Moni taloyhtiössä asunut on ainakin kerran elämässään törmännyt kylpyhuoneen lattialla vilahtavaan sokeritoukkaan. Viime vuosina kodin tuholaisista puhuttaessa keskusteluun ovat nousseet myös sokeritoukkia muistuttavat paperitoukat.
Ovatko paperitoukat todella lisääntyneet Suomessa?
–Näin voisi sanoa – osittain siitä syystä, että Suomessa on lisääntynyt tietämys niistä ja ammattilaiset osaavat erottaa ne nykyään paremmin sokeritoukista. Vielä pari vuotta sitten harva edes tiesi paperitoukista ja puhuttiin vain sokeritoukista, Tuholaistorjuntakeskuksen toimitusjohtaja Salomo Rauthovi vastaa.
Suomessa on lisääntynyt tietämys paperitoukista ja ammattilaiset osaavat erottaa ne nykyään paremmin sokeritoukista.
Rauthovin mukaan paperitoukat vaikuttavat viihtyvän suomalaisen kodin lämpötilassa, jossa ne pystyvät hyvin lisääntymään.
–Norjassa niitä on paljon ja pahimmissa kohteissa ne ovat olleet todellinen vitsaus, torjunta on jouduttu tekemään jopa 10 kertaa. Myös Suomessa paperitoukat ovat entistä suurempi ongelma.
Paperitoukat voi erottaa sokeritoukista niiden isommasta koosta ja pidemmistä sukasista. Sokeritoukissa on myös paperitoukkia enemmän hopeaa väriä.
–Jos kotoa löytää toukan, jota ei tunnista, asiasta kannattaa aina kysyä tuholaistorjujilta, Rauthovi neuvoo.
Paperitoukat viihtyvät pahvilaatikoissa
Rauthovin mukaan paperitoukat aiheuttavat sokeritoukkia enemmän tuhoa. Nimensä mukaisesti ne syövät paperia ja viihtyvät erityisesti pahvilaatikoissa ja pakkausmateriaalin seassa. Pitkään purkamattomilla muuttolaatikoilla vuorattu lattia onkin niille paratiisi.
–Paperitoukat eivät tarvitse yhtä paljon kosteutta kuin sokeritoukat, jotka yleensä viihtyvät parhaiten kodin märkätiloissa ja huoneissa, joissa on vesipisteitä. Paperitoukkia voi tulla keskimäärin enemmän vastaan myös muissa kodin tiloissa – toki sokeritoukkiakin voi tavata kuivissa paikoissa, Rauthovi kertoo.
Paperitoukat eivät tarvitse yhtä paljon kosteutta kuin sokeritoukat.
Paperitoukkien ja sokeritoukkien torjuntaan käytetään eri myrkkyjä.
–Sokeritoukille tarkoitettu myrkky kyllä tappaa myös paperitoukkia, ja paperitoukkien myrkky vastaavasti sokeritoukkia. Lajikkeet on kuitenkin hyvä osata tunnistaa, jotta torjuntaa voidaan tehdä kummallekin lajikkeelle tyypillisen käytöksen mukaan.
Kodin siisteys auttaa torjunnassa
Paperitoukat tulevat yleensä taloyhtiöihin ihmisten mukana. Rauthovin mukaan monet asukkaat eivät uskalla kertoa ongelmasta, sillä paperitoukkaongelma voi laskea asunnon arvoa.
Paperitoukat voivat levitä taloyhtiössä huoneistosta toiseen lattian, seinän tai katon kautta, joten mitä pidempään torjunta viivästyy, sitä suurempi ongelma niistä voi tulla.
–Joskus tilanne on se, että koti on niin täynnä tavaraa, että torjunta vaikeutuu ja se joudutaan tekemään useita kertoja. Yleensä muutama kerta riittää, Rauthovi sanoo.
Joskus tilanne on se, että koti on niin täynnä tavaraa, että torjunta vaikeutuu.
Torjunnan kestoa voi lisäksi pitkittää myös kodin likaisuus. Rauthovi suosittelee pitämään puhtaana erityisesti keittiötasot, allaskaapit, lavuaarit ja viemärit.
–Yleensä paperitoukat eivät tule asuntoon sen takia, että siivous olisi unohtunut. Ruokajäämät ja muu likaisuus voivat silti lisätä niiden kykyä lisääntyä ja jälkikasvun mahdollisuutta jäädä henkiin. Kuitenkin myös äärimmäisen siistiin kotiin voi yhtä hyvin tulla hyönteisiä.
Taloyhtiö vastaa isoista myrkytyksistä
Tuholaisten hävittäminen on taloyhtiön vastuulla silloin, jos ne ovat haitallisia ja levinneet esimerkiksi rakenteiden kautta useisiin huoneistoihin. Tällöin hallitus päättää hävittämisestä ja isännöinti kilpailuttaa ja hankkii tuholaistorjujan. Paperitoukkien tehokas hävittäminen edellyttää usein koko kiinteistön myrkyttämistä. Taloyhtiön ja isännöitsijän on tärkeää tiedottaa asukkaita paperitoukista ja mahdollisista muista tuholaisista ja neuvoa niiden hävittämisessä. Myös ennaltaehkäisyssä on hyvä ohjeistaa.
Jos tuholaiset ovat tulleet asuntoon osakkaan mukana, on osakkaan tehtävänä huolehtia niiden hävittämisestä. Tällöin osakas vastaa omista tiloistaan, ellei yhtiöjärjestyksessä ole sovittu toisin. Hallituksella on silti velvollisuus arvioida, onko torjuntatoimiin ryhdyttävä koko rakennuksessa.
Lue myös: Seitsemän kodin tuholaista – näin tunnistat ne – Kotitalo (kotitalolehti.fi)
Aiheesta muualla: Paperitoukka on uudistalojen vitsaus – leviää erityisesti näin – Kotiliesi.fi