun perheen isä sai tekijän kiinni itse teosta. Tekijä oli samassa rapussa asuvan teinitytön äiti, jota naapuritytön menestys otti päähän.
Toisessa taloyhtiössä C-talon asukkaat rakensivat talkoilla parkkipaikalleen autokatokset. Yksi B-talon asukkaista vastusti alusta asti suunnitelmaa, koska muihin taloihin ei saanut katoksia. Hanke toteutettiin demokraattisella äänestyspäätöksellä. Häviäjä kävi kolaamassa monena aamuna lumet C-talon autokatoksen eteen. Kiusantekoon suhtauduttiin kuitenkin huumorilla ja se loppui lumien sulaessa.
Kateus estää iloitsemisen
Lievä kateus on tuttu tunne, jonka voi lausua ääneen. Sanoa esimerkiksi, että ”voi, että minä kadehdin teidän lauantain saunavuoroa, joka ei meille vuorotyöläisille ole mahdollinen”. Voimakkaampi kateus estää iloitsemasta toisen puolesta.
Kateuden hienostuneempi muoto on kateuden kohteen vältteleminen. Jos kadehtii sitä, että naapuriperheellä on niin rauhallista ja ihanaa ja he vaikuttavat aina onnellisilta, kadehtija saattaa kiertää heidät kaukaa välttyäkseen kohtaamasta omia vaikeita tunteitaan.
Oma kateus on tärkeä tunnistaa, tiedostaa ja hyväksyä. Tunne sinänsä ei ole väärä.
Kun tunnet kateutta, kuulostele, onko kyse asiasta, jonka haluat itsellesi. Jos se on sellaista, mitä et juuri nyt voi saada, mieti, voitko tehdä jotain päästäksesi lähemmäs tavoitettasi tai onko jotain muuta vastaavaa, mitä voit saada. Keskity siihen, mikä elämässäsi on hyvin, äläkä mieti liikaa muiden asioita. Siitä tulee vain huono olo.
Ota kateus puheeksi
Osa ihmisistä on harjaantunut tunnistamaan muiden kateuden. Vähemmän harjaantuneiden voi olla vaikea ymmärtää olevansa kateuden kohteena. Kyse voi olla kateudesta, jos toinen on selittämättömällä tavalla ilkeä, huomauttelee oudosti asioista, valittaa ja välttelee. Asian voi ottaa puheeksi. Kysyä esimerkiksi, että ”kuulin, että puhut minusta pahaa muille, miksi teet näin”.
Jos yksi naapureista puhuu sinusta pahaa, ylläpidä hyviä suhteita muihin naapureihin.
Läheisten naapureiden kanssa kateudesta voi puhua yleisellä tasolla. Kertoa esimerkiksi, mistä on itse kateellinen muille. Puhuminen vapauttaa.
– Jos yksi naapureista puhuu sinusta pahaa, ylläpidä hyviä suhteita muihin naapureihin. Älä eristäydy, Heli Heiskanen neuvoo.
Kursiivilla merkittyjen tapausten kertojien henkilöllisyydet ovat toimituksen tiedossa.
Asiantuntijana juttuun haastateltiin psykologi-kouluttaja Heli Heiskasta.