Jos pesukoneen poistoletku pettää, korvaukset voi joutua maksamaan osakas
Osakas viritteli pesukoneen poistoletkun kehnosti ja jätti pesukoneen valvomatta. Osakas joutui korvaamaan vesivahingon.
Helsingin hovioikeus tuomitsi osakkaan suuriin korvauksiin vuonna 2015, koska osakas ei ollut kiinnittänyt pyykinpesukoneen poistoletkua huolella. Osakkaan omat viritelmät vedenpoistoletkun kiinnityksessä pettivät, ja vesi tulvi lattialle. Pesukonetta ei kannata jättää valvomatta.
Asukas oli asentanut pesukoneen poistoletkun johtamaan koneesta tulevan veden ammeeseen. Hän oli liimannut ammeen ulkopintaan muoviset koukut ja sitonut poistoletkun koukkuihin kuminauhan avulla. Poistoletkun kiinnitys oli pettänyt.
Hovioikeuden mukaan osakas oli toiminut huolimattomasti, ja oli velvollinen korvaamaan kosteusvaurion korjauskulut taloyhtiölle.
Hovioikeus tuomitsi osakkaan korvaamaan vahingon korjauskulujen lisäksi myös taloyhtiön oikeudenkäyntikulut, joita kertyi yhteensä yli 60 000 euroa.
“Ei tarvitse vieressä vahtia”
Oikeuskäytäntöä siitä, mikä on osakkaan vahingonkorvausvastuu tällaisessa tilanteessa, ei juuri ole. Siksi hovioikeuden tuomio oli merkittävä ratkaisu.
Pyykinpesukonetta ei koskaan saa jättää käyntiin ilman valvontaa, hovioikeus totesi.
– Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koneen vieressä tarvitsee seistä koko pesuohjelman ajan, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, VT Jaana Sallmén sanoo.
Kolme yleisintä syytä pyykinpesun aiheuttamiin vesivahinkoihin
- Asunnosta poistuminen pyykinpesun ajaksi.
- Pesukoneen poistoputken huono kiinnitys.
- Vesihanan jättäminen auki koneen käytön jälkeen.
Artikkelissa on käytetty lähteenä Editan verkkopalvelua Edilexiä.